- Parteringsdapet var et hevndrap

Politiet tror nå at Holger Algdal ble drept og partert, fordi noen ville hevne at han drepte sin egen kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Holger Algdal (64) forsvant sporløst St. Hansaften i sommer. Lommeboka lå på bordet og TV-en sto på, mens ytterdøra til villaen i Landvetter utenfor Göteborg var låst.  

To og en halv måned seinere ble et partert lik funnet utenfor øya Saltön ved Strömstad. Denne uka kunne rettsmedisinerne slå fast at det var den tidligere dømte drapsmannen Holger Algdal som var funnet drept og partert i en pose på 14 meters dyp i sjøen noen kilometer sør for grensa mellom Norge og Sverige.  

Svensk politi tror nå at Algdal ble drept i sitt eget hjem, og at gjerningsmannen deretter har partert ham. Før kroppsdelene har blitt fraktet opp mot norskegrensa og kastet i sjøen.
 
Hevndrap? Avisa Expressen/GT skriver at politiet antar at drapet kan være en hevn. I 2006 skjøt og drepte Holger Algdal sin hustru, før han forsøkte å ta sitt eget liv. Til tross for at han skjøt seg selv med samme våpenet som han drepte sin kone, overlevde Holger Algedal selvmordsforsøket.  

Til Expressen/GT bekrefter kriminalkommissarie Thord Haraldsson at hevnmotiv etter drapet på kona er en av politiets viktigste teorier.

- Det er selvfølgelig noe vi vurderer, men vi forsøker å etterforske brett uten å henge oss opp i teorier, sier kriminalkommisarien til Expressen/GT.  

Holger Algedal ble løslatt i mars i år, etter å sonet sju år i fengsel. Länspolisen i Trollhättan leder den omfattende etterforskningen etter parteringsdrapet.  

Følte seg truet Det skal ifølge Expressen/GT være opplysninger fra fengselet som tyder på at Holger Algedal skal ha følt seg truet. Trusselbildet mot Algedal skal ha forandret seg etter at han i august 2010 ble overflyttet til Kolmgården den 16. august 2010. 

I et dokument fra den svenske kriminalomsorgen heter det:  

«Algdal placeras i avskildhet då det föreligger fara för säkerhet».  

Kort tid etter ble sikkerhet rundt 64-åringen avsluttet og han sonet sammen med de 150 andre fangene i fengselet. Flere av medfangene er nå avhørt av politiet.

- Vi har ingen opplysninger om trusler mot Algedal, sier kriminalkommissarie Haraldsson.  

En av medfangene på Kolmgården forteller til Expressen/GT at Holger Algedal holdt seg for seg selv, og ikke deltok i fellesskapet med de andre fangene i fengselet.

- Han gjorde ingen «forretninger», og la seg heller ikke ut med noen. Han hadde ingen problemer på «kåken» forteller medfangen. 

- Personlighetsforstyrrelse Kriminolog Mikael Rying ved Mittuniversitetet i Sundsvall og ved rikspolisstyrelsen i Stockholm har kartlagt samtlige drap i Sverige de siste 23 åra.

Han forteller at hvert år skjer det statistisk to parteringsdrap i Sverige.  

Mikael Rying konkluderer med at Holger Algedal er drept og partert av en mann med personlighetsforstyrrelse.  

- Min teori er at parteringen har skjedd for å skjule drapet. Trolig har mannen som parterte Algedal en relasjon til ham. Ved å partere liket vil drapsmannen gjøre det vanskeligere å oppdage at det har skjedd en forbrytelse, sier kriminolog Mikael Rying til Expressen/GT.

 Hvis Algedal er drept i sin egen villa i Landvetter er det overveiende sannsynlig at kriminalteknikerne vil finne spor etter gjerningsmannen.  

- En slik bestialsk handling som et parteringsdrap innebærer etter all sannsynlighet at drapsmannen har lagt igjen bevis — trolig eget blod, DNA, fotspor eller andre spor, sier Rying til den Expressen/GT.  

Foreløpig har svensk kriminalpoliti ingen mistenkte etter det uhyggelige drapet.