SV og Rødt varsler kamp mot Aps skatte- og avgiftsopplegg

Partnerbråk om Støre-skatten

SV og Rødt vil ikke godta Arbeiderpartiets opplegg for skatter og avgifter. Fra Senterpartiet kommer lystigere toner. Det er partnerbråk på rødgrønn side, mens Frp snakker om tidenes snuoperasjon.

HØSTER BRÅK: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre skal gå flere pølseturer sammen ved Akerselva framover. Det kan komme godt med, for Aps ferske skatteopplegg splitter det rødgrønne laget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HØSTER BRÅK: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og Ap-leder Jonas Gahr Støre skal gå flere pølseturer sammen ved Akerselva framover. Det kan komme godt med, for Aps ferske skatteopplegg splitter det rødgrønne laget. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Ap varsler stø kurs videre fra Erna Solbergs prosjekt. Vi må ha langt større ambisjoner enn dette, sier SVs finanspolitiske talskvinne Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

I intervjuer med Dagbladet, VG og NTB mandag morgen presenterte Arbeiderpartiet hovedtrekkene i sitt skatte- og avgiftsopplegg for valgåret 2021. Det var nedslående greier, ifølge SV-profilen.

- Aps skatteopplegg betyr at det ikke blir noen store, nye løft for velferd, klima, skole, eller noen av de andre viktige tingene vi må bygge samen i årene framover, sier hun.

HOLD UT: Hør tidligere Ap-leder og statsminister Thorbjørn Jaglands beste råd til Jonas Gahr Støre. Vis mer

Også Rødt er kritisk til Aps valgløfter for skatter og avgifter.

- Støre lager ei tvangstrøye for seg selv, der han ender opp med å administrere innenfor rammene Siv Jensen og Erna Solberg har satt for fellesskapet, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Hun sier det «lover dårlig at Støre allerede ett år før valget kapitulerer for høyresidas krav» om å beholde skattenivået fra Solberg-regjeringen. Rødt frykter hvileskjær for norsk velferd de neste fire årene.

- Vi må unngå en rødgrønn reprise – der skattenivået står i ro og forskjellene økte, sier hun.

Fryser nivået

Konkret går Ap til valg på at det samlede skatte- og avgiftsnivået for folks inntekter skal være uendret fra dagens nivå. De med inntekt over 750.000 kroner skal skatte mer, mens de som tjener mindre enn dette, skal skatte mindre.

I tillegg varsler partiet at selskapsskatten skal ligge i ro på 22 prosent og at formuesskatten skal økes for de med de høyeste formuene.

Arbeiderpartiet lover videre å kompensere med skattelette for vanlige folk hvis avgiftsnivået i Norge økes i neste stortingsperiode.

- Hvis vi skrur en avgift opp, så vil vi skru en annen avgift eller skatt ned, sier finanspolitisk talskvinne Hadia Tajik til NTB.

Overfor Dagbladet slår Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at folk med vanlige inntekter skal får skattekutt.

- Vi har bak oss sju år der de som har mest, også har fått mest, når høyreregjeringen har laget sine budsjetter. Nå er det de med vanlige inntekter sin tur, sier han.

Sp: Bedre enn ventet

Kontrasten er stor fra sist, da Ap gikk til valg med løfter om å ikke øke skattene med mer enn 15 milliarder kroner den påfølgende perioden. Nå er svaret altså at skatter og avgifter samlet sett ikke skal opp de neste fire årene.

- Det er et skritt i riktig retning. Jeg ser lysere på dette nå enn før jeg så Aps opplegg, men fortsatt er det mye som gjenstår, sier Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik til Dagbladet.

Han viser til at avgiftene isolert sett har økt med 6,7 milliarder kroner fra 2013 til i dag, hvis regjeringens budsjettforslag for 2021 blir vedtatt.

- Avgiftene må vesentlig ned fra dagens nivå, sier Gjelsvik.

Han sier detaljene i Sps opplegg først blir klart når det alternative budsjettet deres legges fram. Han understreker at enkelte avgifter kan komme til å øke også dersom Sp går i regjering, men lover at det samlede avgiftstrykket skal betydelig ned.

- Feil medisin

Gjelsvik sier avgiftene nå ligger vesentlig høyere enn de gjorde da de rødgrønne styrte, noe han mener Ap og de andre rødgrønne partiene må ta konsekvensen av.

- Men skattene er samlet sett lavere enn de var. Bør ikke skattene økes da, for å bruke Sps logikk?

- Det er fullstendig feil medisin å øke summen av skatter og avgifter nå. Det er reallønnsnedgang og når regjeringen samtidig øker avgifter i tråd med prisveksten, betyr det en ytterligere skjerpelse for vanlige folk, sier han og fortsetter.

- Å øke skattene kraftig i den situasjonen som landet er oppe i nå, vil ikke være riktig i det hele tatt. Men vi er med på å se på innretningen. Aps skatteopplegg er veldig i tråd med det vi selv har foreslått i våre alternative budsjetter, sier han.

Snuoperasjon

Fremskrittspartiet la fram sitt alternative statbudsjett mandag, med helt andre løfter enn Ap. Konkret foreslår Frp å redusere skatter og avgifter med 19,6 milliarder kroner.

Partier kutter avgiftene på øl, vin, sterkøl og snus. Samtidig vil partiet fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer.

Frps finanspolitiske talskvinne Sylvi Listhaug kaller Aps nye opplegg for skatter og avgifter «tidenes snuoperasjon».

- Her har man hylt og skreket i sju år om at skatte- og avgiftsnivået har gått ned, og plutselig synes man det er helt greit, sa hun da hun gjestet NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer