Pasient døde -  lege tiltalt

En lege er tiltalt, etter at en mann (42) døde i forbindelse en brokkoperasjon på Diakonhjemmets Sykehus i Oslo for drøye tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist måned ble legen som utførte operasjonen ilagt et forelegg på 30 000 kroner, subsidiært 60 dagers fengsel, for brudd på helsepersonelloven av Oslo-politiet. Legen har nektet å vedta forelegget, og saken kommer derfor opp i Oslo tingrett i november.

Informasjonssjef Espen Strai ved Diakonhjemmets Sykehus sier man tar slike saker alvorlig: -  Vi finner det imidlertid ikke riktig å uttale oss i denne spesifikke saken, siden den står for retten, sier han.

Journalsvikt

Ifølge påtalemyndigheten skal legen ha brutt helsepersonelloven, fordi han unnlot å utføre sitt arbeid i samsvar med de krav til faglig forsvarlighet som kan forventes ut fra hans kvalifikasjoner.

Legen skal heller ikke ha ført journal i samsvar med gjeldende regler.

Ifølge politiadvokat Mette Haldorsen skal legen ha unnlatt å legge ned en sonde i magesekken med sikte på å suge opp så mye som mulig av magesekkens innhold, til tross for at dette er gjeldende prosedyre/retningslinjer ved Diakonhjemmets Sykehus.

Påstand om svikt

-  Legen visste at pasienten hadde hatt vondt i magen i sju dager, og hadde kastet opp gjentatte ganger. Det framgikk også av foretatte undersøkelser at det var mistanke om tarmslyng, og at det derfor var påregnelig at det ville komme opp stoffer fra tarmen under narkosen, skriver Haldorsen.

-  Det framgår ikke av journalen om pasienten ble gitt oksygen før operasjonen, heller ikke er det gitt opplysninger om pasientens leie under operasjonen.

-  Det er heller ikke angitt i journalen om 42-åringen ble fiberbronkoskopert så raskt som mulig etter å ha kastet opp, skriver politiadvokat Mette Haldorsen, blant annet.