- Partiet viser ingen sympati eller medmenneskelighet

Det 17 år gamle FpU-medlemmet som hevder seg utsatt for overgrep av Trond Birkedal er skuffet over partiets håndtering av saken.

<strong>SKUFFET OVER PARTIET:</strong> Den nå 17 år gamle gutten på vei inn på Hotel Royal Christiania, der overgrepet skal ha skjedd i 2008, da gutten var 15 år gammel. Foto: Jacques Hvistendahl.
SKUFFET OVER PARTIET: Den nå 17 år gamle gutten på vei inn på Hotel Royal Christiania, der overgrepet skal ha skjedd i 2008, da gutten var 15 år gammel. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Frp-ledelsen, ved partileder Siv Jensen, generalsekretær Geir Mo og formann i justiskomiteen Per Sandberg, forsvarte i Stortingets vandrehall i går partiets håndtering av Trond Birkedal-saken.

FrP har vært kjent med påstandene om at Birkedal skal ha hatt sex med en da 15-år gammel FpU-gutt siden 2009. I går forsvarte Siv Jensen at partiet ikke gikk til politiet med saken den gang:

- Når det kommer påstander om personer, forelegger vi påstandene for de personene, og hvis det er påstander om kriminelle handlinger, gir vi alltid råd om gå til politianmeldelse. Det må den som er fornærmet gjøre, det kan ikke Frp gjøre, sa Jensen.

Via sin Bistandsadvokat Hege Salomon uttrykker den nå 17 år gamle gutten sin skuffelse over hvordan Frp-ledelsen håndterer saken:

- Han er skuffet over partiets håndtering av saken. Han synes ikke de viser sympati eller medmenneskelighet. Det virker kun som om de tenker på partiets beste, sier Salomon til Dagbladet.

- Ble ikke tatt på alvor 17-åringen har fortalt til Dagbladet og politiet at han ble med på Birkedals hotellrom sommeren 2008, i forbindelse med FpUs sommerleir det året. Da var gutten nylig fylt 15 år.

<strong>INGEN SELVKRITIKK:</strong> Frps partiledelse tok ikke selvkritikk for sin håndtering av Birkedal-saken i går, til tross for at de skal ha visst om påstandene om at Birkedal skal ha hatt sex med en 15 år gammel gutt siden 2009. Foto: Jacques Hvistendahl
INGEN SELVKRITIKK: Frps partiledelse tok ikke selvkritikk for sin håndtering av Birkedal-saken i går, til tross for at de skal ha visst om påstandene om at Birkedal skal ha hatt sex med en 15 år gammel gutt siden 2009. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

På hotellrommet hadde de to oralsex, ifølge gutten.

Brikedal er siktet for å ha hatt sex med barn under 16 år. Han skal ha innrømmet å ha hatt med seg gutten på hotellrommet, men nekter for at de hadde sex.

Frp hevder at de tok ryktene om Birkedal på alvor da opplysningene kom for dagen. Men 15-åringens bistandsadvokat, Hege Salomon, sier til Dagbladet at 15-åringen ikke ble tatt på alvor:

- Han ble ikke tatt med på noen møter, og følte at han ble fullstendig oversett. Han varslet om dette like etter at overgrepet fant sted. Det ble sagt at om det var straffbart, burde han anmelde det. Ut over det fikk han ingen støtte eller oppfølging. Han ble ikke anbefalt advokat, ei heller satt i kontakt med noe hjelpeapparat, sier Salomon til Dagbladet.

- Reinspikka løgn Da Birkedal ble konfrontert med påstandene om at han skal ha hatt sex med en 15-åring, skal han ha svart partiledelsen:

- Det er reinspikka løgn.

<strong>STJERNE:</strong> Trond Birkedal var en av landets mest lovende politikere, og fram til mandag partiets ordførerkandidat i Stavanger. Her fra gallamiddag med Geir Mo og Siv Jensen i 2006.  FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD
STJERNE: Trond Birkedal var en av landets mest lovende politikere, og fram til mandag partiets ordførerkandidat i Stavanger. Her fra gallamiddag med Geir Mo og Siv Jensen i 2006. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

Ifølge Birkedal var påstandene et angrep for å sverte ham i en nominasjonsprosess. Han ble trodd. 15-åringen ble det internt festet liten tiltro til.

Partiledelsen har ikke ønsket å svare på om de har større tiltro til 15-åringen i dag enn da han varslet om det angivelige overgrepet.

Vil ha Frp i avhør Politiet i Stavanger sier det er aktuelt å snakke med ledelsen i Fremskrittspartiet for å kaste lys over beskyldningene om at Trond Birkedal skal ha forgrepet seg seksuelt på en 15 år gammel gutt.

Politiadvokat Karsten Monsen sier at det kan bli vanskelig å komme til bunns i hva som egentlig skjedde mellom den tidligere Frp-toppen og en da 15 år gammel gutt, som har anmeldt Birkedal for overgrep mot ham på et hotellrom i Oslo.

- Hvis det er slik at ledelsen i Frp har hatt informasjon om dette, er det absolutt av interesse å snakke med dem om det. Det vil være naturlig å snakke med alle som kan ha kjent til dette og få på det rene hva de har visst, sier Monsen til NTB.

Stavanger-politiet har allerede snakket med flere personer i Oslo i tilknytning til Birkedal-saken, men er sparsomme med å gi opplysninger:

Frp-skandalen

• Mandag avslørte Dagbladet at Frps ordførerkandidat i Stavanger, Trond Birkedal (31), søndag kveld ble avhørt av politiet og hans hus ransaket etter påstander om at han skal ha snikfilmet en 19-åring på badet sitt.

• Mandag ble Birkedal siktet etter straffelovens paragraf 201 b, for å ha utvist seksuelt krenkende adferd. Samme dag trakk han seg fra alle politiske verv i partiet.

• Tirsdag samtykket Birkedal til to ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud.

• Onsdag fortalte en nå 17 år gammel gutt i Dagbladet om at han hadde oralsex med Birkedal da han var 15 år gammel. Samme dag ble siktelsen mot Birkedal utvidet til også å gjelde seksuell omgang med barn under 16 år, etter straffelovens paragraf 196.

• Birkedal innrømmer ifølge fengslings-kjennelsen å ha snikfilmet flere personer, men nekter for å ha hatt seksuelt samkvem med noen under 16 år.

• Ledelsen i Fremskrittspartiet skal ha visst om påstandene om Birkedals overgrep i alle fall siden 2009.

- Vi akter heller ikke å meddele hvem vi vil snakke med i Frp-ledelsen eller når det skal skje, sier Monsen.

Trond Birkedals advokat Arvid Sjødin har vært klar på at han ønsker at Frp-ledelsen avhøres i saken.

<strong>SIKTET:</strong> Trond Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år etter at gutten på bildet fortalte politiet at han hadde sex med birkedal i 2008. Foto: Privat
SIKTET: Trond Birkedal er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år etter at gutten på bildet fortalte politiet at han hadde sex med birkedal i 2008. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer