Partisekretær i Ap: - Regjeringer har på seg ideologiske skylapper

Mener søndag bør være fridag for alle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Søndag bør være en fridag for alle. For meg virker det som regjeringen har på seg ideologiske skylapper. Men det er fortsatt mulig å snu, sier partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng.

Hvis det skulle være noen tvil: hun er imot endring av helligdagsloven, som vil utvide butikkenes mulighet til å holde åpent på søndager. Høyre og Frp har foreløpig ikke flertall for forslaget.

KrF er imot forslaget, så det er Venstre som sitter med den avgjørende stemmen som kan avgjøre om søndagshandling blir en realitet.

På kjøpesentre - Ta frisører som eksempel. Det er en næring som i stor grad holder til på kjøpesentre. Hvis søndagshandel blir en realitet, og kjøpesentrene holder oppe, blir frisørene også nødt til det. Folk klipper seg ikke engang ekstra bare fordi de får mulighet til å gjøre det på søndager, sier Stenseng til Dagbladet.

Hun mener søndagshandel vil sette arbeidsplasser i fare, lavere lønnsomhet og større belastning for de ansatte.

- For oss frisører vil søndagsåpne butikker skape veldig store utfordringer, sier leder av Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Ingunn Jacobsen.

Hun forklarer at frisører er håndverkere med 4 års utdannelse, og at det derfor ikke er mulig å få studenter til å ta søndagsvaktene.

Frivillighet - Ingen kan tvinges til å jobbe på søndager, så hvis dette blir en realitet, kan vi komme i den situasjonen arbeidsgiveren bli nødt til å jobbe hver søndag. Det nytter jo ikke, og det kan derfor bli en slags frivillig tvang. Mange frisører i Sverige opplever akkurat dette. For å bli ansatt må de bekrefte at de kan jobbe søndager, sier Jacobsen til Dagbladet.

Men dere må jo ikke holde åpent?

- Nei, men hvis nabofrisøren velger å holde på en søndag, vil man jo gjerne holde åpent selv. Og hvis salongen ligger på et kjøpesenter kan den risikere å få kraftige bøter og reelle trusler om ikke å fornyet leiekontrakten dersom de holder stengt, sier Jacobsen.

Over i gråsonen -  Det ropes høyt om frivillighet, men de som roper vet ikke hvordan realiteten er. Jeg kommer til å kjempe for at dette ikke blir innført, sier Jacobsen.

Administrerende direktør i Raise Gruppen, som blant annet eier og driver frisørkjeden Nikita, Espen Karlsen, mener søndagshandel kan være med på å ødelegge næringen.

- Vår erfaring fra Sverige er at det med denne ordningen blir vanskeligere å skaffe frisører. Mange vil leie egne frisørstoler og starte å jobbe for seg selv, fordi de ikke vil jobbe på søndager. Dette har ført store deler av næringen over fra det hvite arbeidsmarkedet til det grå, sier Karlsen.

 SØNDAGSÅPENT:  Kjersti Stenseng, Espen Karlsen og Laila Pettersen vil ikke ha søndagshandel .Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØNDAGSÅPENT: Kjersti Stenseng, Espen Karlsen og Laila Pettersen vil ikke ha søndagshandel .Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han legger til at det i dag er 7-8 prosent stolutleie i Norge, mens det i Sverige er hele 80 prosent.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram