- Partiene tar ikke unge velgere på alvor

Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) mener partiene er altfor passive i å nå unge velgere. - Det er en helt feilslått teori, sier Raymond Johansen.

KUNSTIG SKILLE: Eskil Pedersen(AUF) og Raymond Johansen(Ap) synes det hadde blitt kunstig om ikke AUF skulle bidratt med å nå unge velgere i valgkampen. Foto: Maria Knoph vigsnæs
KUNSTIG SKILLE: Eskil Pedersen(AUF) og Raymond Johansen(Ap) synes det hadde blitt kunstig om ikke AUF skulle bidratt med å nå unge velgere i valgkampen. Foto: Maria Knoph vigsnæsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Barne- og ungdomsorganisasjon (LNU) kritiserer partiene for å ha en passiv holdning til å nå unge velgere. I pamfletten «Unges plass i valgkampen» som offentliggjøres i dag, er de skeptiske til moderpartienes strategi om å gi hovedansvaret til ungdomspartiene

- Moderpartiene fraskriver seg ansvaret ved å kun la ungdomspartiene nå ut til de unge, skriver Guro Ødegård, forsker ved Institutt for Samfunnsforskning.

- Ikke noe problem  «Unge velgere er generelt en viktig gruppe for SV. Sosialistisk Ungdom har hovedansvaret med å nå ut til unge velgere», står det om SV i pamfletten. LNU synes det blir feil å gi hovedansvaret til ungdomspartiene når det er moderpartiet som gårt til valg.

- Hva hadde blitt reaksjonen dersom partiene sa de overlot til en seniorgruppe å snakke om eldrepolitikk, og å nå ut til de eldre velgere? Det ville blitt sett på som ansvarsfraskrivelse, eller som en dårlig strategi for å nå ut til en viktig velgergruppe, sier Stian Seland, leder i LNU.

Andreas Halse, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), synes det er helt riktig at de har hovedansvaret for å nå ut til ungdommen.

- Det er vi som vet hvilke saker unge bryr seg om. Det er også vi som driver skolevalgkamp, sier Halse til Dagbladet.

FORNUFTIG: SU-Leder Andreas Halse, synes ikke det er problematisk at de har hovedansvaret for å nå unge velgere.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORNUFTIG: SU-Leder Andreas Halse, synes ikke det er problematisk at de har hovedansvaret for å nå unge velgere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Men dere har en annen profil enn moderpartiet, blir det ikke rart for unge velgere å knyttes til dere?

- Vi har andre standpunkter enn SV på noen områder, men det er kanskje like greit. SV gjør også en jobb for å nå ut til unge velgere. Vi forvalter politikken SV går til valg på, men spisser den og gjør den mer relevant for unge velgere. Det er en fornuftig arbeidsdeling spør du meg, sier Halse.

- Kunstig skille Arbeiderpartiet har også svart LNU at det er at AUF som har hovedansvaret for å nå ut til unge velgere. Eskil Pedersen og Raymond Johansen står sammen i det nyåpnede valgkamp-kontoret til AUF. De synes begge det bli helt feil av LNU å kritisere Arbeidepartiet for å være passive.

- Vi skal nå alle, uansett alder, men de unge er høyt prioritert for oss. Vi lener oss ikke tilbake og ser på at AUF skal mobilisere de unge for oss. Det hadde blitt et kunstig skille å ikke gjøre dette sammen, sier partisekretæren i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen til Dagbladet.

AUF-leder Eskil Pedersen, mener det handler om å være der de unge er.

- Vi er opptatt av å mobilisere de som sitter på sofaen og ikke vet hva de skal stemme. Da handler om å møte de unge på deres arenaer. Det gjør AUF når vi arrangerer skoledebatter, har stands ved videregående skoler og dra på husbesøk, sier Pedersen.

- Passiv holdning En ting er at AUF er uenig med Arbeiderpartiet om oljeboring i Lofoten og Vesterålen, men det er jo Arbeiderpartiet som går til valg, sier Guro Ødegård, forsker ved Institutt for Samfunssforskning.

Pedersen mener derimot det er av AUFs interesse å få Arbeiderpartiet så stort som mulig.

- Ungdomspartiene er en viktig del av valgkampen og det politiske miljøet. Jeg synes ikke LNU skal rakke ned på ungdomspartienes mobilisering til unge, sier Pedersen.

- Men er det ikke problematisk og gå til valgkamp for Arbeiderpartiet når dere har ulike standpunkter i saker, som for eksempel om oljeboring i Nord-Norge?

FRASKRIVER SEG ANSVAR: Guro Ødegård mener moderpartiene må ta mer  ansvar for å nå unge velgere. 
Foto: www.nova.no
FRASKRIVER SEG ANSVAR: Guro Ødegård mener moderpartiene må ta mer ansvar for å nå unge velgere. Foto: www.nova.no Vis mer

- Vi er to ulike partier og i noen saker har vi ulike standpunkt. Men i valgkampen jobber vi tett sammen og er integrert i hverandres arbeid om å holde aksjoner og stands for å nå ut til alle, sier Pedersen.

SAMARBEID: Eskil Pedersen mener det er vikig at AUF når unge velgere ved å være der de er. Foto: Maria Knoph Vigsnæs
SAMARBEID: Eskil Pedersen mener det er vikig at AUF når unge velgere ved å være der de er. Foto: Maria Knoph Vigsnæs Vis mer