MAT: En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført, viser at pasienter på norske sykehjem risikerer å gå mer enn elleve timer uten å få servert mat. Undersøkelsen viser også at måltidene ofte serveres tidlig på dagen. Illustrasjonsfoto: Scanpix
MAT: En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført, viser at pasienter på norske sykehjem risikerer å gå mer enn elleve timer uten å få servert mat. Undersøkelsen viser også at måltidene ofte serveres tidlig på dagen. Illustrasjonsfoto: ScanpixVis mer

- Pasientene går mer enn elleve timer uten mat

- I strid med sykehjemmenes forpliktelser. Kan gå hardt ut over de eldres helse og livskvalitet, mener Forbrukerrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbrukerrådet melder i dag om en undersøkelse de har gjennomført, som viser at halvparten av landets sykehjem lar pasientene gå mer enn elleve timer uten mat.

Dette er et brudd på Helsedirektoratets retningslinjer, ifølge Anne Kristin Vie, som er fagdirektør i Forbrukerrådet.

Dette er klart i strid med forpliktelsene sykehjemmene har, og kan gå hardt ut over de eldres helse og livskvalitet, skriver hun i en pressemelding.

- Underernært

Forbrukerrådet har intervjuet ledere for 531 sykehjem i hele Norge. Svarene i undersøkelsen viser at 49 prosent av sykehjemmene bryter med disse retningslinjene, sier fagdirektør Vie, som forteller at så mange som 60 prosent av de eldre kan være underernært.

- At halvparten av våre eldre på sykehjem må gå uten mat i over elleve timer er svært alvorlig. Det er særlig skremmende når vi vet hva det betyr for helse og hvordan du har det.

- Hvis du ikke spiser skikkelig, blir du oftere syk, du blir slapp, og kan lettere falle og skade deg. Dessuten kan et godt og innbydende måltid gi glede og gode stunder. Det er også viktig, fortsetter hun.

Tidlige måltider

I pressemeldinga skriver Forbrukerrådet videre at en del av tidspunktene for når måltidene blir servert, er ugunstige for pasientene.

«Mange sykehjem gjør unna for mange måltider på noen få timer tidlig på dagen. Da får ikke de eldre tid til å få opp appetitten mellom måltidene, eller tid til aktiviteter», skriver de.

«Undersøkelsen viser at nesten halvparten av sykehjemmene som lar det gå for mange timer uten mat, også serverer middag halv to eller tidligere på dagen», heter det videre.

«FYLLEFEST»: Om lag 20 av beboerne på Manglerudhjemmet i Oslo fikk besøk av foredragsholder og vinekspert Frank Røstgård i baren på sykehjemmet. Det resulterte i mye vin og god latter. - Alle sykehjem kan gjøre dette, mener daglig leder. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer