Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partiet støtter ikke Kleppe

Kontantstøtte skal gis til alle som har rett til barnetrygd, foreslår Fremskrittspartiet. Og går med det mot Vidar Kleppes utspill tidligere i dag der han bare vil gi kontantstøtte til nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiet støtter ikke utspillet fra den ene av nestlederne i partiet, Vidar Kleppe, som i dag morges gikk inn for å utelukke alle som ikke har norsk statsborgerskap fra ordningen med kontantstøtte.

- Kontantstøtte skal gis til alle som har rett til barnetrygd. Det skal ikke blandes inn andre forhold, understreker partiets sosialpolitiske talsmann John Alvheim.

Forslaget som ble lagt fram i dag, ble enstemmig vedtatt på et gruppemøte der også Kleppe deltok.

- Utspillet fra Kleppe må basere seg på misforståelser om hva partiet mener. Det er hans personlige oppfatning han gir uttrykk for. Det er beklagelig at slike misforståelser oppstår, fordi de kan føre til tvil om hva Frp står for. Verken Frp eller stortingsgruppa hefter for Kleppes utspill, sier Alvheim.

Kan vurderes

Alvheim sier at spørsmålet om barnetrygd, kontantstøtte og andre offentlige økonomiske tilskuddsordninger skal begrenses til bare å omfatte norske statsborgere, eller om de skal differensieres basert på statsborgerskap, er et omfattende problemområde, delvis omfattet av internasjoale konvensjoner.

Likevel mener han det kan være grunn til å gjennomgå problemstillingen på et prinsipielt og generelt grunnlag.

- Det er imidlertid viktig at de forskjellige problemstillinger som oppstår i samfunnet løses i henhold til sin karakter, og ikke ved å forsøke å lage spesialordninger innen allmenngyldige ordninger som barnetrygd og kontantstøtte, legger han til.

Han sier videre at problemet med at barn født i Norge som ikke behersker norsk når de starter på skolen seks år gamle, må møtes gjennom barnelovgivningens bestemmelser om foreldreansvar.

.

Kontantstøtte til alle

Frp går inn for at kontantstøtte bør utbetales sammen med barnetrygden som en økning av småbarnstillegget gradert alder. Ifølge partiet vil dette være enklest og mest rettferdig. Det vil ikke føre til behov for nye systemer eller rutiner, bare en økning innenfor allerede etablerte ordninger.

For å finansiere ordningen vil Frp fjerne de statlige subsidiene til barnehagene for aldersgrupper som får kontantstøtte, og fordele disse pengene til alle foreldre med barn i den aktuelle aldersgruppe.

Foreldrene kan så velge om pengene skal brukes til kjøp av barnehageplass, annen betalt omsorg, eller til å la en av foreldrene være hjemme til å ta seg av omsorgen.

- En slik finansiering vil være rettferdig overfor alle småbarnsforeldre fordi alle vil motta det samme beløp fra det offentlige, enten de har barn i barnehage, eller en av foreldrene er hjemmeværende, sier Alvheim.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!