Trond Giske-saken

Partiveteran om Aps marerittmåling: - Vi har ikke drevet politikk på flere uker

- Vi må bare få lagt bak oss denne møkka, og gå videre, mener Thorbjørn Berntsen om Giske-saken.

TIDLIGERE MINISTER: Thorbjørn Berntsen har både vært stortingsrepresentant, miljøvernminister og nestleder for Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TIDLIGERE MINISTER: Thorbjørn Berntsen har både vært stortingsrepresentant, miljøvernminister og nestleder for Arbeiderpartiet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En stor skuffelse.

Det sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i etterkant av valgresultatet 2017 der hans parti fikk 27,4 prosent av stemmene.

Nå viser en valgmåling publisert av NRK en oppslutning på 20,1 prosent.

- Dette er et for lavt nivå for Ap, og henger helt sikkert sammen med at Ap den siste tiden har opplevd stor negativ oppmerksomhet, skriver Hadia Tajik, nestleder i partiet, til Dagbladet i en tekstmelding om målinga.

- Utrolig dårlig

Om meningsmålinga hadde vært et valgresultat ville det vært Aps dårligste på 94 år, og Tajik er tydelig på hva partiet må gjøre:

- Nå er det vår oppgave å se videre framover etter denne saken, jobbe med politikken og vise at vi er en kraftfull opposisjon. Det forventer velgerne av oss - og den forventningen skal vi oppfylle.

Samtidig er partiveteran og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen lite imponert over tallene NRK presenterer.

- Det er utrolig dårlig, og det er Giske-saken som tar oss ned på 20-tallet. Det drives ikke politikk, vet du, bare dette sirkuset. Folk får inntrykk av at partiet er bare rot, vi har ikke drevet politikk på flere uker, og Erna kan sitte i ro og mak på Jeløya imens, sier Berntsen til Dagbladet.

- INGEN FALSKE ANKLAGER:  Partileder Jonas Gahr Støre møter pressen etter sentralstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag. Her sier han, i motsetning til Giske, at han ikke opplever at noen av varslerne har kommet med falske anklager mot den nå suspenderte nestlederen. Video: NTB Scanpix / Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Må legge Giske-saken bak seg

Nå mener Berntsen at partiet må konsentrere seg om det han kaller gode Ap-saker, deriblant arbeidsforholdene i byggebransjen, velferdsprofitører, boligpolitikk, og et Norge der forskjellene øker.

- Det er oppgaver nok, vi må bare få lagt bak oss denne møkka, og gå videre. Det må vi få gjort fort, for det er det det handler om, sier Thorbjørn Berntsen.

Målingen han kommenterer kommer bare dager etter at Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder. Dette i etterkant av flere varsler om upassende tilnærminger mot kvinner.

Samtidig har Ap-kilder tidligere beskrevet en ledelse i oppløsning som følge av den betente saken.

Tror Støre kan snu trenden​

Da Dagbladet tar kontakt med First House-partner og tidligere statssekretær for Ap, Morten Wetland, har han tro på at Jonas Gahr Støre kan snu trenden.

Han viser til at det ikke er første gang Ap har kommet dårlig ut på målinger.

- I november 2002 hadde Ap 19 prosent. Tre år seinere vant Ap stortingsvalget. Nå får Ap 20 prosent, og det er tre år til valget. Jens Stoltenberg sto minst like mye og kikket ned i avgrunnen som Jonas Gahr Støre gjør nå, sier Wetland, før han understreker:

- Så når Jens greide det, kan Jonas også greie det.

Wetland, som tidligere har jobbet tett med både Støre, Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland, mener imidlertid at Solberg-regjeringens politikk er problematisk for Arbeiderpartiet.

-Utfordringen for Ap, er at Høyre i regjering viderefører og lapper på Ap-staten. I løpet av de neste tre årene må Ap vise at originalen er bedre enn kopien. De må fjerne eventuelt vondt blod i rekkene og satse på Aps tradisjonelle kjernesaker, sier Wetland.

Tror Giske-effekt blir kortvarig

Arbeiderpartiet har en lang vei å gå fordi Giske-krisa kom på toppen av en politisk krise. Det sier partner i Zynk, kommunikasjonsrådgiver og tidligere Ap-politiker Sigurd Grytten til Dagbladet.

- Politiske kriser knyttet til personer har en kortvarig effekt. Denne NRK-målingen viser at Ap taper mest til gjerdet. De lå allerede nede på 24 prosent før Giske-saken, og når velgerne i dag blir spurt om hvilket parti de vil stemme på, er det naturlig at et større antall ikke vet.

- De nærmeste målingene vil trolig vise at de kommer tilbake til den «normaltilstanden» de var på før Giske-saken og opp mot valgresultatet, tilføyer Grytten.

Etter at Trond Giske nå har trukket seg som nestleder og den saken har fått sin avklaring, regner han med at Ap vil få mer fokus på egen politikk.

- Men da må Ap unngå splittelser, som for eksempel mellom Oslo og distriktene, som er tendenser til nå. Og Ap må få et tydelig politisk prosjekt og bli et alternativ til regjeringen. Problemet er at Giske-krisa kom oppå en politisk krise, som valgresultatet er et uttrykk for, sier Sigurd Grytten til Dagbladet