Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partene venter på Jens

Regner med at regjeringen skal løse pensjonsfloken. Ingen streik fra morgenen av.

HÅPER PÅ JENS: Partene i meklingen i stat og kommune regner med at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen skal gripe inn og løse pensjonsfloken. Foto: SCANPIX
HÅPER PÅ JENS: Partene i meklingen i stat og kommune regner med at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen skal gripe inn og løse pensjonsfloken. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • SISTE: Partene tok ved 02-tida pause i forhandlingene. Dermed blir det ingen streik fra morgenen av. Forhandlingene skal etter planen gjenopptas på morgenkvisten.

Partene i meklingen i stat og kommune regner med at regjeringen skal gripe inn og løse pensjonsfloken.

- Jeg har ikke mottatt noe, men partene har forstått at det kommer noe, sa meklingsmann for statsoppgjøret, Nils Dalseide, ved 21-tiden tirsdag.

- Det foregår dialog hele tiden, og vi utveksler synspunkter, la han til.

Han innrømmer at det er lite trolig at meklingen vil være avsluttet innen fristen midnatt. Den vil derfor fortsette på overtid så lenge det er nødvendig.

- Dialog krever tid. Hver time som går er en time brukt, og muligheten for mekling etter midnatt øker, sier han.

Avstanden mellom partene i meklingen for de ansatte i stat og kommune er fortsatt stor. Dalseide er imidlertid optimist

- Alle gjør sitt beste for å finne en løsning. Det er god dialog og vi jobber effektivt, konkluderer han.

Streikefare

Fristen for meklingen løper ut ved midnatt natt til onsdag. Hvis partene ikke blir enige, blir det storstreik i offentlig sektor. 27.000 offentlig ansatte står klare til å streike fra onsdag morgen.

MEKLER: 
Meklingsmann Nils Dalseide løper opp trappene tilbake til forhandlingspartene etter å ha  informert  om utviklingen i meklingen mellom partene i lønnsoppgjøret for stats- og kommuneansatte sent tirsdag kveld.
Foto: SCANPIX
MEKLER: Meklingsmann Nils Dalseide løper opp trappene tilbake til forhandlingspartene etter å ha informert om utviklingen i meklingen mellom partene i lønnsoppgjøret for stats- og kommuneansatte sent tirsdag kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

Kommunesektoren vil bli hardest rammet dersom det blir streik. Av de 27 000 som vil bli tatt ut, er 20 000 kommuneansatte.

Sykehjem, hjemmesykepleie, helsestasjoner, omsorgsboliger og rehabiliteringstjenester vil bli berørt. Flere barnehager og skoler vil bli stengt i en eventuell streik.

Stridstema

Pensjonsspørsmålet er det store stridstemaet i lønnsoppgjøret. De fire hovedsammenslutningene LO, YS, Unio og Akademikerne krever at offentlig ansatte med 30 års opptjeningstid skal være sikret en pensjon på 66 prosent av sluttlønna når de er 65 år.

Regjeringen har en påslagsmodell som skal gjøre det lønnsomt å stå lenger i jobb. Arbeidstakeren tjener en viss prosent av lønna hvert år mens man er i arbeid. Når man går av, blir opptjeningsbeløpet delt på antall år man gjennomsnittlig kan forvente å være pensjonist. Denne ordningen er tilpasset den nye folketrygden der alle arbeidsår skal telle.

(NTB/Dagbladet)

HAR TRO PÅ LØSNING:
Meklingsmann Nils Dalseide hadde tirsdag ettermiddag tro på at partene i lønnsoppgjøret for stats- og kommuneansatte vil komme til enighet.
Foto Knut Falch / SCANPIX
HAR TRO PÅ LØSNING: Meklingsmann Nils Dalseide hadde tirsdag ettermiddag tro på at partene i lønnsoppgjøret for stats- og kommuneansatte vil komme til enighet. Foto Knut Falch / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling