- Partiet trenger én sjef

Sentralstyremedlem Grethe Fossum mener Ap må samle seg om én leder etter landsmøtet neste år. - Diskusjonen rundt det delte lederskapet overskygger det viktigste: Ap's politikk, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Striden i Ap fortsetter med full styrke. Flere fylkesledere sier til Dagbladet at en avklaring om det delte lederskapet må komme. Nå tar også det første sentralstyremedlemmet i Ap, Grethe Fossum, bladet fra munnen.

- Overskygger

Den tidligere stortingsrepresentanten fra Hedmark sier hun personlig ikke har opplevd det delte lederskapet mellom Jagland og Stoltenberg som noe stort problem. Men hun mener Ap må ta konsekvensen av at striden rundt lederspørsmålet overskygger Ap's politikk:

- Nå må vi ta konsekvensen av dette og legge det delte lederskapet bak oss og velge én leder på landsmøtet.

- Hvem skal det være?

- Det vet jeg ikke. Det må valgkomiteens arbeid, prosessen fram til landsmøtet og selve landsmøtet avklare.

Også fylkesledere i Ap sier nå at det delte lederskapet må avvikles. De mener uansett at spørsmålet må avklares før lederkabalen legges.

- Ettersom Jagland har sagt at han ikke er partiets statsmini sterkandidat, ville det være en avklaring om han sa at han trekker seg som leder. Jeg sier ikke at Thorbjørn komme med en slik avklaring nå, det er opp til ham. Men ut fra mitt syn på delt lederskap ville dette være en gunstig avklaring, sier leder i Nord-Trøndelag Ap, Bernt Hågensen.

Også leder Gunnar Krogstad i Sør-Trøndelag mener det delte lederskapet må opphøre. Hvem han mener bør lede Ap vil han ikke si.

- Det kan være nødvendig å ha en lederdebatt fram til landsmøtet. Det kan jeg ikke se på som skadelig. Jeg opplever at partiledelsen nå har åpnet for debatt også om personer. Er ikke spørsmålet om delt lederskap iavklart, vil debatten kunne gå helt til landsmøtet, sier Krogstad.

- Må stå fritt

Også leder Odd Eriksen i Nordland Ap er imot delt lederskap, men sier landsmøtet, ikke sentralstyret, må avklare lederspørsmålet:

- Når partiledelsen snakker om en avklaring i sentralstyret 14. januar , skjønner ingen hva det betyr. Sentralstyret har ingen kompetanse til å utpeke ny ledelse, sier han og advarer sentralstyret mot å legge lederkabaler nå som binder opp landsmøtet.

- Men er det ikke viktig at Jagland og Stoltenberg avklarer om de tar gjenvalg?

- Jo, det kan de for så vidt avklare når som helst, det har ikke noe med sentralstyret å gjøre. Men jeg advarer partiledelsen mot å fordele posisjoner på en måte som bidrar til å binde opp landsmøtet. Partiorganisasjonen krever å stå helt fritt til å velge lederskap, sier Eriksen.

Grethe Fossum forventer imidlertid at Jagland på sentralstyremøtet avklarer hva han egentlig mener om lederspørsmålet og debatten rundt dette.

KLAR TALE: Foruten å ha røket i tottene på Ap´s nestleder Hill-Marta Solberg (t.h.), tar sentralstyremedlem Grethe Fossum (t.v.) til orde for at partiet må velge mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland. - Vi må legge det delte lederskapet bak oss og velge én leder på landsmøtet, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer