FRUSTRERT:  Mai Fossumstuen (48) ble kastet ut av sykehuset uten håndprotesen hun var klargjort for. Måneder seinere takket hun ja til å stive av håndleddet, men hun skulle ønske hun heller hadde fått et bevegelig håndledd. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
FRUSTRERT: Mai Fossumstuen (48) ble kastet ut av sykehuset uten håndprotesen hun var klargjort for. Måneder seinere takket hun ja til å stive av håndleddet, men hun skulle ønske hun heller hadde fått et bevegelig håndledd. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADETVis mer

Pasienten lå klar for operasjon - lederen blånektet

Mai Fossumstuen (48) er offer for en bitter arbeidsmiljøkonflikt på Rikhospitalet. Det kan ha kostet henne en bevegelig arm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks av de sju overlegene ved seksjon for overekstremitet og mikrokirurgi ved Oslo Universitetssykehus vurderer å slutte i jobbene sine på grunn av en alvorlig arbeidsmiljøkonflikt. Dette er et samarbeidsproblem mellom overlegene og seksjonslederen Hebe Kvernmo. Sykehusets ledere har full tillit til henne. 

En rekke hendelser mellom partene har ført til konflikten. Det at Kvernmo har stanset bruken av håndleddsproteser er en av dem.

Dette er en protese som ble utviklet ved Rikshopitalet til pasienter med slitte håndledd. Det ble tatt i bruk i 2006, og har gitt gode resultater. Alternativet er å stive av hånden, som gjør at bevegeligheten i hånden blir borte. I tillegg må bein fra hoftekammen flyttes til hånda.

Sendte e-post om stans Mai Fossumstuen (48) skulle få operert inn en håndleddsprotese ved Rikshospitalet etter at hun falt og knuste håndleddet. Ferdig sterilisert og i sykehusklær fikk hun beskjed om at timen var avlyst.

Kvernmo sendte en mail til overlegene om at denne type operasjon skulle stanses øyeblikkelig. Noen grunn ble ikke oppgitt.

- Det verste var følelsen av å bli kastet ut rett før operasjon uten å få forklaring. Jeg føler meg brukt i et stort spill, sier hun.

Overlegene ble ikke informert om avgjørelsen på forhånd. Siden 2006 har de utført rundt 20 operasjoner i året. I 2011 har det ikke blitt utført noen.

Overlegene mener det er behov for 100 operasjoner årlig.

 ORKER IKKE MER:  F.v. Mona Winge, Ole Reigstad, Magne Røkkum og Rasmus Thorkildsen er fire av de seks håndkirurgene som ikke har noen forståelse for hva ledelsen holder på med. De føler at de har blitt overkjørt siden 2010, og i sommer sendte de et mistillitsbrev hvor de ba lederen tre av. Det ble besvart med en oppfordring om å si opp sine egne stillinger. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET
ORKER IKKE MER: F.v. Mona Winge, Ole Reigstad, Magne Røkkum og Rasmus Thorkildsen er fire av de seks håndkirurgene som ikke har noen forståelse for hva ledelsen holder på med. De føler at de har blitt overkjørt siden 2010, og i sommer sendte de et mistillitsbrev hvor de ba lederen tre av. Det ble besvart med en oppfordring om å si opp sine egne stillinger. Foto: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer

- Det er uholdbart og det finnes ingen logikk. Sykehuset skyver pasientene foran seg i en slags prestisjekamp, sier Magne Røkkum, overlege ved seksjonen. De andre overlegene støtter seg bak dette utsagnet.

Etiske mangler? Etter at Oslo universitetssykehus ble dannet fikk håndkirurgene ved seksjonen Kvernmo som ny leder i 2010. Kvernmo tvilte på den fem år gamle bruken av protesen og stoppet behandlingen på dagen.

- Den nye ledelsen ønsket en ekstra vurdering av om utprøvingen av  håndleddsprotesen var i tråd med alle gjeldende retningslinjer. Bruk av protesen er midlertidig stanset, til slik avklaring er gjort, skriver Trine Sand Kaastad, avdelingsleder ved Ortopedisk avdeling, i en mail til Dagbladet.

Dagbladet har sett dokumentasjon på at protesen har de riktige godkjenningene, og at retningslinjene gjennom personvernombudet ved sykehuset er ivaretatt.

Til det svarer sykehuset at ledelsen rett og slett er uenige i hva disse instansene sier.

De er de eneste som mener protesene heller burde vurderes som et forskningsprosjekt.

- Inntil dette er avklart vil sykehuset behandle pasienter med slitasjeforandringer i håndleddet med andre veletablerte behandlingsmetoder. Vårt behandlingstilbud til denne pasientgruppen er forsvarlig, skriver Kaastad videre. Ledelsen vil ikke svare på spørsmål utover dette.

Alternativ behandling Fossumstuen ringte sykehuset ukentlig for å høre når operasjonen ble satt opp igjen.

- Det var utrolig smertefult i hånda, og etter så lang ventetid ville jeg bare bli kvitt smertene, så jeg sa ja til avstiving.

LØSNET IGJEN:  Mai Fossumstuen kan ikke bevege håndleddet. Komplikasjoner i håndleddet har gjort at hun nå trenger en ny operasjon. Aller helst ønsker hun å få operert inn protese. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET
LØSNET IGJEN: Mai Fossumstuen kan ikke bevege håndleddet. Komplikasjoner i håndleddet har gjort at hun nå trenger en ny operasjon. Aller helst ønsker hun å få operert inn protese. Foto: ERLING HÆGELAND / DAGBLADET Vis mer

Hun mener at det ville vært bedre å ha bevegelighet i hånda.

- Det hemmer hverdagen. Avstivningen var mislykket, og nå har også platen i håndleddet løsnet. Men legen har fortalt at jeg kan få protese dersom de starter med dette igjen.

Overlegene har også sendt et mistillitsbev til Kvernmo hvor de mener hun burde gå av. Som svar oppfordret ledelsen legene til å si opp stillingene sine.

- Ikke forsvarlig helsehjelp
Anne-Lise Kristensen i Helse- og sosialombudet opplyser at de har fått inn saker fra flere pasienter ved seksjonen.

— Slik denne saken fremstilles, og på bakgrunn av våre erfaringer i andre saker, kan vi ikke se annet enn at det som i utgangspunktet var en ren arbeidsmiljøkonflikt nå har eskalert. Sykehuset tilbyr ikke lenger forsvarlig helsehjelp til sine pasienter, sier Kristensen.

Dagbladet har vært i kontakt med en pasient som først kontaktet Helse- og Sosialombudet. Han ønsker å være anonym.

Ble oppringt av annen lege — Overlege Lars Eldar Myrseth ringte meg opp og prøvde å tvinge gjennom at jeg skulle stive av hånda. Han sa jeg ikke hadde noenting å være redd for, og at protese var en dårligere operasjon. Han sa at han kunne ordne det slik at jeg kom fram i køen hvis jeg takket ja. Jeg ble fortalt at jeg ikke skulle høre på tidligere råd.

12. mai forlangte pasienten å få en skriftlig forklaring på hvorfor han ikke kunne få protesen. Dette har han ennå ikke fått.

— Da jeg spurte legen hvorfor det ikke var mine tidligere leger som ringte meg, sa han at sjefen hans hadde valgt å gi meg en annen lege.  

Myrseth sier til Dagbladet at han ikke vil kommentere samtaler han har med pasienter, og at de ikke kutter i køen.

— Jeg er ikke detaljinvolvert i denne håndleddsprotesesaken, så jeg kan ikke gi noe svar på hvorfor behandlingen ikke foregår lenger, sier han til Dagbladet.