BESKYLDES FOR RASISME: Alternativ for Tyskland-kandidatene Alice Weidel og Alexander Gauland har begge kommet med rasistiske utspill den siste uka. Partiet ligger an til å komme over sperregrensen og inn i Forbundsdagen som første høyrepopulistiske parti. Foto: NTB Scanpix
BESKYLDES FOR RASISME: Alternativ for Tyskland-kandidatene Alice Weidel og Alexander Gauland har begge kommet med rasistiske utspill den siste uka. Partiet ligger an til å komme over sperregrensen og inn i Forbundsdagen som første høyrepopulistiske parti. Foto: NTB ScanpixVis mer

Spenning knyttet til hvem som blir tredje største parti etter valget i Tyskland:

Partiet kan bli historisk i Tyskland i morgen: - Vanskelig å skille fra nazistiske utspill

– Bringer nok opp en del minner om en tid tyskerne gjerne ville lagt bak seg, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndagens valg i Tyskland ligger an til å bli historisk, da meningsmålinger bare dager før valget viser at et høyrepopulistisk parti for første gang etter andre verdenskrig ligger an til å bli medlem av Forbundsdagen, den tyske nasjonalforsamlingen.

Alternativ for Tyskland (AfD) har i flere meningsmålinger fått mellom 8 og 11 prosent – som vil si over sperregrensen på fem prosent.

Partiet kan dermed bli det tredje største partiet etter Angela Merkels kristendemokratene (CDU) og Martin Schulzs sosialdemokratene (SPD), og ligger an til å få nærmere 50 seter i Forbundsdagen.

– Det er knyttet størst spenning til hvor stor oppslutning de høyrepopulistiske får. De har gått opp på meningsmålingene, men en fjerdedel av velgerne sier at de ikke har bestemt seg, sier førsteamanuensis ved NTNU, Anette Homlong Storeide til Dagbladet.

Rasisme-utspill

Alexander Gauland, som er i ledelsen og blant toppkandidatene til det høyrepopulistiske partiet er kjent for sine kontroversielle uttalelser.

Ifølge ekspert Storeide har Gauland blitt anmeldt for folkehets etter at han nylig sa at en kjent tysk-tyrkisk politiker burde «ekspederes i Anatolia».

Hele det øvrige politiske spektrum reagerte med harme på kommentaren om Aydan Özoguz, tyskfødt sosialdemokratisk medlem av Forbundsdagen og regjeringens kommissær for migrasjon.

Selv statsminister Angela Merkel, som vanligvis ikke kommenterer AfDs stadige kontroverser, kalte kommentaren rasistisk.

– Det er nok noen i partiet som er mer klassiske høyrepopulister, men det er noen i ledelsen som har kommet med uttalelser som er vanskelig å skille fra nazistiske utspill, sier Storeide.

Gauland skal også ha sagt at tyskere burde være stolte av soldatene sine i begge verdenskrigene, ifølge BBC.

Gauland er ikke den eneste AfD-lederen som beskyldes for rasisme. Avisene Die Welt og Bild trykte i helgen en epost skrevet av partiets toppkandidat Alice Weidel for et par år siden, der hun anklaget regjeringen for å oversvømme landet med arabere, sinti – en etnisk undergruppe av sigøynere – og rom, skriver NTB.

– Disse svinene (i regjeringen) er ikke noe annet enn marionetter for seierherrene etter annen verdenskrig, skrev hun.

– Islam står i motsetning til Tyskland

AfD ble dannet i februar 2013 med kamp mot eurosamarbeidet som fanesak, men har seinere markert seg som kritisk til innvandring og islam. De kom ikke over sperregrensen i 2013. Lederen for partiet siden 2015 er Frauke Petry.

– Det er først og fremst asyl- og integreringspolitikk som har stått i sentrum i valgkampen. Tema som miljø og arbeid har i stor grad måttet vike for AfD har tatt en så sentral plass, sier Storeide.

