Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partiveteranen Berntsen refser Ap

Den gamle Ap-kjempen Thorbjørn Berntsen er redd for at Jens Stoltenbergs prosjekt om å fornye offentlig sektor ender i privatisering og nedbygging. - Arbeiderpartiet markedsfører en politikk som jeg har brukt en mannsalder på å kjempe mot. Det er tungt å se på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra hytta på Røros langer den tidligere statsråden og nestlederen ut mot utydelige og privatiseringskåte Ap-politikere.

- Ap vil tape hvis vi ikke klarer å overbevise folk om at vi bygger ned på et område for å bli sterkere på andre. Vi må få vekk oppfatningen om at modernisering betyr privatisering. Partiet må bli tydeligere. Vi trenger på mange måter en ny retorikk. Vi kan ikke ha Ap-folk som høres ut som Høyre-politikere, sier Berntsen.

Han forklarer Ap's fall på meningsmålingene med at partiet synger høyresidas sanger.

Offentlig sektor

Berntsens kritikk rammer Jens Stoltenbergs regjering som har gjort fornyelsen av offentlig sektor til sin flaggsak. Når Stoltenberg og Jagland sliter med å tiltrekke seg mer enn 30 prosent av velgerne, er det fordi folk ikke kjenner partiet igjen, mener Berntsen.

- Når Jens vil fornye offentlig sektor, oppfatter mange det som privatisering og nedbygging. Det er ikke akkurat det Ap har stått for. Når sosialministeren åpner for privatisering av omsorgen for gamle, er det ikke rart at folk blir usikre, sier Berntsen.

- I riktig tunge stunder fortviles jeg over at Ap markedsfører en politikk som jeg og mange andre har brukt en hel generasjon på å kjempe imot. Det er mange som føler at det ikke var dette vi jobbet for i alle disse årene, sier den tidligere verkstedarbeideren. Han er ikke direkte mot fornyelsen av offentlig sektor, men markedsføringen er altfor dårlig.

Utydelig parti

- Alle de sosiale reformene var det Arbeiderpartiet som bygde, stein på stein. Folk så år for år at velferdssamfunnet ble bygd. Så kommer vi til et punkt der alt er gjort, og vedlikeholdet står igjen. Nå er det Ap som sier stopp, mer har vi ikke råd til. Dermed har vi overtatt Høyres rolle som i alle år har ment at vi har brukt for mye på offentlig velferd, sier Berntsen, som gjør Tage Erlanders ord til sine: Vi lever i perioden for de stigende forventningers misnøye.

Full brødboks

- Hvis jeg hadde fått lov til å bestemme igjen, ville jeg tatt et oppgjør med holdningene i forbrukersamfunnet. Det er bare penger, penger, penger, bruk og kast og idealene for ungdom er de som kjøper fly til flere hundre millioner kroner. Det er ikke dette samfunnet jeg ønsket meg. Jeg vil ha et kvalitativt bedre samfunn hvor folk har noe annet å fylle livene sine med enn ting. Brødboksen er full, men likevel virker det som om alt dreier seg om å stappe mer i kjeften på oss selv, sier Berntsen og mener politikken går samme vei.

- Når politikerne, også i mitt eget parti, blir opptatt av billigere bensin og billigere mat, blir innholdet i politikken meningsløst. Det blir som å administrere et grøtsamfunn. I det neste århundret burde vi ha skapt fred i sjela ved å bidra til at andre fikk del i vår velferd...men det er det lett for meg å si, her jeg sitter på hytta og klasker mygg.

FORBANNET: Torbjørn Berntsen refser sitt eget parti for innholdsløshet og høyrevinkling.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media