Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partene i Ukraina kjemper innbitt om flyplassen i Donetsk

FN frykter en total kollaps for våpenhvilen.

HARDE KAMPER: FN frykter for en kollaps i våpenhvilen mellom den ukrainske regjeringen og prorussiske opprørere i øst, etter at 23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer. Foto: Aleksander Gayuk / AFP PHOTO / NTB scanpix
HARDE KAMPER: FN frykter for en kollaps i våpenhvilen mellom den ukrainske regjeringen og prorussiske opprørere i øst, etter at 23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer. Foto: Aleksander Gayuk / AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om flyplassen i Donetsk fortsetter med full styrke. FN frykter en total kollaps for våpenhvilen mellom den ukrainske regjeringen og prorussiske opprørere i øst.

23 personer er drept og over 150 såret i løpet av 24 timer, meldte det tyske nyhetsbyrået DPA mandag ettermiddag. Blant de drepte er minst tre ukrainske soldater, i tillegg til at 66 er såret, ifølge det ukrainske forsvaret.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener våpenhvilen vil bryte helt sammen hvis kampene fortsetter. Han ba mandag om en umiddelbar stans i kamphandlingene og lovet samtidig at partene vil få hjelp fra FN til å trappe ned konflikten.

Ingen virkning Men FN-sjefen talte tilsynelatende for døve ører. Ifølge en talsmann for det ukrainske forsvaret fortsetter opprørere å skyte mot regjeringssoldatene som i månedsvis har klart å tviholde på flyplassen i den prorussiske regionen øst i landet.

- Dette er ikke bare et strategisk mål. Det er et springbrett som terroristene kan bruke til en ny offensiv. Vi vil ikke gi fra oss flyplassen, sier militærets talsmann Andrij Lysenko.

Nye utspill Samtidig skal regjeringen i Kiev ha kommet med et nytt fredsutspill overfor Russland.

- Vi er klare til å samarbeide med Russland for å sikre våpenhvilen og en fullstendig iverksettelse av bestemmelsene i Minsk-avtalen, skriver Ukrainas utenriksminister Pavlo Klimkin på Twitter.

Russland svarte med å be Kiev fjerne tunge våpen fra området der det etter planen skal opprettes en buffersone.

Det ukrainske utspillet kom dagen etter at president Vladimir Putin anklaget sin ukrainske motpart Petro Porosjenko for å ha avvist en fredsplan som Russland skal ha foreslått torsdag i forrige uke.

Tunge våpen Avtalen om våpenhvile og en buffersone ble inngått i september, men så langt har ingen av partene fjernet tunge våpen fra frontlinjen slik at buffersonen kunne bli en realitet.

Og skytingen fortsetter nesten daglig, selv om avtalen har bidratt til en viss tilbakeholdenhet.

I helgen har byen Donetsk igjen blitt rammet av mange granatangrep, som har gått hardt utover boliger og andre bygninger. Angrepene har også ført til strømbrudd i regionen, som i stor grad kontrolleres av prorussiske opprørere.

(NTB)