FÅR KRITIKK: Frauke Petry, leder for det tyske innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland (AfP), møter motstand etter kontroversielt utspill om å bruke våpen for å stoppe ulovlige innvandrere. Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE / NTB Scanpix
FÅR KRITIKK: Frauke Petry, leder for det tyske innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland (AfP), møter motstand etter kontroversielt utspill om å bruke våpen for å stoppe ulovlige innvandrere. Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE / NTB ScanpixVis mer

Partileder vil bruke våpen for å stoppe ulovlige innvandrere

Avis har gitt henne kallenavnet «Tysklands farligste kvinne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Politiet må stoppe ulovlige innvandrere som krysser grensen ulovlig fra Østerrike, og hvis nødvendig må de bruke skytevåpen. Det er det loven sier. Jeg vil ikke at dette skal skje, men bruk av våpen er der som en siste utvei, sier den tyske politikeren Frauke Petry (40) til avisa Mannheimer Morgen.

Petry er leder for det tyske innvandringskritiske partiet Alternative für Deutschland (AfP), og utspillet kommer som et svar til Angela Merkels «åpen dør»-politikk.

Mer enn 1,1 millioner innvandrere ankom Tyskland i 2015, hvorav de fleste kom etter oktober, og en spørreundersøkelse i forrige uke viser at 40 prosent av tyskerne nå ønsker at Merkel skal gå av, skriver The Independent.

Den samme avisa har gitt Petry kallenavnet «Tysklands farligste kvinne».

Vil overvåke Både sosialdemokratene og De grønne fordømmer utspillet. En av De grønnes parlamentarikere, Konstantin von Notz, sier at det Petry driver med, er «ekstrem høyrefløysterrorisme», ifølge NTB.

I tillegg har fagforeningen for tysk politi (GdP) gjorde det klart at tyske politifolk aldri ville skyte på migranter.

Sigmar Gabriel, Tysklands visekansler og leder for sosialdemokratene, krever nå at AfD settes under overvåkning:

- Det er stor tvil knyttet til om AfD står for de frie, demokratiske prinsippene i vår republikk, har han sagt til tyske Bild.

Tredje størst AfPs stadig mer radikale holdning til flyktningkrisen har imidlertid vist seg populær blant mange tyske velgere som fortviler over tilstrømningen av rundt en million asylsøkere.

I forrige uke ble AfD for første gang det tredje største partiet i landet etter kristeligdemokratene og sosialdemokratene som inngår i regjeringskoalisjonen, ifølge en ny meningsmåling referert av NTB.

Partiet ligger på 13 prosent og er større enn De grønne.

Allerede i november uttrykte et annet AfD-medlem, Marcus Pretzell, at politiet burde bruke skytevåpen for å presse tilbake strømmen av asylsøkere og flyktninger.