Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bompengekrisen:

Partilederne dro fra krisemøte - igjen

Partilederne i regjeringspartiene avsluttet i ettermiddag et krisemøte om bompenger på statsminister Erna Solbergs (H) kontor. Men klokka 17.30 var alle tilbake igjen.

NÅ: Pressekonferanse om bompengesaken Vis mer

SISTE: Trine Skei Grande (V) drar fra SMK klokka 19.14. Ett minutt senere kjører også Siv Jensen (Frp) av gårde. Klokka 19.25 melder Dagbladets reporter på stedet at også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har dratt.

Bompengekrisa fortsetter. I ettermiddag bekreftet flere kilder overfor Dagbladet at det foregikk nye samtaler mellom partilederne i regjeringspartiene på statsministerens kontor (SMK).

Rundt klokka 15.45 forlot imidlertid Ropstad statsministerens kontor i en sort bil. Kort tid etter forlot også Frp-leder Siv Jensen SMK i en sort bil, mens Trine Skei Grande var den siste til å forlate møtet.

Jensen har gjentatte ganger gjort det klart at Frp er ferdig med å forhandle, men har likevel deltatt på møtet.

Allerede klokka 17.30 var alle tre tilbake igjen.

Etter det lille oppholdet er de altså klare for nye møter.

UT FRA KRISEMØTE: Frp-leder Siv Jensen på vei ut av statsministerens kontor, der regjeringspartiene i dag har hatt krisemøte om bom. Foto: Lars Eivind Bones
UT FRA KRISEMØTE: Frp-leder Siv Jensen på vei ut av statsministerens kontor, der regjeringspartiene i dag har hatt krisemøte om bom. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
NYTT MØTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) ankommer på nytt Statsministerens kontor sent fredag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
NYTT MØTE: Finansminister Siv Jensen (Frp) ankommer på nytt Statsministerens kontor sent fredag ettermiddag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Ryddet dagen

Tidligere i dag ble det kjent at både statsminister Erna Solberg (H) og Grande avlyste dagens program, som inkluderte et besøk til både Sandefjord og Porsgrunn.

- Statsministeren sitt program er endret for dagen og hun skal ikke på reise, sa Rune Alstadsæter, statssekretær ved Statsministerens kontor til Dagbladet tidligere i dag.

Han ville derimot ikke si noe om hvorfor statsministeren avlyste besøkene sine eller om dette var relatert til den fastlåste bomsituasjonen i regjeringen.

- Vi går rutinemessig ikke ut med dagsorden for intern arbeid og interne prosesser, sier han.

Avlyste Trondheim-tur

I STATSMINISTERBOLIGEN: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones
I STATSMINISTERBOLIGEN: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Som nevnt har kulturminister og Venstre-leder Grande også ryddet unna i kalenderen i dag. Adresseavisen meldte først at Grande avlyste en planlagt tur til Trondheim, der hun blant annet skulle ha besøkt Rosenborg teater. Dagbladet får bekreftet at dette er tilfellet.

Tidligere denne uka ble KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kalt tilbake til Oslo fra valgkampturné.

Dagbladet får også bekreftet at statsministeren ikke var hos kongen i statsråd i dag. Dette var heller ikke planen, da Solberg i utgangspunktet skulle være på reise. Både finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande var til stede på Slottet.

Uenige om bompenger

Den siste tida har den betente bompengesaken revet og slitt i regjeringssamarbeidet mellom mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

De er uenige om den såkalte bompengeskissen, som er et forslag til hvordan man kan redusere bompengebelastningen for bilister.

Venstre er ikke enig i skissen, og har stilt motkrav. Disse har fått kilder i Frp til å rase. Fra Frps hold heves det at Venstre er i ferd med å posisjonere seg for en exit fra regjeringen.

- Ønsker ikke regjeringskrise

Dette tilbakevises av Venstre:

- Venstre er i regjering, og opptatt av å få til løsninger. Nå må Frp bevege seg og komme tilbake til forhandlingsbordet med Høyre, Venstre og KrF, sier Sveinung Rotevatn i en uttalelse som er sendt til Dagbladet. Stortingsrepresentant Guri Melby sier det slik:

- Venstre sitter i regjering. Vi er opptatt av at vi nå skal finne løsninger, og har ikke noe ønske om en regjeringskrise. Det mener vi ingen er tjent med.

Venstre-kravene

Frp-leder Siv Jensen har helt siden søndag gjentatt at hun ikke vil forhandle videre med de øvrige tre partiene.

Ifølge Aftenposten er dette kravene Venstre nå har stilt:

  • Nullvekstmålet skal ligge fast.
  • Ingen flere biler inn til byene (nullvekstmålet) er en forutsetning for å bevilge midler til bomreduksjon.
  • Balansen mellom kollektiv og bomreduksjoner må endres. Kollektiv må styrkes mer enn bomreduksjoner i forhold til regjeringsplattformen.
  • Bomreduksjoner som del av styrkede bypakker kan aksepteres, men må skaleres ned som del av 70-prosenten.

70-prosenten viser til hovedkravet i den mye omtalte skissen, som Frp har godkjent, om at staten øker sitt bidrag i finansieringen av storbypakkene fra 50 til 70 prosent.

Dagbladet følger saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling