- Partene i Zimbabwe innstilt på forhandlinger

Men trenger hjelp utenfra for å få til et resultat, tror forsker Elling Njål Tjønneland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Robert Mugabe insisterer på at han ønsker forhandlinger med opposisjonen. Men partene i Zimbabwe trenger hjelp utenfra for å få til et resultat, tror forsker Elling Njål Tjønneland.

- Det er håpet mitt at vi så snart som mulig kan holde konsultasjoner om en dialog mens vi som ulike politiske partier minsker forskjellene våre og fremmer enhet og samarbeid, sa Mugabe da han ble tatt i ed søndag.

De offisielle valgresultatene ble offentliggjort kort tid før seremonien og viste angivelig at president Robert Mugabe vant med over 85 prosent av stemmene i andre runde av presidentvalget.

Opposisjonskandidaten Morgan Tsvangirai trakk seg på grunn av at voldsbruken og truslene mot opposisjonen gjorde en demokratisk valgkamp umulig.

Valgdeltakelsen ble oppgitt til 42,37 prosent, omtrent det samme som i mars. Dette er stikk i strid med rapportene fra afrikanske observatører som sa at valgdeltakelsen fredag var klart lavere enn i forrige valgrunde.

Mugabe inviterte Tsvangirai til å være til stede under edsavleggelsen søndag. Invitasjonen ble straks avvist av Tsvangirai.

Forskjellige

Afrika-ekspert Elling Njål Tjønneland ved Christian Michelsens Institutt understreker at president Mugabe og opposisjonsleder Tsvangirai vil ha svært ulikt utgangspunkt for forhandlinger og ulike meninger om hvem og hva det skal forhandles med og om.

I FORHANDLINGER: Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai kan trolig se fram til forhandlinger med det regjerende Zanu-PF-partiet og Mugabe. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX
I FORHANDLINGER: Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai kan trolig se fram til forhandlinger med det regjerende Zanu-PF-partiet og Mugabe. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX Vis mer

- Mugabe har trukket med andre før, men da har det vært ut fra styrke. Nå må han gjøre det av svakhet. Han har fått færre stemmer, økonomien er i ruiner og han er mer isolert fra nabostatene enn noen gang.

- Mugabe kan forsøke å svekke Tsvangirai ved å ta med andre deler av opposisjonen og ved å gi Tsvangirais folk mindre viktige posisjoner. Men Tsvangirai er jo også en tøff forhandler, sier Tjønneland.Forskjellige løsninger har vært skissert. Uansett tror Tjønneland at partene i Zimbabwe vil trenge assistanse utenfra for å få til et resultat. De nærmeste til å bistå vil være Den afrikanske union (AU) og Sør-Afrika.

To-tre måneder

- Alt er åpent, sier forskeren om hvor raskt man kan vente resultater.

- Men noe må på plass relativt raskt, i løpet av to-tre måneder. Situasjonen er vanskeligst for Tsvangirai som har vunnet moralsk, men som ikke har maktposisjoner. Trolig må han gi mest i forhandlingene.

Tjønneland synes også det er vanskelig å si hva man kan forvente av opposisjonens flertall i nasjonalforsamlingen.

- De vant på å mobilisere mot Mugabe. Det var plan A. Men hva er plan B, hvordan vil de bruke flertallet? Regimet vil prøve å vinne over representanter fra opposisjonen, men opposisjonen vil nok også prøve å slå kiler i regimets rekker.

Effektløse sanksjoner 

USA og EU har lansert at nye sanksjoner vil bli drøftet og foreslått om kort tid. Tjønneland har liten tro på at det vil ha effekt.

- Økonomiske sanksjoner vil neppe være virkningsfulle mot Mugabe. Økonomien er jo allikevel kjørt i grøfta, og befolkningen lider virkelig og lever nærmest fra hånd til munn en dag av gangen. Ytterligere økonomiske sanksjoner kan få veldig negative følger.

Sanksjonene mot lederskapet kan utvides, men også de er alt tatt i bruk, og den politiske effekten tatt ut, mener han. Våpenboikott vil ikke ha noen rask virkning, og både Russland og Kina kan nedlegge veto mot et slikt forslag.

Tjønneland tror heller ikke på noen væpnet intervensjon.

- Det er ikke realistisk i det hele tatt, sier han.

Det måtte bety en militær krig, som kanskje kunne vinnes. Men AU, som måtte ha ført den, har verken ressurser eller politisk vilje til det.

(©NTB)