Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partiene og pengene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et par uker siden avslørte mediene at partiene ikke redegjør for de pengene Stortinget bevilger til deres arbeid i stortingsgruppene. Da VG ville ha regnskapene utlevert, var det bare Venstre som stilte dem til disposisjon. Spørsmålet om åpenhet ble føyset bort av alle de andre, Frp inkludert. Hele saken fortoner seg som en konspirasjon mot skattebetalerne.

Pengestøtten til partiene er et demokratisk gode: Partiene har en viktig funksjon i vårt politiske system, og de står overfor pengesterke interesser som vil påvirke den politikk de fører. Men det er meningsløst at bruken av pengene skal være unndratt innsyn. Ikke engang Riksrevisjonen, Stortingets eget revisjonsorgan, går gjennom regnskapene for å se om de anvendes i samsvar med forutsetningene.

Carl I. Hagen har sagt at det i hvert fall ikke kan bli snakk om at en eventuell offentliggjøring skal gis «tilbakevirkende kraft». Men partiene fikk vel ikke pengene på betingelse av at de skulle slippe å redegjøre for hva de brukte dem til? Dette er jo en falsk analogi, som om det skulle være snakk om straff. Det er faktisk bare snakk om informasjon. Carl I. Hagen er jo ellers så påpasselig med at byråkrater ikke misbruke skattebetalernes penger. Det er utmerket. Men da skal ikke partienes pamper kunne bevilge seg penger fra vår felles kasse og bruke dem i dølgsmål. Av alle bør ikke partiene være underlagt noen særlovgivning i forhold til de midler fellesskapet stiller til disposisjon.

Nå sier rett nok Carl I. Hagen at pengene ikke lenger er skattebetalernes, men partienes, når bevilgningen er gitt. Denne logikken er fullt på høyde med Erasmus Montanus, men blir ikke bedre av den grunn. Selvsagt er pengene fortsatt skattebetalernes akkurat som byråkratenes statlige penger er skattebetalernes. Og det er ikke likegyldig hvordan politikere disponerer offentlige midler. Det har noe med demokratiet å gjøre. Firmabilordningen for statsråder ble raskt avviklet fordi den ikke tålte offentlighetens lys. Da må man spørre hva som skjuler seg i partigruppenes regnskaper. Det må være skumle saker siden partiene insisterer på et like strengt hemmelighold som CIA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling