Pasient bundet i fire måneder

En algerier som er innlagt ved Dikemark psykiatriske sykehus, var bundet på hender og føtter nesten uavbrutt i fire måneder. - Dette er mishandling, fastslår Europarådets torturkomité.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en lukket avdeling ble den tidligere asylsøkeren sperret inne og fratatt alle muligheter til å bevege seg fritt.

Føttene ble bundet med remmer så han ikke kunne bevege beina mer enn 60 centimeter fra hverandre. Skulle han gå, måtte det skje med meget korte skritt.

I tillegg ble han påført et magebelte som låste den ene armen, mens den andre var bundet til 40 reim.

Bundet og syk

Slik gikk den meget syke algerieren rundt i fire måneder. I kortere perioder lå han også fastspent til senga.

Han kom fra et annet land og en annen kultur og hadde ikke norsk som morsmål. Personalet måtte til dels bruke tolk for å kommunisere.

Asylsøkere fra Algerie har ofte vært fengslet, torturert eller vært vitne til at fundamentalister har massakrert familie og venner foran øynene på dem.

Nådeløs kritikk

Forholdene for mannen var så ille at Europarådets torturkomité nevner dem spesielt i en foreløpig rapport til norske myndigheter.

«Bruk av instrumenter til fysisk tvang i forlengede perioder er faktisk blitt karakterisert som mishandling av Europarådets torturkomité,» skriver komiteen og ber myndighetene ta affære øyeblikkelig så situasjonen får en rask og menneskelig løsning.

- Komiteens framstilling av hvordan dette var, er korrekt. Men dette tilhører sjeldenhetene, sier seksjonsoverlege Øystein Mæland ved avdelingen der algerieren var innlagt.

- Personen var en kontinuerlig fare både for seg selv og personalet. I løpet av fire måneder registrerte vi 56 fysiske angrep på personalet, sier Mæland.

Han sier noen av angrepene kom på tidspunkter der man forsøkte å droppe remmene.

Både Mæland og fylkeslegen i Akershus fastholder likevel at algerieren har fått en forsvarlig behandling

SPERRET INNE: Den tidligere asylsøkeren var sterkt psykotisk da han ble innlagt på sikkerhetsavdelingen ved Dikemark sykehus.