Pasient døde av skandalemedisin

En person i Sverige er død etter å ha brukt den amerikanske magemedisinen Prepulsid. Salget av legemiddelet er stoppet i USA, men det er fremdeles i salg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prepulsid brukes mot sure oppstøt, betennelse i spiserøret, forsinket magesekktømming og kronisk forstoppelse. Middelet kan forårsake alvorlige forstyrrelser i hjertefunksjonen, særlig hvis det brukes sammen med med andre legemidler.

Hittil er det rapportert om ett dødsfall i Sverige og 80 dødsfall i USA. I tillegg er seks personer i Sverige og over 300 personer i USA blitt alvorlig syke av bivirkninger etter Prepulsid-bruk. Produsenten har bestemt seg for å stoppe salget av medisinen på det amerikanske markedet til sommeren. Men i Norge er det fremdeles i salg.

Mellom 2000 og 3000 pasienter i Norge brukte Prepulsid i fjor mot mage- og tarmproblemer.

- Det er grunn til å være bekymret. Jeg kan bekrefte at vi vurderer Prepulsids berettigelse kontinuerlig, sier overlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelkontroll til Dagbladet :på nettet.

Har strammet inn

Risikoen for hjerteforstyrrelser øker hvis Prepulsid brukes sammen med enkelte andre legemidler og er særlig stor når middelet brukes sammen med antibiotika-preparater av erytomycin-typen, medisiner mot soppinfeksjoner, hjertemedisiner og preparater mot depresjon.

- Vi har allerede strammet kraftig inn når det gjelder bruken av Prepulsid, blant annet i produktbeskrivelsen i Felleskatalogen. Vi er nå i kontakt med produsenten av middelet for å undersøke saken nærmere. Vi vil ta standpunkt til hva vi skal gjøre i den nærmeste fremtid, sier Madsen.

Det virksomme stoffet i Prepulsid er Cisaprid, et stoff som stimulerer bevegelsene i mage og tarm.

Prepulsid markedsføres i Norge av Janssen-Cilag. Firmaet har nå sendt ut brev til alle norske leger der de presiserer hvordan middelet skal brukes. Medisinen selges kun på resept i Norge.

Trekkes ikke

Medisinsk ansvarlig i Janssen-Cilag Even Sundal sier til Dagbladet :på nettet i ettermiddag at det ikke kommer på tale å trekke preparatet fra det norske markedet.

- Prepulsid har vist seg å være en meget virksommedisin. Den brukes på en annen måte her i landet enn i USA, sier han.

Sundal sier at i de fleste tilfellene har de som har dødd etter å ha brukt Prepulsid, også brukt preparater som produsenten har advart mot å bruke sammen med middelet, eller hatt en sykdom som skulle tilsi at de ikke burde bruke Prepulsid.