Donald Trump

Partifelle: - Raserianfall og ville konspirasjonsteorier

Kongressrepresentanten Adam Kinzinger er den foreløpig siste av flere republikanere som har fått nok av det han beskriver som Donald Trumps forsøk på å «brenne ned» USA.

PÅ FERIE: USAs president, Donald Trump, har foreløpig ikke signert coronakrisepakka både demokrater og republikanere i Kongressen er blitt enige om. I stedet har han og førstedame Melania Trump reist på juleferie til Florida. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
PÅ FERIE: USAs president, Donald Trump, har foreløpig ikke signert coronakrisepakka både demokrater og republikanere i Kongressen er blitt enige om. I stedet har han og førstedame Melania Trump reist på juleferie til Florida. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): USAs president, Donald Trump har de siste dagene skapt nytt kaos rundt avtalen om en ny coronakrisepakke, som demokrater og republikanere har forhandlet om i månedsvis.

Like før jul ble de enige. Men så satte USAs president, som overhodet ikke har vært særlig involvert i forhandlingene, seg på bakbeina. Plutselig ønsket han å øke beløpet alle amerikanere skal få fra 600 dollar (om lag 5200 kroner) til 2000 dollar (om lag 17400 kroner). Dette ønsker også de fleste demokratene, men ikke republikanerne i Trumps eget parti. Det er nå uklart om Trump vil legge ned veto. Seint lørdag kveld hadde han fortsatt ikke signert avtalen.

Dermed mister millioner av amerikanere arbeidsledighetstrygden sin. Nå har til og med tidligere lojale republikanske politikere fått nok av Trumps oppførsel.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

Nye påstander

Men Trump ser ikke ut til å være særlig bekymret for dette. Han har brukt store deler av jula på å spille golf nær feriestedet sitt i Palm Beach i Florida og å tvitre en haug med grunnløse og udokumenterte påstander om omfattende valgfusk.

Lørdag morgen fortsatte USAs president twitterstormen.

- Justisdepartementet og FBI har ikke gjort noe med valgfusket i presidentvalget 2020, den største svindelen i vårt lands historie, til tross for overveldende bevis. De burde skamme seg. Historien vil huske. Gi aldri opp. Ser alle i D.C. 6. januar, skriver Trump i en melding som temmelig umiddelbart ble flagget av Twitters om omstridt.

6. januar skal Kongressen, ledet av Trumps visepresident, Mike Pence, godkjenne resultatet fra valgmannskollegiet. Der vant demokratenes presidentkandidat Joe Biden med 306 stemmer mot Trumps 232. På landsbasis fikk Biden mer enn sju millioner flere stemmer enn Trump. Nå forsøker imidlertid Trump fortsatt å presse kongressmedlemmer til å protestere mot godkjenningen 6. januar.

Ingen dokumentasjon

Republikanernes flertallsleder i Senatet, Mitch McConnell, har allerede advart de folkevalgte om at det ville være en svært dårlig idé å gjøre som Trump sier. Etter at valgmannskollegiet hadde avgitt sine stemmer, anerkjente McConnel Biden som USAs neste president.

Til tross for dusinvis med søksmål, omtellinger og forsøk på å presse lokale valgmerdarbeidere, har heller ikke Trump lyktes med å omgjøre valgresultatet eller legge fram noen overbevisende dokumentasjon på alle konspirasjonsteoriene han og støttespillerne har kommet med. Til og med hans egne medarbeidere, som justisminister Bill Barr, har sagt at det ikke finnes bevis for omfattende valgfusk.

- Flaut

Kort tid etter Trumps twittermelding lørdag, fikk han også krass kritikk fra den republikanske kongressrepresentanten Adam Kinzinger fra Illinois.

- Herregud. Du prøver å brenne ned stedet på vei ut fordi du ikke takler å tape. Ingen bevis, ingenting annet enn ditt raserianfall og ville konspirasjonsteorier. Flaut #RestoreOurGOP, skriver han på Twitter.

Han gjør det også klart at han mener det Trump og andre som fortsetter å komme med anklager om omfattende valgfusk, driver med rein svindel.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Alt dette snakket om 6. januar fra Donald Trump og andre svindlere i Kongressen er enkelt forklart at de vil samle inn penger og få tilhengere ved å skylde på alle andre selv om de er fullstendig klar over at de ikke kan gjøre noe. Det er trist og en komplett svindel, skriver Kinzinger på Twitter.

Tidligere var Kinzinger (42) langt mer positiv til Trump. Han skal til og med ha blitt vurdert som minister for luftvåpenet under Trump. Men de siste ukene - etter alle anklagene fra Trump om valgfusk - er han blitt en av de mest høylytte kritikerne.

- På tide å slette kontoen din, skrev Kinzinger til Trump på Twitter etter at presidenten la ut en video med nye anklager om valgfusk 2. desember.

Dramatisk

Utbetalingen av arbeidsledighetstrygd til millioner av amerikanere tok slutt lørdag ettersom Trump ikke signerte den nye avtalen.

Krisepakka Kongressen har blitt enige om, men som Trump foreløpig nekter å signer, er på 900 milliarder dollar (om lag 7,8 billioner kroner). Den vil forlenge arbeidsledighetstrygden fram til mars, og gi et føderalt tilskudd på 300 dollar i uka til trygden folk får utbetalt fra delstatene sine. I tillegg omfatter den et vern mot utkastelser, føderale lån til småbedrifter og en kontantutbetaling på 600 dollar til alle amerikanere, skriver The Guardian.

Som om ikke det er nok, ligger det også an til at føderal sektor i USA kan stenge ned tirsdag, dersom avtalen ikke blir signert. Alt dette mens landet er i sin verste krise på mange tiår.

- Ingen anelse

Trumps oppførsel har skapt kaos og sterke innad i det republikanske partiet. Ingen ser ut til å skjønne hva Trump faktisk ønsker, og enkelte mistenker at han forsøker å utnytte situasjonen til et siste desperat forsøk på å omgjøre valgresultatet.

- Vi fikk forsikringer om at presidenten ville signere avtalen. Jeg har ingen anelse om hva han planlegger, sier den republikanske senatoren, Roy Blunt, som er en lojal Trump-støttespiller, ifølge CNN.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

Også den republikanske innpiskeren John Thune, sa tirsdag til CNN at det ikke var noen sjanse for at Trumps forsøk på å få Kongressen til å omgjøre valgresultatet 6. januar, vil vinne fram.

- Jeg tror det de må huske er at det ikke kommer til å gå noe sted. I Senatet vil det gå ned som en skutt hund. Jeg synes ikke det virker veldig fornuftig å tvinge alle gjennom dette, når du vet hva som vil bli sluttresultatet, sier Thune.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer