Partiet som stivnet

Sosialistisk Venstreparti er blitt klassens duks: Ansvarlig, stille og flink uten å provosere, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAKTENS PRIS er høy for partier som har lav oppslutning, store ambisjoner og intense idealer. En koalisjonsregjering er pr. definisjon en øvelse i å tåle kompromissets kalde konsekvens. Den børen er tyngst for maktfellesskapets minste deltakere. De mener like mye og like sterkt som storebror, men må likevel avgi vesentlig mer av sin vilje og sin sjel. Den skjebnen har SV akseptert. Mens partiet tidligere var en halvvill, økologisk plante i vår politiske flora, er SV nå domestisert og kunstgjødslet til profesjonelt bruk. Partiet har ikke bare akseptert ministersosialismen, men utviklet konseptet videre. SV nøyer seg ikke med å administrere kapitalismen, partiet vil også redde systemet fra krise.

LANDSMØTER I SV pleide å være scene for sterke indre brytninger mellom politikk som aksjon og politikk som administrasjon. Sakte, men sikkert har tusener på tusener av timer i kommunestyrer, fylkesting og i Stortinget slipt vekk den antiparlamentariske tradisjonen. SV’s tillitsvalgte lærte seg ansvarlighetens verdi og fikk politisk aksept i bytte. Derfor var situasjonen moden da Kristin Halvorsen for fire år siden innledet samtalene med Jens Stoltenberg og Åslaug Haga og brakte partiet i regjeringsposisjon. Misnøyen med det elendige valgresultatet og regjeringsprosjektets bittersøte kompromisser, er i dag dempet. Når Kristin Halvorsen i ettermiddag går på talerstolen i Bergen, er den indre opposisjonen svak, uorganisert eller kneblet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer