Partene ikke noe nærmere en løsning

Lærerstreiken fortsetter.

LÆRERSTREIK: Dagens møte mellom KS og de fire lærerforbundene varte omtrent en halvtime. Der ble det klart at partene fortsatt ikke har kommet noe nærmere en løsning på lærerstreiken. Her snakker Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, med pressen etter det korte møtet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LÆRERSTREIK: Dagens møte mellom KS og de fire lærerforbundene varte omtrent en halvtime. Der ble det klart at partene fortsatt ikke har kommet noe nærmere en løsning på lærerstreiken. Her snakker Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet og forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, med pressen etter det korte møtet. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Litt etter klokka 18.00 i dag gikk KS på nytt i møter med Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon for å finne en løsning på lærerstreiken.

En drøy halvtime senere, ved 18.45-tida, ble det klart at partene ikke er kommet nærmere en løsning i skolestreiken.

Møtet, som fant sted på Kommunenes Hus i Oslo, ble i forkant betegnet som sonderinger

- Jo mer vi kommer lærerorganisasjonene i møte, desto mer rygger de. Slik kan vi aldri komme til en løsning. Da er det ikke lenger forhandlinger, sier forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes i en pressemelding.

Etter flere dager med sonderinger mellom KS og lærerorganisasjonene, ble det i dag klart at lærerorganisasjonene igjen avviser KS' forslag. Det betyr at lærerstreiken fortsetter.

- Vi beklager på det sterkeste at landets skoleelever og foreldre i stadig sterkere grad rammes av streiken, som nå også omfatter barneskolen. Når KS gang på gang kommer lærerne i møte, men blir møtt med nei, nei og nei, ligger ansvaret for denne konflikten i stadig større grad hos lærerorganisasjonene, sier Sundnes.

- Nok er nok Utdanningsforbundet beklager at forsøkene på å finne en løsning med KS har strandet nok en gang.

- KS-styret har åpenbart ikke tatt inn over seg at lærerorganisasjonene forhandler på vegne av medlemmene våre. Mandatet er klart: Nok er nok. Etter flere tiår der lærerne stadig har gitt — og ikke har fått - i forhandlingene med arbeidsgiver, setter de ned foten, sier Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied i en pressemelding.  

- Hvis norske politikere vil ha dyktige, motiverte lærere må de vise dette på en helt annen måte enn hva lærerne har opplevd i mange år nå, sier hun videre.

Lærernes fleksibilitet Det skal ifølge Utdanningsforbundets pressemelding være KS-styrets krav om å redusere lærernes fleksibilitet som fortsatt hindrer en løsning.

- Det er vanskelig å forstå hva som ligger bak det sterke ønsket om mer tilstedeværelse i skolebygget fra KS sin side: Norske lærere ligger allerede på Europa-toppen i binding, de samarbeider mer enn de fleste av lærerne i de 34 OECD-landene  - og alle som kan ledelse og arbeidsliv VET at samarbeid ikke skapes gjennom struktur, men gjennom kultur, sier Ragnhild Lied.

- Jeg er redd det har gått prestisje i denne saken for KS-styret. Det lover ikke godt for utviklingen av denne konflikten.

Lokale løsninger Når det gjelder det vanskelige punktet om tilstedeværelse på skolen, er det foreslått av KS at dette skal avtales lokalt på den enkelte skole i gode prosesser mellom ledelse og tillitsvalgte.   

- Det er viktig at man finner gode løsninger på de aller fleste skoler. Uenigheten som gjenstår, er hvordan det skal løses for de få skolene hvor det ikke oppnås enighet. Nettopp på disse skolene er det ekstra viktig at ledelse og lærere får tid og muligheter til å bygge og utvikle en god samarbeidskultur. Derfor må vi ha en løsning å falle tilbake på som sikrer disse mulighetene, sier Sundnes.

Møttes på fredag Forrige møte mellom partene fant sted på fredag da KS møtte representanter fra de fire lærerforbundene. Da gjorde de det klart i forkant at møtet ikke ville føre til noen løsning.

Men før de gikk fra hverandre fredag kveld, uttalte begge parter at målet var å få en «avklaring» før utgangen av helga. Siden da har begge parter jobbet intenst hver for seg, men ingen har ønsket å kommentere noen aspekter ved de pågående sonderingene.

Saken oppdateres.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer