Parti-tilhørigheten avslører deg

Si oss hva du stemmer, og vi kan nesten si deg hvem du er! Visste du at Ap-velgere ser westernfilmer på kino? Eller at venstrevelgere overhodet ikke er interessert i Lotto?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved hjelp av den omfattende intervjuundersøkelsen Norsk Monitor er det mulig å si hvordan de ulike partienes typiske velgere er.

Stereotypene kommer fram etter at MMI på oppdrag for Dagbladet har bearbeidet undersøkelsen, hvor 3613 voksne i representativt utvalg har svart skriftlig på spørsmål om verdier, holdninger og atferd.

Store sprik

Her får du bekreftelsen på dine fordommer og svaret på hvilket av de sju partiene på Stortinget du egentlig tilhører. Det vil si, her får du mange svar, for velgernes interesser, verdier, mål og meninger spriker i alle himmelretninger.

Kanskje er det derfor vi stadig får nye partier i Norge? For «Et parti, det er liksom en kjøttkvern; det maler alle hodene sammen til en grøt; og derfor så blir de også grøthoder og kjøtthoder, alle i hop!», hevdet Henrik Ibsen i «En folkefiende».

Stakkars Jens

Om velgere sa Ibsen ingenting, men etter å ha studert preferansene til de forskjellige partienes velgere, er det fristende å foreslå: De største problemene for mennesket oppstår når det kan gjøre som det vil.

Og norske velgere har lite felles - bortsett fra høyst forskjellige meninger.
Og stakkars Jens statsminister må ta hensyn til alle partiene - og alle velgerne.

Kultur? Nei, takk!

Den typiske Hagen-tilhengeren er samboer, eldre enn 55 år, med voksne barn fra et tidligere ekteskap. Mange er trygdet, men dersom han er i jobb, er det i privat sektor, gjerne som ufaglært i industri, håndverk eller produksjon.

 • Kjøtt er dyrt, økologisk dyrket mat og vegetarmat er uinteressant, og avokado, aubergine og urter er ukjent i matlagingen: For Frp-velgeren er det lav pris og lang holdbarhet som er utslagsgivende for matinnkjøpet.
 • Nesten halvparten av Frp-velgerne røyker daglig, og godt over halvparten går aldri på kunstutstilling eller i teater. De synes Verdikommisjonen og Miljøverndepartementet er noe sprøyt, og nynorsk noe tull. Det er også røykeloven og partnerskapsloven, og de vil kutte støtten til landbruk, miljøvern og kultur.
 • Mange vil ikke bruke penger på flyktninger og utviklingshjelp i det hele tatt. Over 80 prosent mener at den viktigste samfunnspolitiske saken er å begrense innvandringen og at politikerne ikke har greie på sakene de behandler.
 • Frp-velgeren har liten tiltro til regjeringen, men ganske stor tiltro til Dagbladet og VG.

 • Som sin partiformann kan de godt tenke seg å bo i Syden. Carl I. Hagen får også ekstremt sterk støtte i kravet om at utlendinger som bosetter seg i Norge, skal leve som nordmenn.

De sportsgale

Arbeiderpartiets «grunnfjellsvelger» er en gift mann, ca. 50 år, som bor i en fireroms leilighet i boligbyggelag. Han er svært sportsinteressert og fører et regelmessig liv: Ferierer aldri utenfor Europa og spiser middag mellom klokka 16 og 17 hver dag.

 • Han er medlem av LO, Forbrukersamvirket og det lokale idrettslaget, er selvfølgelig opptatt av offentlige løsninger, og mener at høyt skattenivå er viktig for å opprettholde offentlig virksomhet - hvor han selv er ansatt.
 • Han er også opptatt av det som skjer i lokalsamfunnet og er i de fleste tilfeller EU-tilhenger.
 • Ap-velgeren liker kjøttkaker og annen tradisjonell norsk mat, som han kjøper på Coop. Der kjøper han også etterbarberingsvann. Han spiser aldri lunsj på kafé, kanskje fordi han synes maten han fikk under oppveksten var den beste.
 • Liker svensk dansemusikk og country/western, når han ikke ser på TV. Når han ser på TV, velger han NRK1, TV2-nyhetene, tekst-TV og Champions League på TV3.
 • Han fristes også av westernfilmer på kino, og han sluker fotball- og tippestoffet i avisene. Og bøker skal helst handle om jakt og fiske, ikke om kunst og kultur.
 • Ap-velgeren er også faglært og vokste opp i en familie som til tider hadde dårlig råd.

Tar tran

Venstre er sammensatt av høyst forskjellige mennesker; det sies da også at «der to venstremenn møtes, er det minst tre meninger».

 • Uansett, venstrevelgeren er akademiker, ofte pensjonert og mener at det viktigste med en jobb er at den er krevende, ansvarsfull og utviklende.
 • De tar tran, spiser frokost hver dag og har sein middag i helgene: sunne matvaner med mye frisk frukt, og betaler gjerne ekstra for økologisk frukt og grønnsaker. Venstrefolket synes ikke kjøttprisen er et problem, men holder seg mest til fisk.
  Venstrevelgeren er antiautoritær, antimaterialistisk og opptatt av miljøvern: De lar ofte bilen stå og sykler eller tar offentlige transportmidler i stedet. Venstrevelgeren innrømmer likevel at sterk motor og høy komfort er viktig ved valg av ny bil.
 • De vil satse mer på flyktninghjelp, kultur og utkantdistriktene, og har som en av sine viktigste oppgaver å forsvare ytringsfriheten og spare energi, men synes det helt OK med muslimske trossamfunn i Norge.
 • Har litt penger på bok, og mange har andeler i aksjefond, men er overhodet ikke interessert i tipping, lotto eller motorsport: De leser absolutt ikke Se og Hør, men er ellers interessert i det meste og både kjøper og leser bøker om det meste.

Godtar hasj - under tvil

SV-velgeren er en kvinne mellom 35 og 55 år, offentlig ansatt akademiker som arbeider med forskning, eller i helse- eller skolesektoren. Hun bor i storby, har ikke aksjer eller penger på bok, men vil likevel reise på ferie til fjerne land for å oppleve lokal kunst og kultur. Trolig også for å komme bort fra den daglige irritasjonen over for lave lærerlønninger og for høye lederlønninger i næringslivet.

 • SV-kvinnen er for partnerskapsloven og røykeloven, men synes hasj kan godtas - under tvil.
 • Til middag lager hun all slags eksotisk mat og er en flittig bruker av kokebøker som anbefaler bruk av olivenolje og urter. Italiensk mat er blant favorittene, mens hun iherdig unngår kjøtt, pølser, ferdigmat og søtsaker.
 • Hun har medlemskap i Amnesty og HumanEtisk Forbund, synes nynorsk er OK og går ofte i museer og på teater - når hun ikke er på fottur i skogen.
 • Hun er ikke plaget av krigsfrykt, og vil redusere bevilgningene til Forsvaret og til samferdsel. Hun har da heller ikke bil, men ville eventuelt ha kjøpt billig, miljøvennlig og brukt.
 • På TV ser hun helst teaterstykker av en kjent utenlandsk forfatter, og hun er sterkt imot fjernsynsreklame og det økende innslaget av utenlandskproduserte programmer. SV-velgeren er svært interessert i bøker, er bokklubbmedlem og leser bokanmeldelser i avisene.

Koker potetene

Senterparti-velgerne har to biler, motorisert gressklipper og bor i enebolig på landet. De har også katt og egen hytte, er dessuten gift, har tre barn - som alle er flyttet hjemmefra.

 • I matveien foretrekker de tradisjonell lokal mat, særlig seibiff og kjøtt fra Gilde, med kokte poteter og flatbrød til. De er uinteressert i eksotisk mat, og holder seg på god avstand fra søndagsåpne butikker, McDonald's, Burger King og IKEA.
 • Naturen, derimot, brukes flittig ved turer i fjellet og på ski. Og selv om de har penger på bok, andeler i aksjefond og privat pensjonsforsikring, kan de ikke tenke seg å flytte til Syden.
  Ferien går rundt i Norge. De er også religiøse tvilere, er for kontantstøtte, og er opptatt av hva de selv kan gjøre for å verne om miljø og naturressurser.
 • Gammaldans og folkemusikk er bra å lytte til. Det er også radio, som er viktigste nyhetskilde, mens de på TV ser Redaksjon 21, «Norge Rundt», «Da Capo» og Sportsrevyen. I avisene er distriktsstoff viktigst..

Følger skikk og bruk

Høyrevelgere er gift og bor i byer, har universitetsutdannelse, høy inntekt, aksjer, andeler i aksjefond og penger på bok. En tredjedel av høyrevelgerne har egen hytte og mener at det er uviktig om jobben er samfunnsnyttig og hjelper andre mennesker.

 • Det er også OK at norsk næringsliv etablerer seg i land der demokrati og menneskerettigheter ikke respekteres.
 • De arbeider med administrasjon og ledelse i privat sektor. De mener selv at deres økonomiske situasjon er bedre enn gjennomsnittet, og de tror den vil forbedres ytterligere.
 • Høyres «grunnfjell» liker ikke Greenpeace, men er medlem av Norsk Luftambulanse og Norges Automobil-Forbund.
 • Høyrefolk spiser biff til middag og tar gjerne en flaske rødvin til, men de vil helst lage typiske franske retter - dersom de hadde hatt oppskriften. Hvitløk, sopp og brokkoli er ofte tilbehør til middagen, men de avskyr sjokolade- og nøttepålegg til frokost.
 • Høyrefolk er utviklingsoptimister og mener at det er greit at nasjonale særtrekk forsvinner, men de synes det er viktig å følge skikk og bruk. Private løsninger er bedre og billigere enn offentlige, i det hele tatt er det for mye statlig innblanding og regulering i dagens samfunn.
 • Derfor liker de søndagsåpne kjøpesentre, synes at norske fotballag skal børsnoteres og at pornoblader skal selges fritt.

Stor tiltro til NSB

KrF-velgeren er en pensjonert, gift kvinne som bor på Vestlandet og pusser tennene med Solidox.

 • Hun er oppvokst i en familie som hadde dårlig råd, og er ganske puritansk og nøysom, og hun har et tradisjonelt syn på kjønnsroller.
 • KrF-velgeren bruker sjelden bankkort, men bruker gjerne tid og penger på u-hjelp, kirke og annen religiøs virksomhet.
 • Valgerds flokk frykter også moralsk forfall, men har stor tiltro til politikere, Miljøvern- og Kulturdepartementet, til NRK og - pussig nok - NSB. De er også antimaterialister med lavt forbruk.
 • De drikker kefir og holder seg til sunn, hjemmelaget norsk mat: mye fisk, kokte poteter og gulrøtter, risengryns- og rømmegrøt. Til dessert er det gjerne fruktkompott.
 • Hun er interessert i stoff om kongehuset, leser ukebladet Familien og er ellers interessert i bøker om natur og friluftsliv, dikt og lyrikk.
 • På TV er det Dagsrevyen, «Da Capo!» og «Norge rundt» som er favorittprogrammene.