Bare dager før valget har det høyrepopulistiske partiet også hevdet at islam er en umiddelbar trussel mot freden i Tyskland.

– Den økende islamiseringen av samfunnet står i motsetning til den frie rettsstaten Tyskland, sa partiets toppkandidat Gauland under en pressekonferanse mandag.

Han fortalte videre at partiet fremmer en rekke forslag, som forbud mot ansiktsdekkende plagg og hodeskjerf for kvinnelige offentlige ansatte.

I et dokument partiet offentliggjorde samtidig med pressekonferansen, heter det at partiet ikke anser islam for å være en religion, men som en «religiøs-politisk doktrine», skriver NTB.

Duoen bak AfD

Ifølge tyske DW er det en utenkelig duo som nå stiller som toppkandidater for det høyrepopulistiske partiet.

Alexander Gauland (76), blant partiets nestledere, er en tysk jurist, publisist og politiker. Han var fra 1973 og fram til han var med å stiftet partiet AfD i 2013 medlem av kristendemokratene (CDU).

PROTESTER: Alternativ for Tyskland-tilhengere protesterer mot statsminister Angela Merkels valgkampanje i Heppeheim i Tyskland fredag. Foto: NTB Scanpix
PROTESTER: Alternativ for Tyskland-tilhengere protesterer mot statsminister Angela Merkels valgkampanje i Heppeheim i Tyskland fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere i år skal han ha sagt at han ønsker et innreiseforbud for muslimer, og i 2016 sa han «ikke alle som holder et tysk pass er tysk», ifølge DW.

Gaulands med-kandidat, Alice Weidel (38), er en tysk sivil- og sosialøkonom, og politiker. hun ble sammen med Gauland valgt som partiets førstekandidat for årets valg.

Kanalen DW beskriver henne som en politiker som er mer liberal privat enn hva partiet er. Weidel bor i Sveits sammen med sin kvinnelige kjæreste fra Sri Lanka, og deres to barn.

I partiets manifest forsøker de å få tyskere til å bringe flere barn til verden, for å bevare landets «egne konstituerende mennesker».

– Ifølge meningsmålingene er det nesten å regne som sikkert at AfD vil få inn noen representanter. Jeg tror mange tyskere nå føler på at de må gå og stemme for å hindre dette, sier Storeide, og legger til:

– De høyrepopulistiske, som kommer med høyreekstreme uttalelser, bringer nok opp en del minner om en tid tyskerne gjerne ville lagt bak seg.

Vil straffe Merkels asylpolitikk

Ifølge nyhetsbyrået Reuters forbereder partiet seg nå på å komme inn i nasjonalforsamlingen, og de vil gjøre alt for at statsminister Angela Merkel blir «alvorlig straffet» for å ha sluppet så mange flyktninger og migranter inn i landet.

Selv om partiet AfD har vokst på meningsmålingene og er ventet å få mellom 8 og 11 prosent oppslutning, er det ikke like mye som liknende partier i andre europeiske land.

I det franske valget i mai fikk Front national-leder Marine Le Pen 34 prosent av stemmene og i mars fikk leder av Frihetspartiet (PVV) i Nederland, Geert Wilders, 13 prosent oppslutning.

– Spesielt

Etter valget i 2013 unionen mellom CDU og CSU den største gruppen i Forbundsdagen. Sosialdemokratene ble nest størst.

I valget 24. september ventes Merkel å innkassere en ny storseier som åpner for ytterligere fem år med CDU-ledet regjering.

– Det er ganske sikkert at Merkel sin posisjon er trygg. Det som er uklart er kom den nåværende koalisjonen kommer til å fortsette eller om Merkel bytter ut partneren sin, sier Storeide.

Hun legger til at Merkel har sittet i regjering med de liberale tidligere og at det kan være hun ønsker å samarbeide med dem foran sosialdemokratene.

– Det som er litt spesielt er at Die Linke, som er helt på venstresida, og AfD som er helt på høyresida kjemper om å bli tredje største parti sammen med de liberale (FDP), sier Storeide.