«Pasient null» og amish-folket sørget for meslingeksplosjon

Verste på 20 år i USA. Nekter å la seg vaksinere.

VAKSINERES: Meslingutbruddet som i april i fjor begynte med den såkalte «Pasient null» - en amish-misjonær - skapte en meslingeksplosjon og førte raskt til en mer positiv holdning til mesling-vaksinen blant amish-folket. På dette bildet fra juni i fjor er det lille Micah Martin som får mesling-vaksinen av sykepleier Renee Blankenship, mens faren Matthew Martin holder ham på fanget. Foto: /Tom E. Puskar
VAKSINERES: Meslingutbruddet som i april i fjor begynte med den såkalte «Pasient null» - en amish-misjonær - skapte en meslingeksplosjon og førte raskt til en mer positiv holdning til mesling-vaksinen blant amish-folket. På dette bildet fra juni i fjor er det lille Micah Martin som får mesling-vaksinen av sykepleier Renee Blankenship, mens faren Matthew Martin holder ham på fanget. Foto: /Tom E. Puskar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Oh, Shit.»

Det var ifølge det amerikanske nettstedet Vox Jacqueline Fletchers første tanke da hun i april i fjor ble oppringt av et medlem av amish-folket. Samtalen kom fra en betalingstelefon, og innringeren advarte om et mesling-utbrudd blant sektens medlemmer.

Fletcher er sykepleier og leder i den offentlige helsetjenesten i Knox County i delstaten Ohio.

Med amish-folkets inngrodde uvilje mot moderne teknologi som telefoner og internett, og en utbredt skepsis til vaksiner, mer enn ante hun at hun sto foran en vanskelig jobb.

Amish-folket bekjenner seg til en protestantisk retning av kristendommen, og de fleste av dem bor i Ohio, Pennsylvania og Indiana. Tre-dobling Fletchers verste forutanelser slo til. Utbruddet i Ohio ga et kraftig tilbakeslag i USAs lange og vellykkede kamp mot meslinger.

Fra flere millioner årlige tilfeller tidlig i 1960-årene, hadde antall smittede i 2013 kommet ned i under 200.

Disse positive tallene ble i 2014 avløst av mer enn en tredobling fra året før.

Ifølge det statlige helseorganet CDC (Centers for Disease Control and Preventionregistrert) ble det da registrert 644 tilfeller av den noen ganger dødelige barnesykdommen meslinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.