Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyrepopulistisk partileder møtes med avsky:

Partileder hevdet nazitida var en «fugleskitt» i tysk historie

Reaksjonene er sterke etter at partileder i Alternativ for Tyskland (AfD) Alexander Gauland holdt en tale til ungdomsfløyen.

NAZI-KRANGEL: Lederen for det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) blir anklaget for å forsøke å omskrive Tysklands nazifortid. Foto: AFP PHOTO / dpa / Alexander Prautzsch / Germany OUT
NAZI-KRANGEL: Lederen for det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) blir anklaget for å forsøke å omskrive Tysklands nazifortid. Foto: AFP PHOTO / dpa / Alexander Prautzsch / Germany OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I talen lørdag hevdet Gauland at det legges altfor stor vekt på Adolf Hitler og nazismen i tysk historie.

– Vi har en praktfull historie, og den har vart lengre enn disse tolv forbannede årene. Hitler og nazismen er fugleskitt i mer enn 1.000 år med framgangsrik tysk historie, sa Gauland i talen som høstet stor applaus blant tilhørerne i det høyrepopulistiske partiet.

Ikke uventet har uttalelsene utløst sterke reaksjoner helt til topps i tysk politikk.

REAKSJONER: Med bilder av Anne Frank, Hitler, stridsvogner og konsentrasjonsleirer, som omkranser uttalelsene fra Gauland, viser avisa Der Tagesspiegel hva de mener på sin førsteside. FAKSIMILE
REAKSJONER: Med bilder av Anne Frank, Hitler, stridsvogner og konsentrasjonsleirer, som omkranser uttalelsene fra Gauland, viser avisa Der Tagesspiegel hva de mener på sin førsteside. FAKSIMILE Vis mer

- De som minimaliserer den tida, latterliggjør ikke bare ofrene, men ønsker også å gjenåpne gamle sår og så nytt hat. Vi må alle sammen stå opp mot dette, sier Tysklands president, Frank-Walter Steinmeier, ifølge NTB.

50 millioner

- 50 millioner krigsofre, holocaust og en altomfattende krig er for AfD og Gauland åpenbart «fugleskitt». Det er slik dette partiet ser ut bak masken, sier generalsekretær i kristendemokratiske CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Forsiden til avisa Der Tagesspiegel inneholder sitatet fra Gauland omkranset av tolv bilder av Hitler, Anne Frank og andre grufulle minner fra annen verdenskrig. Et bilde fra hvert år av Hitlers skrekkregime fra 1933 til 1945. Avisa har også publisert en lang kommentar med tittelen: «Hvorfor Augland og AfD ønsker å skrive om historien».

- Det får deg til å miste pusten. Denne uttalelsen er rett og slett ekkel. Seks millioner jøder ble systematisk myrdet. Et helt kontinent rammet av krig og terror. 50 millioner mennesker døde, skriver kommentatoren, Anna Sauerbrey.

Til og med den andre av AfDs to ledere, Jörg Meuthen, er enig i at Gaulands uttalelse var upassende.

- Svært uheldig

- Begrepet «fugleskitt» er et svært uheldig og upassende ordvalg, sier han til Zeit Online.

Han mener likevel at det er galt å anklage Gauland for å bagatellisere nazistenes forbrytelser.

Gauland selv hevder at uttalelsen ikke var ment som et forsvar av nazismen eller latterliggjøring av dens ofre.

– Jeg beskrev nasjonalsosialismen som «flueskitt». Dette er et av de mest foraktelige karakteristikker vi har i det tyske språk. Det kan ikke sees på som håning av ofrene for dette kriminelle systemet, sier han.

Det er uklart om Gauland mener seg feilsitert på «fugleskitt»-uttalelsen, eller om han nå bare velger et annet begrep for å gjenta poenget sitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media