Parterte naboen - går fri

Robert A. Durst (60) drepte og parterte sin 71 år gamle nabo i september 2001. Tirsdag ble millionarvingen fra New York frifunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Durst flyktet til Galveston i Texas høsten 2000 for å unnslippe mediaoppmerksmhet i New York da etterforskningen rundt hans kones forsvinning ble gjenåpnet.

Kathleen A. Durst forsvant på mystisk vis i 1982, men politiet har aldri klart å finne bevis for at det var hennes mann som stod bak.

Durst ble igjen satt under etterforskning for drap da likrester av naboen Morris Black ble funnet for to år siden. Durst nektet for å ha drept 71-åringen med overlegg, men innrømmet å ha partert liket og kvittet seg med det fordi han fikk panikk. Han hevder at han skjøt Black i selvforsvar da naboen kom inn i leiligheten hans og truet med pistol. Han parterte så liket med sag og øks før han kastet kroppsdelene i en innsjø.

Durst skal ha vært sterkt påvirket av alkohol da hendelsen fant sted og husket ikke i detalj hva som skjedde den dramatiske høstkvelden i 2001, skriver New York Times.

Arrestert to ganger

Mens Dursts forsvarsadvokater, noen av de dyreste og mektigste i Texas, fastholdt på teorien om selvforsvar, mente aktoratet at 60-åringen fra New York drepte naboen for å ta hans identitet. Identitetskifte ville hjelpe ham å unngå etterforskerne i New York, som ønsket å spørre om konas forsvinning for 21 år siden. Hvis Durst begikk drapet på Black i selvforsvar ville han neppe ha kuttet opp liket og dumpet det i sjøen, hevdet aktor Joel Bennet. Bennet fokuserte også på det faktum at Durst flyktet to ganger etter drapet. Da han dumpet likrestene stakk Durst til New Orleans, men returnerte frivillig til Galveston kort tid etterpå. Der ble han løslatt mot kausjon, men da rømte 60-åringen avgårde igjen.

Først seks uker senere ble han pågrepet av politi i Pennsylvania for å ha stjålet en sandwich og noen bandasjer, til tross for at han hadde 38 000 dollar i kontanter i bilen.

Flere mord?

På tross av flere «hull» i Dursts forklaring, fant ikke juryen aktoratets bevisbyrde tungtveiende nok.

En måpende Durst tok imot frifinnelsen i den TV-overførte rettsaken med stor lettelse, og klemte og takket sine advokater.

Han kan likevel ikke føle seg som en fri mann riktig ennå. Etterforskere i Los Angeles ønsker nemlig å forhøre ham om drapet på hans mangeårige venninne Susan Berman. Hun ble funnet skutt i hodet på julaften 2001, like før politiet skulle spørre henne ut om Kathleen Dursts forsvinning. Berman var talskvinne for Durst på den tiden hans kone forsvant.

Familien Durst slo seg stort opp på eiendomskjøp i New York på 1960-tallet. Ingen av Robert Durst sine nærmeste slektninger eller venner var tilstede da dommen falt tirsdag.

UNDER RETTSSAKEN: Mangemillionær Robert A. Durst (60) drepte og parterte sin 71 år gamle nabo i september 2001. Nå er han en fri mann.
DREPT OG PARTERT: Morris Black.
PÅGREPET: Robert A. Durst blir pågrepet etter å ha vært på rømmmen fra politiet.
STJAL MAT: Durst ble pågrepet av politi i Pennsylvania for å ha stjålet en sandwich og noen bandasjer, til tross for at han hadde 38 000 dollar i kontanter i bilen.