Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Pasient null» og amish-folket sørget for meslingeksplosjon

Verste på 20 år i USA. Nekter å la seg vaksinere.

VAKSINERES: Meslingutbruddet som i april i fjor begynte med den såkalte «Pasient null» - en amish-misjonær - skapte en meslingeksplosjon og førte raskt til en mer positiv holdning til mesling-vaksinen blant amish-folket. På dette bildet fra juni i fjor er det lille Micah Martin som får mesling-vaksinen av sykepleier Renee Blankenship, mens faren Matthew Martin holder ham på fanget. Foto: /Tom E. Puskar
VAKSINERES: Meslingutbruddet som i april i fjor begynte med den såkalte «Pasient null» - en amish-misjonær - skapte en meslingeksplosjon og førte raskt til en mer positiv holdning til mesling-vaksinen blant amish-folket. På dette bildet fra juni i fjor er det lille Micah Martin som får mesling-vaksinen av sykepleier Renee Blankenship, mens faren Matthew Martin holder ham på fanget. Foto: /Tom E. Puskar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oh, Shit.»

Det var ifølge det amerikanske nettstedet Vox Jacqueline Fletchers første tanke da hun i april i fjor ble oppringt av et medlem av amish-folket. Samtalen kom fra en betalingstelefon, og innringeren advarte om et mesling-utbrudd blant sektens medlemmer.

Fletcher er sykepleier og leder i den offentlige helsetjenesten i Knox County i delstaten Ohio.

Med amish-folkets inngrodde uvilje mot moderne teknologi som telefoner og internett, og en utbredt skepsis til vaksiner, mer enn ante hun at hun sto foran en vanskelig jobb.

Amish-folket bekjenner seg til en protestantisk retning av kristendommen, og de fleste av dem bor i Ohio, Pennsylvania og Indiana.

Tre-dobling Fletchers verste forutanelser slo til. Utbruddet i Ohio ga et kraftig tilbakeslag i USAs lange og vellykkede kamp mot meslinger.

Fra flere millioner årlige tilfeller tidlig i 1960-årene, hadde antall smittede i 2013 kommet ned i under 200.

SKREMMENDE ØKNING: Denne grafen fra det statlige Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser den dramatiske økningen i antall meslingsmittede i USA i fjor.
SKREMMENDE ØKNING: Denne grafen fra det statlige Centers for Disease Control and Prevention (CDC) viser den dramatiske økningen i antall meslingsmittede i USA i fjor. Vis mer

Disse positive tallene ble i 2014 avløst av mer enn en tredobling fra året før.

Ifølge det statlige helseorganet CDC (Centers for Disease Control and Preventionregistrert) ble det da registrert 644 tilfeller av den noen ganger dødelige barnesykdommen meslinger.

Mesling-fokus Det høye tallet har bidratt til et sterkt mesling-fokus i USA, og president Barack Obama oppmuntret nylig folk til å la seg vaksinere.

Den direkte foranledningen var at over 100 mennesker ifølge NTB er smittet i et utbrudd den siste måneden, de aller fleste i California.

Men den virkelig store oppblomstringen kom i fjor, i Ohio. Noe av det mest fascinerende er hvordan det hele startet.

«Pasient null» Ifølge Vox Media var en amerikansk misjonær som hadde vært på Filippinene årsaken til at fjoråret ble det verste meslingåret på 20 år. Mannens opphold på Filippinene falt sammen med et gigantisk utbrudd med titusenvis av tilfeller.

Vox Media kaller ham for «Pasient null». Da han kom hjem løp meslingsmitten løpsk der også, både fordi han først ble feildiagnostisert og fordi mange av hans trosfeller i Ohio hadde nektet å la seg vaksinere.

Dermed fikk meslingviruset, som ifølge Folkehelseinstituttet er et av de mest smittsomme virusene som finnes, lett spill i Ohio.

- Få kontroll! Jacqueline Fletcher husker godt reaksjonen da hun ringte CDC.

- Fyren sa: «Du er nødt til å få kontroll på dette», forteller hun til Kaizer Health News.

Det gjorde hun til slutt, men det tok sin tid. Ifølge Vox Media hadde 382 personer av amish-folket i Ohio blitt smittet da utbruddet ble erklært over i august i fjor.

Det betyr at fjoråret ville ha vært et noenlunde normalt meslingår i USA uten utbruddet i Ohio.

Det hører med til historien at det ifølge Kaizer Health News' rapport fra juni i fjor, da hadde blitt en mer positiv innstilling blant amish-folket til å la seg vaksinere.

 STORT UTBRUDD:  Meslingklinikken til Jacqueline Fletcher var til god hjelp i fjor, da meslinger fikk fritt spillerom blant amish-folket i Ohio. Foto: Sarah Jane Tribble/WCPN.
STORT UTBRUDD: Meslingklinikken til Jacqueline Fletcher var til god hjelp i fjor, da meslinger fikk fritt spillerom blant amish-folket i Ohio. Foto: Sarah Jane Tribble/WCPN. Vis mer
 HJELPENDE HÅND:   Jacqueline Fletcher driver en klinikk for motvirkning av meslinger i Ohio, USA. Hun måtte behandle flere hundre blant amish-folket som ble smittet av meslinger i fjor. Foto: Sarah Jane Tribble/WCPN.
HJELPENDE HÅND: Jacqueline Fletcher driver en klinikk for motvirkning av meslinger i Ohio, USA. Hun måtte behandle flere hundre blant amish-folket som ble smittet av meslinger i fjor. Foto: Sarah Jane Tribble/WCPN. Vis mer