Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Partygutten som jages for massedrap. Og mannen som radikaliserte ham

- Det er bra å dø som martyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chérif Kouachi, som sammen med sin to år eldre bror Said mistenkes å stå bak det grufulle angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i går, har en broket fortid.

Han gikk på kort tid fra å være en partygutt, rapper og jentefut til å bli en radikal islamist, går det fram i en dokumentarfilm fra 2005 som Dagbladet nå kan presentere et utdrag fra.

Radikalisatoren Filmen handler om terror og ekstremisme, og Chérif Kouachi har en sentral rolle i filmen. Blant annet belyses forholdet hans til Farid Benyettou, en innflytelsesrik religiøs leder og terrorrekrutterer i Paris' fattigområder.

Det var under etterforskningen av Kouachi at Benyettou først kom i kontakt med politiet. Kouachi ble arrestert i forbindelse med etterforskningen av Benyettou i 2005.

Lik Dagbladet på Facebook

I filmen går det fram at Farid Bennyettou — som da var 24 år - var i Addawa-moskeen i Paris, men ble kastet ut flere ganger. Derfor slo han seg ned på et mer diskret sted, og hans påvirkning vokste i det 19. arrondissement i Paris.

Syria og Irak Den da 26 år gamle islamisten forsøkte å rekruttere unge menn til å dra til Syria og videre til Irak for å kjempe for al-Qaida, og rettferdiggjorde selvmordsbombing i sine religiøse taler.

Kouachi ble i 2008 idømt tre års fengsel. Under rettssaken mot ham kom det fram at han drømte om å angripe jødiske mål i Frankrike.

Han antas å ha vært med i en gruppe som har jobbet for å sende folk til Irak for å være med i en al-Qaida-tilknyttet gruppe hvor Abu Moussab al-Zarkaoui var lederen.

Partygutt Kouachi har ifølge AP forklart at han viet seg til hellig krig etter å ha sett bildene fra Abu Ghraib av fanger torturert av USA. Men under rettssaken mot ham skal advokaten hans ha beskrevet ham som en «forvirret kameleon» som ved siden av å følge «undervisningen» til Benyettou røyket marihuana, hørte på rapmusikk og beskrev seg selv som en «deltidsmuslim».

Dette belyses i dokumentarfilmen. I filmen heter det:

«På disse bildene ser han på en film som gikk rundt sommeren 2004. Chérif hadde drømmen som mange hadde i området på denne tida, det handlet om rap, om å nyte livet og å ha pene damer - mer enn å gå i moskeen.»

Rap og damer I filmen vises det et klipp av at Kouachi rapper og danser, og på ingen måte framstår som noen radikalisert ekstrem muslim. Han var blitt voldsomt provosert over torturbildene fra amerikanernes skrekkfengsel Abu Ghraib i Irak. Så kom han i kontakt med Benyettou. I filmen siteres Chérif på:

«Farid sa til meg at tekstene ga bevis om at det var bra med selvmordsangrep. Det er skrevet i tekstene at det er bra å dø som martyr. Cherif er raskt overbevist. Han vil også være med og kjempe: (...) To-tre joggeturer i Buttes-Chaumont-parken, et møte med en våpenspesialist som forklarer ham hvordan en kalasjnikov fungerer.»

I RETTEN: Farid Benyettou (helt t.h.) sammen med de medtiltalte Boubakeur El Hakim, Said Abdallah og Nacer Eddine Mettai, som drev storstilt rekruttering av krigere til Irak og Syria. Tegning: AFP / NTB scanpix
I RETTEN: Farid Benyettou (helt t.h.) sammen med de medtiltalte Boubakeur El Hakim, Said Abdallah og Nacer Eddine Mettai, som drev storstilt rekruttering av krigere til Irak og Syria. Tegning: AFP / NTB scanpix Vis mer

I filmen siteres Kouachi på: «Takket være rådene til Farid, forsvant mine tvil. Jeg var redd, men sa det ikke. Det er åpenbart at Farid påvirket meg i starten, sånn at jeg fikk en grunn til en framtidig død.»

- Endret seg Like før han ble arrestert hadde Kouachi kjøpt seg en billett til Syria, ifølge filmen. Begge brødrene skal ha vært i Syria, og ifølge fransk politi kom de tilbake til Frankrike i fjor sommer.

I filmen framstilles det som at Chérif Kouachi var ferdig med radikal islam. Det mener fransk politi at man nå vet at ikke var riktig. Sosialarbeideren Ian Bouris, som brevvekslet flere ganger med Kouachi siden han ble arrestert, sier:

- Han har seinere skjønt at han endret seg i denne perioden. Han skjønte seinere at han hadde kommet inn i noe han ikke skjønte konsekvensene av.