Pas de deux i UD

Jonas Gahr Støre og Erik Solheim dro til skogs for å samkjøre seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«VI SER PÅ OSS SELV som en felles ledelse i UD», sa utviklingsminister Erik Solheim da han og utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte seg selv i Vika kino for tusen Oslo-ansatte i Utenriks- og utviklingsdepartementet. De fikk trampeklapp. Men etter trampeklappen har Jonas Gahr Støre diplomatisk, men glassklart markert at det er han som er utenriksminister med det hele og fulle konstitusjonelle ansvaret for å lede departementet og drive utenrikspolitikken. De oppdrag Erik Solheim skal utføre i for eksempel fredsmekling, vil bli delegert fra utenriksministeren.

PAS DE DEUX er en dans eller parti i ballett utført av to dansere. Det passer på UD nå. Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen som faktisk og praktisk har utnevnt hver sin på tross av sterk motstand i egne rekker, er overbevist om deres politiske potensiale, og sikkert nervøse for å ha dem i samme binge. Solheim og Gahr Støre var med i Majorstua-kanalen rundt PRIO-sjef Stein Tønnesons stuebord, og har siden den ble avslørt, holdt kontakt for å etablere et fungerende arbeidsforhold dersom valget gikk veien. Sist søndag mens de offentlig fremdeles bare figurerte i avisenes regjeringslister, stakk de til skogs for bokstavelig talt å gå seg sammen. Likevel tok det ikke mange intervjuer med Solheims tendens til å definere en vidtgående sammenheng mellom utviklingspolitikk og alt annet utenriks, før Gahr Støre fant det nødvendig å stramme inn. Det er lett å høre at Solheim egentlig ønsket seg Gahr Støres jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer