Partifelle refser Mays brexit-plan: - Ekstremt lite tilfredsstillende

Theresa May vil snakke med Jeremy Corbyn. Det burde hun ikke gjøre, mener flere partifeller.

MAY-REFS: Jacob Rees-Mogg er svært lite fornøyd med at statsminister Theresa May nå ønsker å snakke med Labour-leder, Jeremy Corbyn. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP / NTB scanpix
MAY-REFS: Jacob Rees-Mogg er svært lite fornøyd med at statsminister Theresa May nå ønsker å snakke med Labour-leder, Jeremy Corbyn. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP / NTB scanpixVis mer

Brexit-krisen ruller videre i Storbritannia. Noen dager etter at Storbritannia opprinnelig skulle trådt ut av EU, og snaue to uker før den nye fristen, 14. april, går ut, har de britiske folkevalgte fremdeles ikke klart å bli enige.

Rakk ut ei hånd til Corbyn

Så seint som mandag stemte Det britiske underhuset ned fire brexit-forslag som alternativer til statsminister Theresa Mays brexitavtale, som allerede har blitt stemt ned tre ganger.

Dermed er det fremdeles en fare for at britene krasjer ut av EU 12. april uten en avtale.

Men tirsdag annonserte May at hun vil be EU om en ny utsettelse, og hun inviterer opposisjonsleder Jeremy Corbyn til forhandlinger om en ny løsning.

- Jeg tilbyr meg å sette meg ned med opposisjonslederen og forsøke å enes om en plan som vi begge skal overholde for å sikre at vi forlater EU og at vi gjør det med en avtale, sa May tirsdag.

Uttalelsen kom etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen.

Dersom de to partilederne klarer å enes om noe kan en avtale legger fram i Underhuset for votering. Blir de ikke enige vil regjeringen foreslå en rekke valg som parlamentsmedlemmene skal stemme over.

- Ekstremt lite tilfredsstillende

At May nå rekke ut ei hånd til opposisjonsleder Corbyn faller enkelte av hennes partifeller tung for brystet. Den ledende, svært konservative, brexit-forkjemperen Jacob Rees-Mogg, refser Mays «kriseplan».

- Dette er en ekstremt lite tilfredsstillende framgangsmåte. Det er ikke i landets interesser, det leverer ikke på resultatet av folkeavstemningen og det har ikke historien med seg. Man kan se at ledere som bestemmer seg for å gå sammen med opposisjonen i stedet for med sitt eget parti, finner ut at partiet ikke følger etter, sier Rees-Mogg.

- Jeg tror ikke at det å få støtte fra en Marxist kommer til å skape tillit blant konservative.

Kan føre til indre splid

Rees-Mogg får støtte av en av de andre framtredende brexit-forkjemperne, tidligere utenriksminister Boris Johnson, som er redd for at et samarbeid med Corbyn vil lede til en «veldig dårlig avtale».

Rees-Mogg antyder altså at Mays invitasjon til Corbyn kan føre til splid innad i statsministerens parti. Han får støtte fra Sky News' politiske korrespondent Tamara Cohen, som likevel sier at May kan sikre nok stemmer fra Labour til å sikre et kompromiss.

- Dette er en innrømmelse av at forsøket på å sikre en avtale med toryene og stemmer fra det nordirske unionistpartiet DUP har sviktet, skriver Cohen på Twitter.

Corbyn sier ja til samtaler

Jeremy Corbyn på sin side har allerede annonsert at han vil ta mot statsministerens utstrakte hånd.

- Vi skal møte statsministeren. Vi erkjenner at hun har kommet med et utspill. Jeg erkjenner mitt ansvar som representant for folk som støttet Labour under siste valg, og for folk som ikke støttet Labour, men som likevel ønsker forutsigbarhet og sikkerhet rundt sin egen framtid, og det er på dette grunnlag at vi skal møte henne og ha disse samtalene, sier Corbyn.

Skulle de to partilederne bli enige og Underhuset sier ja til en avtale, vil May presentere lovendringer for å implementere utmeldingsavtalen.

Dette må gjøres innen 22. mai for å sikre at Storbritannia ikke må delta i valg på nytt EU-parlament, uttalte statsministeren etter tirsdagens møte.

EU-president Donald Tusk maner på Twitter til tålmodighet, mens Frankrikes president Emmanuel Macron legger an en noe krassere tone.

- En langvarig utsettelse som innebærer at Storbritannia deltar i valg og institusjoner har ikke noe lett eller automatisk ved seg. Jeg sier det igjen, veldig klart: Vår prioritet må være at EU og det indre markedet fungerer godt. EU kan ikke bli holdt som gissel på lang sikt som følge av en politiske krise i Storbritannia, sier Macron.

- Underhuset har avslått avtalen tre ganger og avvisningen av alle alternative planer leder oss nå ned veien mot en brexit uten en avtale.