ASKESKYEN: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIX
ASKESKYEN: Meteorologisk institutt har tilgang til beregningsmodeller som tar utgangspunkt i en kilde som sprer partikler (for eksempel en vulkan i utbrudd). Modellen kalles SNAP. Med dette som grunnlag, og med tilgang på all relevant værinformasjon, kan instituttet beregne askeskyens bane de nærmeste dagene. Slik vil det se ut i morgen fredag 16. april kl 11. Foto: METEOROLOGISK INSTITUTT/SCANPIXVis mer

- Partiklene fra den vulkanske asken kan redusere levetiden

Nå har svovellukta også inntatt Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Konsentrasjonen av små partikler (PM10) kan overskrive grenseverdiene når det gjelder luftkvalitet, sier Kjetil Tørseth, avdelingsdirektør for atmosfære og klima ved Norsk institutt for luftforskning (NILU), til Dagbladet.

Svovellukta fra askeskyen som ligger over Norge kan nå kjennes i flere deler av landet. Allerede i 16.30-tida kunne man kjenne den i Bergen, mens lukta nådde fram til Oslo i 20-tida.

- Når det gjelder svovellukten er det ingen grunn til bekymring. Det skal en del til før det begynner å bli giftig, sier Tørseth.

HelseproblemDet er partiklene PM10 som kan bli farlige for Norges befolkning, ifølge han.

- Det kan være et ordentlig helseproblem. Ganske mange i Europa får redusert levetid knyttet til partikler i lufta her dag, og det gjøres mye for å redusere konsentrasjonen av partikler. At det kommer slike som følge av vulkanen på Island er negativt. Det er i hovedsak dersom man blir utsatt for denne type forurensing over tid, det blir farlig.

Forrige jordskjelv i samme område varte i 18 måneder. Men det var riktig nok ikke like intenst hele tiden, understreker han.

RAMMER EUROPA: En sky av vulkansk aske har spredd seg over Europa etter vulkanutbruddet på Island denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIX
RAMMER EUROPA: En sky av vulkansk aske har spredd seg over Europa etter vulkanutbruddet på Island denne uka. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Det er samme problematikk i de norske byene om vinteren.

Ny bølge til Sør-Norge Statsmetereolog Jan-Erik Johnsen ved Metereologisk institutt forteller at Nord-Norge ikke blir så mye berørt i tida framover, mens Midt-Norge vil delvis bli berørt i kortere perioder. Sør-Norge vil få en forbigående bedring i natt, men det er ventet at en ny bølge med askesky i morgen formiddag.

- I Vest-Norge får man en del nedbør, og situasjonen er en helt annen på vestlandssida. Nedbøret vil være preget av asken, og mye av det som kommer med kommer til å være et resultat av utvasking.

- Regnvannet vil trolig være ekstra skittent, og Vestlandet blir mest berørt. Østlandet ligger mer beskyttet til, sier Johnsen til Dagbladet.

Her kan du selv se oppdatert oversikt over luftkvaliteten i Norge.