Partnere tross alt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kinas president Jiang Zemin måtte onsdag tåle noen sviende verbale svingslag under en pressekonferanse med Bill Clinton i Det hvite hus. «I dette spørsmålet (menneskerettigheter) ser vi at (den kinesiske) regjeringens politikk er historisk gal,» sa Clinton mens Jiang sto ved hans side.
  • Utenriksminister Knut Vollebæk hadde uka før vært Jiang Zemins sparringpartner i Beijing, og fortjenestefullt tatt opp skjebnene til flere dissidenter i samtalene med Kinas president. Men i USA var det alvor, og beskjeden krystallklar: Kina er i utakt med historien og det selskap av mektige, velstående land det så gjerne vil være en del av.
  • Det er et hav av avstand mellom Kina og Vesten når det gjelder synet på demokrati og menneskerettigheter. Jiang Zemin insisterer fortsatt på at det var helt nødvendig å slå ned på de fredelig demonstrerende studentene på Den himmelske freds plass i 1989. Tanken om at det er terroren som skaper forutsetningene for stabilitet og vekst, er ikke ny, men særlig progressiv er den ikke. Det er likevel noe helt nytt med USA-utgaven av Jiang Zemin. Han tar kritikken stående, uansett hvor rammende og sårende den er. Men han slår ikke tilbake med ubehagelige trusler og advarsler.
  • Grunnen er selvsagt. Det er fundamentet til et helt nødvendig partnerskap som støpes under Jiangs USA-tur. USA er den siste supermakt. Kina er verdens folkerikeste stat med den nesten største økonomiske vekst i verden, ti prosent årlig. Det vil være tre store aktører i verden i det neste århundret: Kina, USA og EU. Det er avgjørende for sikkerhet og stabilitet i det 21. århundret at forholdet til Kina er basert på felles - og ikke motstridende - interesser. Derfor er det viktig at Kina sakte forstår den vestlige kritikken av landet når det gjelder menneskerettighetene. Men like viktig er det at Vesten integrerer Kina i verdensøkonomien, og venner seg til tanken om å leve harmonisk med den største av alle de asiatiske tigrene.