Partene i Zimbabwe får to ukers frist

Høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledere i det sørlige Afrika forsøker å presse partene i Zimbabwe til å danne regjering innen to uker. Men det er høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli.

Ifølge Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) er alle parter i Zimbabwe enige om forslaget som ble utarbeidet under et toppmøte i Pretoria mandag. Det betyr at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal tas i ed som statsminister 11. februar.

Eksperter mener at forslaget setter opposisjonspartiet MDC i en vanskelig situasjon, ettersom partiet må oppgi flere av sine viktigste krav.

Partiet ga også tirsdag uttrykk for skuffelse over forslaget og sa at det hadde ventet mer fra Zimbabwes naboland.

Forslaget fra SADC innebærer blant annet at MDC og ZANU-PF, partiet til president Robert Mugabe, skal dele kontrollen over innenriksdepartementet og dermed også landets politistyrker i minst et halvt år framover.

MDC ønsket kontroll over innenriksdepartementet alene ettersom Mugabes folk skal ha kontroll over forsvaret.

Positiv Mugabe

Mugabe sa tirsdag at han ser fram til å danne samlingsregjering og at det vil åpne et «nytt kapittel». I en TV-overført tale fremholdt han at datoene for prosessen er fastsatt og at bekymringene til MDC skal tas i betraktning.

Samtidig har en talsmann for Tsvangirai uttalt at det ikke kommer på tale å fire på kravene.

- Ingen ble enige. Vi vil kun danne en regjeringen der alle våre krav blir innfridd, sier Joseph Mungwari.

En av Mugabes nåværende ministre har heller ingen tror på kompromiss:

SNART STATSMINISTER: Ledere i det sørlige Afrika forsøker å presse partene i Zimbabwe til å danne regjering innen to uker. Men det er høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli. Ifølge Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) er alle parter i Zimbabwe enige om forslaget som ble utarbeidet under et toppmøte i Pretoria mandag. Det betyr at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal tas i ed som statsminister 11. februar. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE
SNART STATSMINISTER: Ledere i det sørlige Afrika forsøker å presse partene i Zimbabwe til å danne regjering innen to uker. Men det er høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli. Ifølge Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) er alle parter i Zimbabwe enige om forslaget som ble utarbeidet under et toppmøte i Pretoria mandag. Det betyr at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai skal tas i ed som statsminister 11. februar. Foto: AFP PHOTO / ALEXANDER JOE Vis mer

- Nei, det blir ingen forhandlinger. Jeg mener prosessen er over og avsluttet og at presidenten vil danne en ny regjering, sa viseinformasjonsminister Bright Matonga. Uttalelsen kom imidlertid før Mugabe holdt sin TV-tale.

Maktkamp

Helt siden Mugabe og Tsvangirai i september ble enige om å danne regjering sammen, har partene ligget i konflikt om maktfordelingen.

Kampen om ministerpostene har vært hard, og Mugabe truet foran SADC-møtet med å danne ny regjering på egen hånd. Den 84 år gamle Mugabe, som har styrt Zimbabwe siden 1980, har hittil ikke vært villig til å innfri ønskene fra MDC, som for snart ett år siden vant valget på ny nasjonalforsamling.

Tsvangirai fikk også flest stemmer i presidentvalget, men han trakk seg fra annen valgrunde fordi flere av hans tilhengere ble utsatt for voldelige angrep under valgkampen.

Sanksjoner

Zimbabwe har de siste månedene opplevd et økonomisk og sosialt sammenbrudd med store konsekvenser for folks helse og hverdagsliv.

Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste tirsdag at koleraepidemien nå har tatt nesten 3000 liv mens over 5600 personer er smittet.

EUs utenriksministre skjerpet mandag sanksjonene mot Zimbabwe i protest mot regimets brudd på menneskerettighetene og overgrep mot opposisjonen.

Storbritannias utenriksminister David Miliband sa foran et møte med sine kolleger i Brussel at EU-landene resolutt slutter opp om den zimbabwiske befolkningens krav om politiske endringer.

NTB


HJEM: En kvinne følger sine barn hjem fra skolen i en landsby i Zibmamwe i dag. Ledere i det sørlige Afrika forsøker å presse partene i landet til å danne regjering innen to uker. Men det er høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli. Foto:  REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE)
HJEM: En kvinne følger sine barn hjem fra skolen i en landsby i Zibmamwe i dag. Ledere i det sørlige Afrika forsøker å presse partene i landet til å danne regjering innen to uker. Men det er høyst usikkert om det vil få forhandlingene på gli. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE) Vis mer