Partienes grunnfjell

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiet har tapt sin stilling som det partiet som er best egnet til å styre landet, ifølge en reportasje her i avisa i går med basis i Norsk Monitor. Velgerne har ikke lenger tillit til at partiet skaper mer velferd og stø kurs i samfunnsutviklingen enn f.eks. Frp, Høyre og Kristelig Folkeparti, som har gått forbi innenfor de fleste politiske saksfelt. Ap er ikke bare blitt et mellomparti, det er blitt et parti som ikke har folkets tiltro på noe felt, bortsett fra i sysselsettingspolitikken.
  • Tidligere var Arbeiderpartiet i velgernes øyne den fremste forsvarer av velferdsstaten. Det var partiet som forsvarte «vanlige folks» interesser. Nå er familiepolitikken blitt KrFs og SVs domene. Verken når det gjelder skole, miljø eller økonomisk og kulturell utjevning er Arbeiderpartiet best i velgernes øyne.
  • Dette etterlater inntrykk av et parti som mangler profil. Det framstår som diffust på alle områder. Samtidig har valgforskeren Tor Bjørklund vist at den sosiale sammensetningen av partiets velgere også blir mer og mer diffus. Ap-velgerne har ingen profil lenger. Det er ikke ursosialdemokratene som slutter opp om partiet, men den norske befolkning i miniatyr. Fra en slik posisjon er det ikke lett å bygge seg opp.
  • Men man må selvsagt ikke fortape seg helt i slike øyeblikksbilder. I langt større grad enn tidligere er folkets tillit som skrift i sand: Det partiet som på ett tidspunkt oppnår stor troverdighet hos velgerne, kan i neste øyeblikk oppleve at tilliten smuldrer hen. Velgere som ser på politikkens saker som en vare, og som ikke har sin identitet knyttet til en sosial gruppe eller klasse, vil ha tendens til å falle for dagens beste tilbud. I øyeblikket er Frp uslåelige på markedet fordi partiet så å si har ubegrenset med penger. På den annen side viser Norsk Monitor at velgerne mener Frp har et lite gjennomførbart program. I et slikt bilde er det en illusjon å snakke om grunnfjell for partiene. Derfor blir også byggverkene lette å rokke.