Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partnere tross alt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kinas president Jiang Zemin måtte onsdag tåle noen sviende verbale svingslag under en pressekonferanse med Bill Clinton i Det hvite hus. «I dette spørsmålet (menneskerettigheter) ser vi at (den kinesiske) regjeringens politikk er historisk gal,» sa Clinton mens Jiang sto ved hans side.
  • Utenriksminister Knut Vollebæk hadde uka før vært Jiang Zemins sparringpartner i Beijing, og fortjenestefullt tatt opp skjebnene til flere dissidenter i samtalene med Kinas president. Men i USA var det alvor, og beskjeden krystallklar: Kina er i utakt med historien og det selskap av mektige, velstående land det så gjerne vil være en del av.
  • Det er et hav av avstand mellom Kina og Vesten når det gjelder synet på demokrati og menneskerettigheter. Jiang Zemin insisterer fortsatt på at det var helt nødvendig å slå ned på de fredelig demonstrerende studentene på Den himmelske freds plass i 1989. Tanken om at det er terroren som skaper forutsetningene for stabilitet og vekst, er ikke ny, men særlig progressiv er den ikke. Det er likevel noe helt nytt med USA-utgaven av Jiang Zemin. Han tar kritikken stående, uansett hvor rammende og sårende den er. Men han slår ikke tilbake med ubehagelige trusler og advarsler.
  • Grunnen er selvsagt. Det er fundamentet til et helt nødvendig partnerskap som støpes under Jiangs USA-tur. USA er den siste supermakt. Kina er verdens folkerikeste stat med den nesten største økonomiske vekst i verden, ti prosent årlig. Det vil være tre store aktører i verden i det neste århundret: Kina, USA og EU. Det er avgjørende for sikkerhet og stabilitet i det 21. århundret at forholdet til Kina er basert på felles - og ikke motstridende - interesser. Derfor er det viktig at Kina sakte forstår den vestlige kritikken av landet når det gjelder menneskerettighetene. Men like viktig er det at Vesten integrerer Kina i verdensøkonomien, og venner seg til tanken om å leve harmonisk med den største av alle de asiatiske tigrene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!