PÅTENT: Mer enn 40 ble drept da det ble satt fyr på et fagforeningshus i Odessa fredag. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PÅTENT: Mer enn 40 ble drept da det ble satt fyr på et fagforeningshus i Odessa fredag. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Partyby folketom etter terrorinferno som tok livet av 40

I går var gatene i turistbyen Odessa fulle av sorg og frykt. De skulle vært fulle av turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ODESSA (Dagbladet): Frykten for ytterligere vold og borgerkrig ligger tjukk over millionbyen Odessa, der mer enn 40 mennesker ble drept da det ble satt fyr på byens fagforeningshus fredag. Odessa er kjent som en multinasjonal ferie- og festby, men også den ble i forrige uke forvandlet til et voldelig inferno da pro-russiske aktivister ble jaget inn i byens fagforeningshus, og det ble satt fyr på.

- Det er utrolig det som skjer, her skulle det vært fullt av mennesker. Nå er det folketomt, sier Alekseij, som kjører oss gjennom Odessas gater.

Begraver sine døde Opptøyene fredag begnte med at pro-russiske aktivister væpnet med blant annet økser gikk løs på en pro-ukrainsk demonstrasjon. Den endte med at pro-ukrainske aktivister skal ha hindret helsepersonell i å ta seg fram til fagforeningshuset som ble en dødsfelle.

I går ble blant andre Andrej Birjukov begravet, og hans åpne kiste ble båret til gatehjørnet der han ble drept av pro-russiske demonstranter.

Det var få i de mange begravelsene. Folk er redde for å gjøre begravelsene til politiske manifestasjoner, forteller kilder, som av frykt for sin egen sikkerhet ikke vil stå fram med navn i vestlig presse.

Den ukrainske presidentkandidaten Petro Porosjenko, som er favoritt til å vinne presidentvalget 25. mai, sa til flere journalister i Kiev at det finnes bevis for at det ble brukt giftige kjemikalier i brannen i Odessa.

- Det er døde mennesker fra begge sidene av konflikten i Odessa. Men det var faktisk terrorister fra Transniester og Russland som ble skysset inn for å skyte på dem som marsjerte i gatene. Det var også utplasser giftige gasser i bygningen på et tidligere tidspunkt, slik at antallet skadde og drepte ble enda høyere, sa han under fornasjonalforsamlingen Radaen i Kiev i går, der det var en ekstraordinær sesjon om den politiske krisa i landet.

Hele landet defineres Det som nå skjer i Ukraina er at distrikt etter distrikt defineres politisk. Enten så støtter man den nye regjeringen i Kiev etter at president Viktor Janukovtsj ble avsatt i en voldelig revolusjon i februar. Eller så støtter man dem som vil løsrive deler av landet, og knytte det nærmere Russland, slik mange i de østlige fylkene Donetsk og Luhansk vil.

BEGRAVELSER: Det har vært en rekke begravelser i byen denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix
BEGRAVELSER: Det har vært en rekke begravelser i byen denne uka. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Der er adminiatrssjonsbyggningene i en rekke byer okkupert av væpnede pro-russiske menn, som har barrikadert seg, og forsvarer seg mot ukrainske elitestyrker, som i byen Slovjansk.

Store byer som Kharkov i nord og Odessa i sør er ennå ikke definert i dette dramatiske spillet som nå foregår i store deler av Ukraina. Regjeringen sendte natt til i går inn elitestyrker i Odessa, for å hindre framtidige provokasjoner. Politimesteren fra fredag er sparket, etter å ha blitt kraftig kritisert av regjeringen for ikke å hindre volden.

Hva dagen i dag vil bringe vet ingen. Men i gatene i Odessa er det frykten så råder. Og de få turistene som nå skulle fylt byen, har restaurantene for seg selv.