Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykolog dømt til fengsel:

Pasient i retten: - Omtrent hver terapitime endte med sex

I retten la psykologen kortene på bordet.

DØMT: Psykologen i 40-åra ble i Hedmarken tingrett dømt til fengsel for å ha utnyttet sin stilling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DØMT: Psykologen i 40-åra ble i Hedmarken tingrett dømt til fengsel for å ha utnyttet sin stilling. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mannlig psykolog i 40-åra er i Hedmarken tingrett dømt til elleve måneders fengsel for å ha misbrukt sin stilling ved å blant annet ha hatt seksuell omgang med en pasient. Mannen er godt kjent innen sitt yrke, har operert under eget firma og har blant annet figurert flere ganger i lokalmiljøet og på NRK i forbindelse med tema innen psykologi.

Det var tilbake i 2008 at ei kvinne i 30-åra for første gang møtte den nå domfelte psykologen i Hedmark. Ifølge et varsel sendt til Fylkesmannen høsten 2017, var hun på tidspunktet i sterk emosjonell ubalanse, blant annet på grunn av tidligere seksuelle overgrep. Ifølge dommen skal hun ha vært svært deprimert.

Sex etter hver time

I retten la psykologen kortene på bordet, og erkjente forholdet med kvinnen. Både han og pasienten forklarte hvordan de hadde innledet et seksuelt forhold hjemme hos mannen i 2009, og psykologen innrømmet at han visste at han gjorde noe galt.

- Fornærmede har forklart at omtrent hver terapitime endte med sex, heter det i dommen, som også slår fast at den seksuelle omgangen både fant sted hjemme hos psykologen og på hans kontor.

Styrkemessig overlegen

I dommen kommer det fram at retten mener det ikke er noen form for tvil om at mannen har utnyttet sin stilling. Det anses også som skjerpende at den seksuelle omgangen skjedde i direkte sammenheng med terapitimer som fornærmede betalte for.

- Tiltalte var, på tidspunktet den seksuelle relasjonen ble etablert, klart styrkemessig overlegen. Han var en erfaren psykolog, mens fornærmede var psykisk syk, slår retten fast.

Det seksuelle forholdet mellom psykologen og kvinnen skal ha fortsatt helt fram til januar 2017. Ifølge dommen skal imidlertid behandlingen hos psykologen ha blitt avsluttet i april 2010, og retten ser derfor bort ifra kontakten mellom dem i perioden etter dette.

Tilbakebetalt behandling

I dokumentene som ble skrevet i forbindelse med tilsynssaken, kom det også fram at det ikke bare er fysisk kontakt mellom psykologen og kvinnen.

I løpet av årene de to møtes, hadde psykologen flere ganger opplevd økonomiske problemer, blant annet i forbindelse med restskatt. Han hadde da lånt penger av kvinnen, men pengene skal ha vært betalt tilbake før rettssaken. Derimot ble det innvilget erstatningskrav for summen kvinnen har betalt psykologen for behandlingen.

I tillegg til fengselsstraffen må psykologen betale totalt 260 000 kroner til kvinnen i oppreisning og erstatning. Hans forsvarer, advokat Knut Helge Hurum, sier til Dagbladet at han foreløpig ikke har fått diskutert dommen med sin klient.

- Et eventuelt ankespørsmål må vi derfor komme tilbake til, sier advokaten.

Kvinnens bistandsadvokat, Eivor Øen, sier at hun og hennes klient bare delvis er fornøyde med avgjørelsen i tingretten.

- Vi synes oppreisningen er for lav og vil prøve å få gjort noe der, men utover det er vi fornøyde. Vi var i utgangspunktet uenige i tiltalen, for vi mener forholdet har pågått over lengre tid enn det som blir slått fast. Dette prøvde vi å få endret, uten hell. Så ut ifra premissene i tiltalen er vi fornøyde med avgjørelsen, sier Øen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!