Donald Trump og Mitch McConnell:

Partifeller trygler: - Veldig skuffet

Ordkrigen mellom Donald Trump og Mitch McConnell har skapt splittelse i det republikanske partiet. Nå ber partifeller dem om å begrave stridsøksa.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forholdet mellom USAs tidligere president Donald Trump og Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, er alt annet enn strålende.

Helt siden Trump ble president i 2017 har det vært mange uenigheter mellom de to republikanske toppene, men splittelsen eskalerte da McConnell gikk til angrep på Trump etter den siste riksrettssaken mot ekspresidenten.

Siden har de to gjentatte ganger gått i strupen på hverandre.

«Denne dumme drittsekken»

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Seinest forrige helg gikk Trump til angrep på McConnell igjen.

Bak lukkede dører i prakteiendommen sin Mar-a-Lago i Florida gikk Trump ut mot McConnell, og klagde på at demokratene er tøffere enn republikanerne, og at de ikke ville ha godtatt resultatet under fjorårets presidentvalg.

- Dersom det var Schumer (Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet journ.anm.) i stedet for denne dumme drittsekken Mitch McConnell, hadde de aldri tillatt det. De ville ha kjempet imot det, sa Trump til jubel fra publikum ifølge Washington Post-journalist Josh Dawsey, som er blant dem som har fulgt Trump tettest de siste åra.

McConnell ville ikke svare på spørsmål om Trumps tirade tirsdag:

- Det jeg konsentrer meg om er framtida, sa McConnell.

Advarer toppene

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Mitch McConnell er en mektig skikkelige i det republikanske partiet, og flere republikanerne advarer nå om hva ordkrigen mellom McConnell og Trump kan føre til.

- Når det gjelder stridighetene politisk så skjønner jeg ikke hvordan det kan hjelpe når marginene er små, når du prøver å vinne stater, og spesielt nasjonale valg, sier den republikanske senatoren Mike Braun til Politico.

Braun snakker om mellomvalget i USA, som avholdes i november 2022.

Det demokratiske partiet har nå kontroll over Representantenes hus, mens Senatet er delt 50-50. Til neste år skal alle setene i Representantenes hus, samt 34 av 100 seter i Senatet, på valg.

Under mellomvalget ønsker Republikanerne å ta tilbake flertallet, men flere republikanske partifeller er nå bekymret for at ordkrigen mellom Trump og McConnell kan ødelegge for det, og splitte velgerne.

- Våpenhvile

BRYLLUP: Lørdag 27. mars kapret tidligere president Donald Trump nok en gang en plass i søkelyset, men på en litt annerledes måte denne gangen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: NTB, AP, TMZ Vis mer

Den republikanske senatoren, John Thune, mener Trump og McConnell nå er nødt til å komme til en felles enighet eller snakke sammen.

- Forhåpentligvis vil det være en slags våpenhvile. Det er i alles interesse, inkludert den tidligere presidenten sin, hvis han vil fortsette å være levedyktig politisk, og hjelpe oss med å vinne flertallet i 2022. Og det betyr å jobbe med Senatets republikanere, og ikke mot dem, sier Thune til nettstedet.

- Store gutter

Republikaner og Vest-Virginia-senator, Shelley Moore Capito, mener heller ikke at ordkrigen er nyttig for partiet.

- Slik jeg ser på det er de begge store gutter. De sikter begge mot de samme målene, nemlig et godt resultat i 2022. Men de vil kunne finne ut av det, sier hun til nettstedet.

- Vi har andre utfordringer akkurat nå. Om vi gjør alt vi kan for å jobbe sammen, kommer vi til å ha det bedre, sier senator Mike Rounds til nettstedet.

Rounds legger til at han ble «veldig skuffet» da han fikk høre Trumps seineste kommentar om McConnell.

Uenige

BEVIS: Forsvaret til Donald Trump hevder at aktoratet har lagt fram manipulert videomateriale fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Ifølge nettstedet satser derimot noen republikanere på at motstand mot USAs president Joe Bidens agenda vil være nok til å vinne over velgerne.

De mener eventuelle bekymringer om at forholdet mellom Trump og McConnell er kjølig, er blåst ut av proporsjoner.

- I det minste har vi en Mitch McConnell, og vi har en Donald Trump. Partiet kan ikke lykkes uten Donald Trump, og Donald Trump kan ikke lykkes uten det republikanske partiet, sier senator Kevin Cramer.

Rick Scott, formann for Den nasjonale republikanske senatorkomitéen (NRSC), hevder også overfor nettstedet at ordkrigen mellom Trump og McConnell ikke har skadet NRSCs innsamling.

- Giftig konflikt

Under riksrettssaken mot Trump i februar ønsket ikke McConnell å dømme sin tidligere president, men han kom med en knusende tale der han mente det var bevist over enhver tvil at Trump var «praktisk og morals ansvarlig for å provosere fram» det voldelige angrepet mot Kongressen 6. januar.

Seinere gikk Trump ut mot McConnell og omtalte republikaner-toppen som en «sløv, gretten og humørløs politisk pamp».

Siden har de stått på hver sin side av et splittet Republikansk parti.

- Det er en mye mer giftig konflikt innad i partiet. Hele situasjonen rundt Trump er enda mer eksplosiv enn tidligere konflikter, har USA-ekspert og forfatter og skribent Jan Arild Snoen tidligere uttalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer