- Partnere mot terror

Putin mener at Norge og Russland står sammen mot 'fienden'. Putins fiende er tsjetsjenerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terroristene i Tsjetsjenia deltar i kampen for verdenskalifatet. Det likner på ideen om verdenskommunisme, sa Russlands president Vladimir Putin etter møtet med statsminister Kjell Magne Bondevik i dag.

Han kalte Norge og Russland partnere i kampen mot terrorisme, og fikk langt på vei støtte av verten. Men Bondevik understreket at konflikten mellom russere og tsjetsjenere også har andre sider, og ba Putin ta større hensyn til menneskerettigheter og søke en forhandlet løsning.

Tilknappet

De to fant tilsynelatende tonen under lunsj og diskusjoner. Dermed ble pressekonferansen kraftig forsinket. Likevel tok Putin seg tid til å svare på flere spørsmål.

Blant anent mente han at den lange striden om delelinjen i Barentshavet vil finne en løsning «før Bondevik og jeg er pensjonister». Samtalene i Oslo resulterte i nye samarbeidsavtaler om grensekontroll, idrett og teletjenester.

Den kortvokste og senete presidenten sløser ikke med følelsene. Da Bondevik i sine åpningsbemerkninger roste nabolandet og det gode samarbeidet, var steinansiktet helt urørlig.

Bare da statsministeren skrøt av sitt første besøk til Putins hjemby St. Petersburg og lovet å dra tilbake dit, kunne vi ane skyggen av et ørlite smil som truet med å kruse presidentens lepper.

Flere medier, også Dagbladet.no, slo før møtet i regjeringsbygget fast at Tsjetsjenia knapt kom til å bli nevnt. Bondevik ga svar på tiltale og ironiserte over pressefolk som på forhånd vet hva han skal si og ikke si.

Irak

Verken Bondevik eller Putin hadde noen sikker oppfatning om hva dagens vedtak i den irakiske nasjonalforsamlingen innebærer. Forsamlingen avviste kravene fra FNs sikkerhetsråd, men statsministeren understreket at Saddam Hussein har det avgjørende ordet.

PARTNERE: Vladimir Putin betegner vår egen statsminister som en partner i kampen mot terror. Men den russiske kampen mot terror har mange fasetter.