SKUFFET: Thorbjørn Berntsen er skuffet over det han mener er en usynlighet fra Ap.  Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .
SKUFFET: Thorbjørn Berntsen er skuffet over det han mener er en usynlighet fra Ap.  Foto: Ståle Andersen / SCANPIX .Vis mer

Partiveteran skuffet over usynlig Ap: - På miljøspørsmål hører du faen meg ingenting

Tidligere Ap-minister Torbjørn Berntsen  er skuffet over at Ap lar seg drive til taushet av Senterpartiets gallup-rus. Nå advarer han eget parti mot å støtte mistillitsforslag mot ulvestatsråd Vidar Helgesen (H). 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ap har vært altfor utydelige på altfor mange saker. På miljøspørsmål for eksempel, hører du faen meg ingenting fra Arbeiderpartiet.

Tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap), populært kalt «Leppa fra Grorud», legger ikke skjul på at han mener hans eget parti har vært for usynlige på mange av de politiske sakene som har preget nyhetsbildet den siste tiden.

Frykten for å støte fra seg velgere til Senterpartiet er litt av grunnen, mener han:

- Det jeg er mest skuffa over er at Ap har latt seg drive til taushet av gallup-rusen til Senterpartiet. Jeg synes vi burde tatt et mye tydeligere standpunkt på flere saker, sier han.

Det handler om motorisert ferdsel i utmark. Og det handler om betente striden om hvor mye ulv vi skal ha i Norge.

Advarer mot mistillit

Der ble det i går klart at Senterpartiet stiller mistillitsforslag mot klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) for den manglende oppfølgingen av ulveforliket.

Nå advarer Berntsen Ap mot å støtte Senterpartiet.

- Jeg håper og tror at vi ikke er med på mistillits-sirkuset til Senterpartiet mot Helgesen. Fyren har bare gjort jobben sin, sier Berntsen, som også tidligere har ytret sin støtte til Helgesen i ulvesaken.

Han tror Ap vil bli synligere etter å ha fått gjort noen avklaringer rundt egen politikk på landsmøtet - særlig etter partileder Jonas Gahr Støres landsmøtetale, som Berntsen er full av lovord om.

Der er den store miljøsaken som skal diskuteres konsekvensutredning av leteområder for olje i Lofoten, Vesterålen og Senja, hvor Ap har gått inn for et kompromiss om at deler av området skal åpnes for konsekvensutredning.

Ulvespørsmålet Berntsen er opptatt av blir etter alt å dømme ikke tema.

Har ikke bestemt seg

Arbeiderpartiet har heller ikke tatt stilling til om de skal støtte mistillitsforslaget mot Helgesen eller ikke.

Ap-politiker Terje Aasland, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier spørsmålet avhenger av hva Helgesen svarer i stortingsdebatten til uka.

- Hvis Helgesen kommer til Stortinget og sier at han vil følge innstillinga fra energi- og miljøkomiteen til punkt og prikke, er det en god sak for ham. Hvis ikke, får vi ta det derfra, sier Aasland, som ikke legger skjul på at tilliten til miljøministeren er tynnslitt.

- Berntsen sier Ap har vært utydelige, særlig på miljøspørsmål?

- Jeg er uenig. Både på klima- og miljøspørsmål mener jeg Ap er en av dem som driver ting gjennom i Stortinget, og at vi er en av de store premissgiverne for flere saker som har fått flertall i Stortinget, sier Aasland, og nevner oppfølging av nasjonalparker og handlingsplan for bevaring av naturmangfold som eksempler.