Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partydop kan gi hjerneslag

Narkotikamisbruk kan føre til mer enn mentale problemer: Ungdom kan havne på sykehus med hjerteinfarkt og hjerneslag, etter en kveld med narkorus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette bekrefter overlege Jan Erikssen ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA), som advarer mot ensidig fokus på psykiske problemer som følge av bruk av narkotika.

- Vi har hatt ungdom helt ned i 19-årsalderen som har fått hjerteinfarkt og hjerneslag etter en lang kveld på dop, forteller overlegen til Dagbladet.

- De psykiske skadevirkningene i forbindelse med rus er ikke alt. Misbruk av spesielt ecstacy, kokain og amfetamin er meget skadelig for hjerte og hjerne. Vi har to sikre tilfeller og ett sannsynlig tilfelle av hjerteinfarkt, fortsetter hjertespesialisten.

Arr på hjertet

Et hjerteinfarkt etterlater seg arr i hjertet, og man lever i faresonen i etterkant, i følge Erikssen.

- Uansett representer et infarkt en stor dødsrisiko. I hovedsak har vi to risikosoner i forbindelse med dopmisbruk: I det man tar dopet, og i det effekten ebber ut, sier Jan Erikssen.

Kan gi hjernedrypp

Når det gjelder tilfeller av hjerneslag, har Erikssen også flere eksempler på unge, ressurssterke mennesker som rammes av lidelser som stort sett har vært knyttet til eldre.

At det er dopet som har skylda, er han helt sikker på. Hittil har ingen tatt permanent skade av dette, men overlegen utelukker ikke at det kan skje i fremtiden.

- De hjerneskadene vi har sett er riktignok kortvarige, men de gir talevansker og forbigående lammelser. Dessuten gir de høyt blodtrykk, noe som igjen kan føre til hjernedrypp, advarer overlege Jan Erikssen.

SKADELIG: Ungdommer ned i 19-årsalderen har fått hjerteinfarkt og hjerneslag etter en lang kveld med dop.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media