Pas de deux i UD

Jonas Gahr Støre og Erik Solheim dro til skogs for å samkjøre seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«VI SER PÅ OSS SELV som en felles ledelse i UD», sa utviklingsminister Erik Solheim da han og utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte seg selv i Vika kino for tusen Oslo-ansatte i Utenriks- og utviklingsdepartementet. De fikk trampeklapp. Men etter trampeklappen har Jonas Gahr Støre diplomatisk, men glassklart markert at det er han som er utenriksminister med det hele og fulle konstitusjonelle ansvaret for å lede departementet og drive utenrikspolitikken. De oppdrag Erik Solheim skal utføre i for eksempel fredsmekling, vil bli delegert fra utenriksministeren.

PAS DE DEUX er en dans eller parti i ballett utført av to dansere. Det passer på UD nå. Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen som faktisk og praktisk har utnevnt hver sin på tross av sterk motstand i egne rekker, er overbevist om deres politiske potensiale, og sikkert nervøse for å ha dem i samme binge. Solheim og Gahr Støre var med i Majorstua-kanalen rundt PRIO-sjef Stein Tønnesons stuebord, og har siden den ble avslørt, holdt kontakt for å etablere et fungerende arbeidsforhold dersom valget gikk veien. Sist søndag mens de offentlig fremdeles bare figurerte i avisenes regjeringslister, stakk de til skogs for bokstavelig talt å gå seg sammen. Likevel tok det ikke mange intervjuer med Solheims tendens til å definere en vidtgående sammenheng mellom utviklingspolitikk og alt annet utenriks, før Gahr Støre fant det nødvendig å stramme inn. Det er lett å høre at Solheim egentlig ønsket seg Gahr Støres jobb.

DE ER TO av regjeringens skarpeste kniver i skuffen. Aftenposten har allerede hevet Gahr Støre til de høyere sfærer i en kommentar. Solheim moderniserte Sosialistisk Venstreparti og staket ut den veien til makt som har ført partiet inn i regjeringskontorene. Lykkes de i å samarbeide, kan resultatet bli en kraftfull norsk utenrikspolitikk på et tidspunkt i historien da landet virkelig trenger en.I Soria Moria-erklæringen ligger våre utenrikspolitiske hovelinjer fast. Men våre omgivelser gjør det ikke. NATO er på vei ned mens EU er på vei opp, til tross for den aktuelle krisen i unionen. Norge er på full fart inn i en skjerpet konkurranse med Russland både om havområder i nord, om de levende og fossile ressurser som finnes der, og om markedene for disse. Energipolitikkens storpolitiske dimensjon er det brennglass som fokuserer både utenriks-, forsvars og sikkerhetspolitikken idet den nye regjeringen overtar debatten om Norge skal seile fregatter oppå våre territoriale krav og internasjonalt omstridte standpunkter både til ressurser og forvaltning i nord. Det skal vi ikke. Vi skal seile, men ikke vise militære muskler som inviterer til militære svar.Mislykkes regjeringens utenrikspolitiske aktører ved at de blir konkurrenter om ansvarsområder og makt, kan resultatet bli delikat. Både Gahr Støre og Solheim har erfaring fra politisk gjørmebryting med mange slags tjuvtriks. Og historisk hviler det en forbannelse over departementet på 7. juni-plassen fra da Jens Evensen ble forfremmet til statsråd i et havrettssekretariat innenfor utenriksdepartementet der Knut Frydelund var utenriksminister.

I REGJERINGEN Stoltenberg er det etablert ytterligere to utenrikspolitiske kraftsentra. Det ene bestyrer statssekretær Espen Barth Eide for Anne-Grethe Strøm-Erichsen i Forsvarsdepartementet. Seniorforsker Barth Eide var statssekretær i UD da Thorbjørn Jagland var utenriksminister, og var nå på vei tilbake til UD da han i siste runde ble omdirigert til Akershus. Den internasjonale utvikling med norske soldater i skarpe oppdrag ute har brakt mye sikkerhetspolitikk til Forsvarsdepartementet. I Soria Moria-erklæringen utpekes nordområdene til regjeringens viktigste strategiske satsingsområde. Den formuleringen er hentet rett ut av et foredrag Bart Eide hold den 30. august på PETRO-konefransen i Harstad den 30. august i år. Barth Eide var også med ved stuebordet på Majorstua. Det andre kraftsenteret er opprettet ved statsministerens kontor der tidligere Berlin-ambassadør Morten Wetland er statssekretær med ansvar for saksområdene under utenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og olje- og energidepartementet. Dermed blir vel dansen for to i UD utvidet til fire i regjeringen, og blir til en pas de quattre.