Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pasient fikk 1100 sterke piller på én måned

Legen skal ha tatt seg godt betalt for å skrive ut resepter til sin pilleavhengige pasient. Nå er han politianmeldt av Helsetilsynet i Buskerud.

UNDER ETTERFORSKNING: En lege i Modum er politianmeldt av Helsetilsynet i Buskerud for å ha skrevet ut store mengder vanedannende piller til en pasient mot betaling. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
UNDER ETTERFORSKNING: En lege i Modum er politianmeldt av Helsetilsynet i Buskerud for å ha skrevet ut store mengder vanedannende piller til en pasient mot betaling. Illustrasjonsfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I flere år sørget den allmennpraktiserende legen for at hans pilleavhengige pasient (59) fikk utskrevet betydlige mengder avhengighetsskapende medikamenter.

Nå er legen under politietterforskning, etter at Helsetilsynet i Buskerud har anmeldt ham for det de mener kan være straffbare forhold.

Bare i løpet av februar 2009 kan det dokumenteres at legen skrev ut 1100 tabletter Paralgin Forte, Stesolid og Truxal. Det betyr at 59-åringen i gjennomsnitt fikk rundt 40 piller om dagen denne måneden.

- Ødelagt liv - Klienten min har fått ødelagt livet sitt. Han sliter med talen, kraftige skjelvinger og er totalt redusert både fysisk og psykisk, sier advokatfullmektig Jessica Nazareno hos advokat Nils Edvard Thorsted Stenersen.

59-åringen skal ha hatt et avhengighetsforhold til såkalte B-preparater også før han kom til behandling hos legen. Dette skal legen angivelig ha utnyttet.

Legen skal ha solgt pasienten resepter på medikamentene Paralgin Forte, Stesolid og Somadril (tatt ut av markedet i mai 2008). Pasienten hevder at legen i begynnelsen tok 500 kroner for en slik resept, men at prisen ble økt etter hvert.

Legen skal også ha oppsøkt pasienten hjemme ved flere anledninger og tilbudt ham medikamenter. I perioder da pasienten ikke oppsøkte legen, skal legen ha ringt pasienten med spørsmål om han ikke trengte mer medisiner.

- Legen visste at han var pilleavhengig. Mellom 16. og 31. desember 2008 var klienten min på rehabilitering på Bragenes behandlingssenter. Allerede 2. januar får han skrevet ut tre resepter på til sammen 500 piller av legen som han henter ut fra fire ulike apotek, sier Jessica Nazareno.

Totalt er det hentet ut medikamenter fra hele 14 apoteker i denne saken.

Politisak Helsetilsynet har tidligere gransket legen etter påstander om overmedisinering. I 2009 konkluderte Statens helsetilsyn med at det ikke var grunnlag for reaksjoner mot legen.

I fjor åpnet Helsetilsynet i Buskerud ny tilsynssak mot legen, men denne er nå lagt på is i påvente av politietterforskningen. Basert på dokumentasjon som er framlagt i saken, valgte nemlig Helsetilsynet å politianmelde legen 29. mars i år.

- Det er avdekket forhold i saken som vi mener kan være straffbare. Derfor avventer vi nå politiets etterforskning, sier fylkeslege i Buskerud, Ketil Kongelstad, til Dagbladet.

Kongelstad sier at de ikke har funnet grunnlag for å suspendere legen fra stillingen.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med legen for kommentar, uten å lykkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!