PÅ KOLLISJONSKURS: Det er en enstemmig programkomite som stiller seg bak forslaget om Frps nye synspunkt i EU-saken, men synspunktet blir neppe tatt godt imot av  alle i Frp.  Her er Per Sandberg på vei fra Posthuset på Skaland i Senja  for å delta på møtene i programkomiteen. Til høyre er parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ KOLLISJONSKURS: Det er en enstemmig programkomite som stiller seg bak forslaget om Frps nye synspunkt i EU-saken, men synspunktet blir neppe tatt godt imot av  alle i Frp.  Her er Per Sandberg på vei fra Posthuset på Skaland i Senja for å delta på møtene i programkomiteen. Til høyre er parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Partiets EU-vingling skapte bråk på «Dolkesjø». Nå kan det blåse opp til ny storm i Frp

Ekspert tror Frps foreslåtte EU-nei får minimale konsekvenser for regjeringssamarbeidet, men tror det vil skape bråk internt i partiet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble det nemlig klart at Frps programkomite vil foreslå at partiet sier nei til EU på landsmøtet neste vår.

De har ikke tidligere vært tydelige på hva de mener om norsk EU-medlemsskap.

EU-spørsmålet kan bidra til å skape splid innad i Frp ett år før valget, og valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU føler seg ikke sikker på at programkomiteen i Frp får med seg resten av partiet på det nye synspunktet,

Tidligere i sommer ble det klart at Frp-leder Siv Jensen, som lenge har vært en ihuga tilhenger av EU, personlig har snudd i synspunktet om EU .

Mens hun stemte ja i avstemningen i 1994, ville hun i dag ha stemt nei.

Har vist til avstemninger

Hun har imidlertid ikke sagt tydelig hva hun mener at Frp bør mene om spørsmålet - og har istedet vist til at det uansett er folket som skal avgjøre spørsmålet i folkeavstemning.

- Jeg er helt sikker på hva formann i programkomiteen (Per Sandberg, journ.anm) mener i dette spørsmålet, men tror Siv Jensen mener det stikk motsatte og oppfatter henne som pro EU selv om hun ikke tydelig signaliserer det. Jeg tipper hun vil trekke i en del tråder for å unngå at Frp vil vedta dette på landsmøtet, og at hun vil argumentere for at dette er noe som vil forsure samarbeidet med Høyre, sier Todal Jensen.

Han er imidlertid usikker på hvorvidt det faktisk stemmer at EU-standpunktet til Frp vil være en kile i samarbeidet med Høyre.

Tross alt har Frp aldri vært et tydelig ja-parti tidligere heller, påpeker han.

Dødt spørsmål

Dessuten er Høyre også avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Venstre og Krf, hvorav sistnevnte ifølge Jensen er et tydelig nei-parti.

- Jeg tror rett og slett Høyre bare prøver å tone ned temaet så mye som mulig, ved å prøve å få Frp til å tenke at det ikke er et aktuelt tema nå uansett. Blir de enige om det, tror jeg ikke det spiller noen stor rolle. Høyre hadde ikke fått Frp på sin side i EU-spørsmålet uansett, så forskjellen er jo bare at det Frp mener om dette nå blir tydeliggjort, sier han.

Frp-nestleder Per Sandberg tror heller ikke at beskjeden kommer til å bli tatt godt imot av alle i hans parti.

Partiet har en lang og betent historie med EU-spørsmålet.

- Det blir støy

Norges forhold til EU var faktisk ett av kranglepunktene som ledet til partioppgjøret på landsmøtet på Bolkesjø i 1994, hvor daværende partiformann Carl I Hagen raderte ut den liberalistiske fløyen av partiet.

Daværende nestleder Ellen Wibe trakk seg i protest nettopp på grunn av EU-spørsmålet.

I ettertid har hendelsen fått tilnavnet Dolkesjø. Den store forskjellen på da og nå, er at EU-debatten i Norge er tilnærmet død nå, mens den var et hett diskusjonstema på starten av 90-tallet.

- Det er en enstemmig komite som stiller seg bak, men det blir nok støy. Også i Frp er det en del folk som er ihuga for og noen som er ihuga imot. Jeg tør ikke si om vi får det gjennom på landsmøtet, men skal jeg tippe, tror jeg det, sier Frp-nestlederen til Dagbladet.