GIFTIG PARTIKULTUR: Seks partitopper fra Oslo Arbeiderparti står frem med at de ikke har turt å uttale seg om #metoo og seksuell trakassering. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GIFTIG PARTIKULTUR: Seks partitopper fra Oslo Arbeiderparti står frem med at de ikke har turt å uttale seg om #metoo og seksuell trakassering. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Partitopper i Ap: Har «kviet» seg for å uttale seg om #metoo-kampanjen

Seks partitopper fra Oslo Ap avslører at de ikke har villet uttale seg offentlig om seksuell trakassering før nå. Grunnen er ifølge dem en «giftig partikultur».

Sentrale folk i Oslo Arbeiderparti (Ap) offentliggjorde onsdag kveld et opprop i VG der de sier at de har kviet seg for å si og mene noe offentlig om #metoo-kampanjen.

Grunnen er frykt for at det internt i Ap skal bli oppfattes som om man deltar i en politisk maktkamp om lederskapet i partiet. Det skriver NTB.

En annen grunn til at de har fryktet å si ifra er at de har vært redd for at det skal oppfattes som om de bidrar til «anonyme kilder og giftig partikultur».

- Vi har gjort dette fordi vi ønsker å feie all tvil av banen om at det er trygt å varsle i arbeiderpartiet, sier kultur- og idrettsbyråd i Oslo, Rina Mariann Hansen til Dagbladet.

- Vaslere mistenkeliggjøres

Leder i Oslo Arbeiderparti, Frode Jacobsen, er en av dem som står frem i kronikken. Han sier til VG at det skal være trygt å varsle om seksuell trakassering innad i partiet, men at det for tiden er en tvil om det er greit å si ifra.

Hansen bekrefter at grunnen til at de sier ifra er at det er skapt inntrykk av at de som sier ifra kan mistenkeliggjøres.

I oppropet skriver varslerne at de tar opp temaet fordi de mener det er en styrke for Arbeiderpartiet at flere deltar i debatten og sier fra at det ikke er greit at de opplever trakassering og maktmisbruk skal være redde for å si ifra.

Støtter Støre

De støtter med det samme Aps partileder Jonas Gahr Støres uttalelser om hvordan partiet bør håndtere uønsket seksuell oppmerksomhet. I oppropet står det ifølge avisa:

«Vi deler partilederens syn 100 prosent. Når vi likevel føler uro er det knyttet til at det til tross for partilederens oppfordring og uttalelser er gitt et inntrykk av at jenter som vil varsle om forhold i Arbeiderpartiet må tenke seg om, og hele tiden vurdere om dette kan være knyttet til og brukes i en mulig maktkamp».

Vanskelig å si ifra

Jacobsen sier at det nå er vanskelig å ta opp ting knyttet til #metoo-kampanjen, som det egentlig bør være lett å være tydelig på. Han sier til VG at det er skummelt at de må tenke seg om to ganger på grunn av mistenkeliggjøringen.

- I Ap er det vanskelig å snakke om noe det ikke skal være vanskelig å snakke om, sier han til avisa.