POLITIKK:  Politiske partier kan nå bli pålagt å informere om blant annet valgkamputgifter.
Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
POLITIKK: Politiske partier kan nå bli pålagt å informere om blant annet valgkamputgifter. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Partiene må informere om utgifter og gjeld

Europarådet vil hindre korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

De politiske partiene kan bli pålagt å informere om hvilke utgifter de har og om sine eiendeler og gjeld.

I dag kan partiene nøye seg med årlige rapporter om hvordan de skaffer seg inntekter.


Den utvidede informasjonsplikten blir resultatet hvis GRECO (Group of States against Corruption) får det som de vil. Gruppen er Europarådets vektøy mot korrupsjon.

Gruppen omfatter nesten alle land i Europa i tillegg til USA.


Må ha uavhengig partirevisor

Etter å ha gjennomgått partifinansieringen i Norge har GRECO kommet med seks krav. I tillegg til informasjon om utgifter og eiendeler og gjeld kreves det at partiene må rapportere om alle inntekter og utgifter i forbindelse med valgkamper, at klare regler må sikre at partirevisor er uavhengig og at det må innføres hensiktsmessige sanksjoner for brudd på partiloven. GRECO vil også ha et system som åpner for uavhengig innsyn i partienes finanser, inkludert valgkamputgiftene.


Skal inn i lovverket

Fornyings- og administrasjonsdepartementet vil utarbeide et forslag til hvordan kravene kan bli en del av lovverket. Det tas sikte på å sende forslaget ut på høring før sommerferien slik at lovendringsforslaget kan legges fram for Stortinget neste vår.

- Norge er langt bedre stilt enn mange andre land når det gjelder tillit til det politiske systemet og partiene. Likevel er det viktig med tiltak som kan styrke denne tilliten. Flere av de kravene GRECO har kommet med bidrar til å befeste demokratiet, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) i en pressemelding.

(NTB)