PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump er en annerledes presidentkandidat. Ifølge nyhetsbyrået AP viser dette bildet øyeblikket da han tok en pause i en tale i Tampa i Florida for å gi det amerikanske flagget en klem. Foto: AP / Chris O'Meara / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Donald Trump er en annerledes presidentkandidat. Ifølge nyhetsbyrået AP viser dette bildet øyeblikket da han tok en pause i en tale i Tampa i Florida for å gi det amerikanske flagget en klem. Foto: AP / Chris O'Meara / NTB scanpixVis mer

Partitopper samler inn penger til kuppforsøk mot Trump. - Prøver å lage et opprør

Trump kaller forsøket ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært noen tøffe uker for presidentkandidat Donald Trump (70). Hillary Clinton har dratt fra ham på meningsmålingene, inkludert i de viktige vippestatene. Og nå har han gitt sin nære støttespiller, valgkampsjef Corey Lewandowski, sparken.

Nå kan han også få uventet motstand på republikanernes landsmøte i Cleveland, som begynner 18. juli. En gruppe delegater, partimedlemmer som skal stemme på landsmøtet på bakgrunn av valgresultatet i delstaten de kommer fra, har begynt å samle inn penger til et aldri så lite opprør, skriver Washington Post.

Gruppa kaller seg «Free the Delegates», og målet deres er nettopp å få gjennomslag for å la de ulike delegatene stemme fritt og ikke basert på valgresulatet i delstaten.

- Prøver å lage et opprør

Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, sier til Dagbladet at denne aksjonen skiller seg fra de tidligere forsøkene på å stoppe Trump som alle har strandet.

- Nå er det delegatene selv som prøver å lage et opprør. Det ser ikke ut til å ha det nødvendige omfanget ennå, men det ligger i det minste an til å bli det mest kaotiske landsmøtet siden demokratenes landsmøte i 1968. Den gang ble det også voldelige sammenstøter i gatene og knallharde interne maktkamper, akkurat som i vår, sier Mjelde

Trump selv mener opprørsforsøket er ulovlig, og sier det vil være i strid med ønsket til millioner av republikanske velgere.

Mjelde er enig i at et slik kupp i seg selv vil kunne oppfattes som udemokratisk av Trump-tilhengerne.

- Nominasjonsvalgene ble innført for å forhindre kupp fra toppen, sier Mjelde.

Må modellen endres?

Sammen med UiB-professor Gunnar Grendstad har han laget en modell for å vurdere sannsynligheten for republikansk eller demokratisk seier. Seint i februar sa han at historiske data og lærdommen fra tidligere valg tilsa 85,3 prosents sjanse for republikansk seier, også med Trump som presidentkandidat. Nå er han usikker på om modellen må revuderes.

- Modellen vår begynner å leve farlig i akkurat dette valget, men jeg vil gi Trump til over sommeren før jeg skrinlegger den for akkurat dette valget. Grunnen er at vi forutsetter to relativt streite kandidater som nuller hverandre ut. Men til nå har Trump ikke oppført seg som en vanlig kandidat. Han kjemper fortsatt en tofrontskamp med Clinton og egne partifeller. Partiet trekker ikke i samme retning, noe det må om valget skal vinnes, sier Mjelde.

Han sier Trump virker å kjøre sitt eget løp nok en gang, slik han gjorde i kampen mot de republikanske kandidatene.

- Han viste at de andre tok feil i forrige runde, og tenker sikkert at han ikke trenger å tenke på dem nå heller, sier Mjelde.

Noe av bakgrunnen for at valgkampsjef Lewandowski i dag fikk sparken, kan faktisk være et ønske om å styre valgkampen i en mer samlende retning. Lewandowski styrte valgkampen med stort hell i nominasjonskampen etter strategien «la Trump være Trump», mens Paul Manafort, som i vår ble hentet inn i toppledelsen i Trump-organiasjonen, skal ha kjempet for å få Trump til å framstå mer presidentaktig. Da Trump tidligere denne måneden plutselig holdt en tale hvor han leste fra en teleprompter (skjerm med rullende tekst) og holdt seg til manus ble det spekulert i at Trump var over i en slik fase. Men så kom responsen hans etter terrorangrepet mot Orlando, hvor han blant annet takket for «gratulasjonene for å ha rett».

En del av bakgrunnen for opprørsforsøket er at mange republikanere nå frykter valget i november blir en folkeavstemming om Trump, og at det kan få konsekvenser for republikanske kandidater til senatet, hvor republikanerne håper å beholde flertallet.

Pengeknipe

Samtidig som enkelte republikanere nå altså samler inn penger i kampen mot Trump, må han selv hanke inn millioner av dollar for å finansiere valgkampen mot Clinton. I helga publiserte NBC tall som viser at Hillary Clinton til nå har brukt omtrent 23,4 millioner dollar på reklame i de viktige vippestatene, mens Trump ikke har brukt noe. På samme tidspunkt for fire år siden hadde Obama brukt 44,5 millioner dollar og Mitt Romney 38 millioner i de samme delstatene, ifølge NBC.

Trumps valgkamporganiasjon er også svært liten sammenliknet med Clintons.

- Obama bygget opp et imponerende apparat som Clinton har arvet og videreutviklet, sier Mjelde.

I HARDT VÆR: Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump er i hardt vær etter å ha gjort narr av en New York Times-reporter med funksjonshemning. Video: Reuters Vis mer
PARODI: Se den Oscar-belønnede skuespillerens parodi på Donald Trump ved The Public Theater i New York. Video: Carmen Melian / AP Vis mer