Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Pasienten var veldig glad for at han fikk bli med

Flykaptein Inge Sollerud sier pasienten gikk foran alt og alle da han ble med på kongeflyet.

PASIENTBYTTE: Flyet med kong Harald måtte mellomlande i Bodø på vei til Oslo fra Tromsø etter at en kvinne fikk et epileptisk anfall om bord. På vei videre fra Bodø tok de med seg en annen pasient. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
PASIENTBYTTE: Flyet med kong Harald måtte mellomlande i Bodø på vei til Oslo fra Tromsø etter at en kvinne fikk et epileptisk anfall om bord. På vei videre fra Bodø tok de med seg en annen pasient. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kveldsflyet fra Tromsø til Gardermoen lørdag var av den spesielle sorten.

Militærflyet som skulle ta kong Harald til hovedstaden fikk ikke hentet ham på grunn av tåka, slik at kongen tok ruteflyet sørover. På veien fikk en kvinnelig passasjer et epileptisk anfall og kapteinen så seg nødt til å mellomlande i Bodø for å få kvinnen på sykehus.

Da de var tilbake på vingene på vei til Oslo hadde de med seg en pasient som skulle fåp nyretransplantasjon.

Medvind Bak spakene satt kaptein Inge Sollerud.

- Kvinnen fikk et anfall og ble bare dårligere og dårligere. Vi vurderte mulighetene, men utelukket raskt Oslo. Vi vurderte Trondheim, men der vet vi at det er lengre transport inn til byen. Tilbake mot Bodø hadde vi medvind og sykehuset ligger bare minutter unna flyplassen, så vi valgte å snu og lande der, sier Sollerud til Dagbladet.

Han forteller at SAS-kontoret var stengt, men tårnet var oppe og veldig behjelpelige.

- Sykebilen var på plass bare etter et minutt, så jeg håper det gikk bra, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Linn Braseth ved Nordlandssykehuset opplyser til Dagbladet i dag at pasienten er stabil og ble utskrevet i dag. Hun er nå på vei hjem.

- Viktig Mens SAS-maskinen sto i Bodø, fikk de en henvendelse fra Lufttransporten som etter planen skulle frakte en donorpasient til Oslo. Mannen skulle gjennomføre en nyretransplantasjon.

- De hadde problemer med tåka på Gardermoen. Vi vet jo at folk står lenge i donorkø og at organene ikke lever lenge. Jeg forsto det slik at dette var hans sjanse for å få et organ, så jeg mente det var viktig å få ham med, sier Sollerud.

Han forteller at det bydde på en del praktiske utfordringer med flytanking og papirarbeid, så flyet ble ankom Gardermoen tre og en halv time senere enn forventet.

- Pasienten var oppegående og gikk for egen maskin. Han ga uttrykk for at han var veldig glad og takknemlig for at han fikk være med. Alle involverte var veldig tålmodige og alt fungerte bra, sier han.

Mens passasjerene om bord fikk med seg dramatikken rundt den første pasienten fordi hun lå i midtgangen under landing, ble ingen orientert om den andre pasienten. Ingen bortsett fra kongen.

HØYERE SIKKERHET: Når kongen er med på flyet er det høyere sikkerhetskrav enn vanlig. Her fra en annen gang kongen var i skyene - da Petter Northug spurtet inn til gull på 30 kilometer med skibytte under Ski VM i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud/Scanpix
HØYERE SIKKERHET: Når kongen er med på flyet er det høyere sikkerhetskrav enn vanlig. Her fra en annen gang kongen var i skyene - da Petter Northug spurtet inn til gull på 30 kilometer med skibytte under Ski VM i Holmenkollen. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte han ønsket ro i den situasjonen han var i. Når kongen eller andre prominente gjester er med blir situasjonen annerledes, Det gir en helt annen sikkerhetsvurdering. Sikkerhetsrisikoen er høynet, noe vi må ta med i alle beregninger, sier Sollerud, som forteller at han ikke har flydd kongen tidligere, men kronprinsparet.

Mistenkte skjult kamera Og kapteinen innrømmer at han hadde i bakhodet at kongen satt på første seterad.

- Samtidig, han skulle til Oslo. Det var mange andre passasjerer som ikke rakk sine fly videre. Det var synd med forsinkelsen, men når det gjelder menneskeliv er det andre kriterier som går foran, sier flykapteinen.

Kapteinen forteller til Avisa Nordland at kongen fikk seg en uventet opplevelse, som lurte på hva som skjedde.

- En stund lurte jeg på om jeg var med i skjult kamera, sier Sollerud til avisa.

Sollerud synes episoden gikk veldig bra.

- Jeg tror dette løste seg på best mulig måte. Vi fikk med pasienten. Det er gøy å jobbe med så mange dyktige mennesker som samarbeider så godt sammen. Det er konklusjonen jeg tar med meg videre, sier Sollerud, som i dag er på vei fra Trondheim og nedover vestlandskysten.

Slottet bekrefter overfor Dagbladet at kongen var med. Ullevål universitetssykehus kan ikke oppgi status på pasienten så lenge han er innlagt på sykehuset, og viser til taushetsplikten.

LOT KONGE VENTE: - Pasienten var glad og takknemlig, sier kaptein  Inge Sollerud. Foto: Privat
LOT KONGE VENTE: - Pasienten var glad og takknemlig, sier kaptein Inge Sollerud. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media