MAKT TIL STORTINGET:  Nestleder i Frp, Per Sandberg, ser ingen problemer i at det er en deling mellom Frp i regjering og Frp på Stortinget. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MAKT TIL STORTINGET: Nestleder i Frp, Per Sandberg, ser ingen problemer i at det er en deling mellom Frp i regjering og Frp på Stortinget. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Partipisken kan ikke brukes på Frp, og det irriterer Støre

Per Sandberg (Frp) svarer på Støres frontalangrep på Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens papiravis går Ap-leder Jonas Gahr Støre til frontalangrep på Frp og sier de må ta ansvar for den regjeringsmakta de har fått, eller holde seg utenfor. Han sier Frp ikke kan være både i og utenfor regjering.

Frp-nestleder Per Sandbergs svar er at «det er på tide å få makta tilbake til Stortinget».

- Selvfølgelig kan man være i og utenfor regjering, det er jo her Støre bommer fullstendig. Men han er ikke alene. Mediene fyrer opp under det samme synet. Det har jo utviklet seg til et nærmest «all makt i regjering og direktorat», og det skal sørlig Ap og «pisken» ta ansvaret for. Men et slikt ansvar er vel for tungt for Støre, skriver Sandberg i en e-post til Dagbladet.

- Stortinget er øverst Da regjeringspartiet Høyre og Erna Solberg gikk inn for 8000 kvoteflyktninger, svarte Frp med å kreve folkeavstemning. Det forslaget ble sablet ned av de andre partiene. Siv Jensen har sagt at hun ikke kan love å følge opp vedtaket med 8000 kvoteflyktninger i regjering.

I dagens Dagbladet går Ap-leder Støre ut og hevder at Frp etterstreber et «fripass» til å gjøre én ting i regjering og en annen ting i Stortinget. Finansminister-Siv var tidligere i år ikke villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet, men hun forbeholdt seg retten til å mene noe annet som partileder. Tre av Fremskrittspartiets statsråder får ansvaret for å gjennomføre Syria-avtalen, som Frp er imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg burde kanskje vært overrasket, men er faktisk ikke det. Leder i Norges største parti evner ikke å forholde seg til maktfordelingsprinsippet. Støre farer rett å slett med tøv, skriver Sandberg til Dagbladet.

- Hvordan forsvarer Frp denne delingen mellom regjering og Storting?

- «All makt i denne sal». Dette handler ikke om noe «fripass», det handler om at man tar ombudsrollen på alvor. Man er ikke, og skal ikke være handlingslammet i Stortinget, selv om ens parti sitter i regjering. Den regelen gjelder tydeligvis i Ap, hvor partipisken lever godt. Men den kan ikke brukes på FrP og det irriterer Støre, skriver Sandberg til Dagbladet.

- Lammet under Ap Støre hever i dagens papiravis at Norge ikke er tjent med et Frp som går imot den politikken som statsrådene deres har ansvaret for å gjennomføre, og at det svekker regjeringen. Ap gikk for 10 000 flyktninger på landsmøtet, men avtalen i Stortinget endte opp på 8000.

- Det er ingen tvil om at Frp ikke ønsket dette. Men alternativet til at Høyre gikk videre i forhandlingene hadde vært at vi hadde måttet ta imot 10.000 over to år, eller gå av som regjering. Det mener jeg ville være en helt feil strategi. Vi forhandlet om en mer forsvarlig gjennomføring av det flertallet på Stortinget ønsket, sa statsminister Erna Solberg til NTB etter avtalen om 8000 flyktninger var i boks.

Sandberg sier Syria-flyktningene ikke ligger i regjeringserklæringen eller i avtalene de har med Venstre og KrF i regjering.

- I åtte år var Stortinget nærmest lammet under Ap. De omgjorde Stortinget til et ekspedisjonskontor. Vår stortingsgruppe skal produsere politikk i Stortinget, men være lojal til regjeringserklæringen og avtaler med Venstre og KrF, skriver Sandberg til Dagbladet.   

Det var steile fronter under forhandlingene, da det egentlig var flertall i Stortinget for å presse gjennom 10 000 flyktninger på to år, selv om Høyre og Frp var imot. Frp og SV trakk seg etter hvert fra forhandlingene, før Høyre ble enig med resten om 8000 over tre år.

Støre sier Frp ikke er det første partiet som har opplevd at det å sitte i regjering innebærer å «gjennomføre politikk som ikke er akkurat sånn som partiet hadde ønsket i utgangspunktet».

- Det styrker Stortingets makt. Hvis Støre mener det svekker regjeringen, da har han et problem, ikke FrP, svarer Sandberg:

- Saken om Syria-flyktningene var jo en sak Stortinget forhandlet og vil fremmes i Stortinget. Denne saken hadde ikke forankring i regjeringen. Og, morsomt: Støre og Ap «skryter» jo på seg nettopp det. At Ap tok initiativ i Stortinget, ikke med regjeringen. Og da er det selvfølgelig helt logisk og helt riktig etter maktfordelingsprinsippet at Frp's stortingsgruppe også fremmer sine forslag i saken i Stortinget, skriver Sandberg til Dagbladet.

Les Støres angrep på Frp her.

Vis mer