Pasient savnet fra Sandviken i knapt to timer

Samme dag fikk sykehuset kritikk for manglende kontroll på psykiatriske pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som Sandviken Sykehus og Helse Bergen fikk kritikk fra Helsetilsynet for manglende kontroll på psykiatriske pasienter, forsvant nok en pasient fra sykehuset.

Den kvinnelige pasienten var på en vanlig avdeling på den lokale sikkerhetsenheten, og hun var borte i en time og 40 minutter torsdag kveld.

- Dette var en ren glipp som skjedde da porten ble stående ulåst i forbindelse med at det ble levert kaniner til avdelingen. Pasienten ble meldt savnet, men ringte selv til avdelingen og meldte fra hvor hun var. Vedkommende er ikke farlig, opplyser informasjonsdirektør Mona Høgli til NTB.
Tre saker
Helsetilsynet leverte torsdag tilsynsrapport om tre saker. Den mest alvorlige omhandler en 34 år gammel mann som rømte fra sykehusets lukkede avdeling 18. juli og to dager senere drepte en 37 år gammel kvinne på Hylkje i bydelen Åsane.

Helsetilsynet har vurdert om diagnostiseringen av pasienten ble utført på forsvarlig måte, om sikkerhetstiltakene ved avdelingen var forsvarlige og hvordan sykehuset fulgte opp rømningen da den ble oppdaget. Helsetilsynet finner ikke noe kritikkverdig i forholdene som Psykiatrisk divisjon har ansvaret for.

Det var en midlertidig ansatt ved sykehusets tekniske avdeling som slapp pasienten ut, og Helsetilsynet kritiserer Helse Bergen for at den ansatte ikke hadde gjennomgått et spesielt grunnkurs som alle ansatte skal ha.

Pasienten oppholdt seg da i korridoren på avdelingen og ventet på å bli hentet av politiet for å fraktes tilbake til fengselet.


Prosedyrer
Divisjonsdirektør for Drift/Teknisk divisjon i Helse Bergen , Askjell Utaaker, sier det allerede er ryddet opp i disse forholdene.

- Vi har gått igjennom alle våre rutiner for opplæring av ansatte i Drift/Teknisk divisjon som skal arbeide ved Sandviken, og vi har utarbeidet skriftlige prosedyrer som alle ansatte skal ha kjennskap til, sier Utaaker.


Stakk av
Sykehuset får også kritikk for at en drapsmann som var dømt til psykiatrisk behandling, klarte å stikke av i en bil under en tur til butikken sammen med en pleier.

Helsetilsynet mener at mangelfulle rutiner ikke har fanget opp tegn på økt rømningsfare hos pasienten. Pasienten ble funnet igjen av politiet etter to dager og skal ikke ha begått lovbrudd i løpet av den tiden han var borte fra sykehuset.

En avdelingssjef ved Helse Bergen blir i tillegg kritisert av Helsetilsynet fordi hun brøt taushetsplikten og uttalte seg til mediene om forholdet mellom Hylkje-drapsmannen og kvinnen som ble drept.


Gjennomgang
Helsetilsynet finner ikke at saken er så alvorlig at det er aktuelt å vurdere ytterligere reaksjoner mot avdelingssjefen. Helsetilsynet ber imidlertid om at rutinene for å gi ut informasjon om konkrete pasientforhold i saker med stor medieoppmerksomhet blir gjennomgått på nytt.

- Kritikken er i tråd med våre egne vurderinger og det vi hadde ventet, sier Hans Olav Instefjord, divisjonsdirektør i Helse Bergen.

Konstituert administrerende direktør i Helse Bergen, Anne Sissel Faugstad, sier de tre rapportene fra Helsetilsynet nå vil bli gjennomgått med de ansatte i organisasjonen.
(NTB)