Pasientene som ingen vil forsikre

Men to av tre som søker får behandling i utlandet på Statens regning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kreftsyke Bjørn Jørgensen (61) fikk en regning på 670 000 kroner for å komme hjem etter eksperimentell genterapi-behandling i Kina. Han var for syk til å reise med vanlig fly, og forsikringsselskapet ville ikke betale betale for ambulanseflyet.

Ifølge kommunikasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon, vil ingen forsikringsselskap forsikre pasienter som reiser til behandling i utlandet for egen regning.

Hjemreisen dekkes heller ikke av sykeforsikringsdelen av reiseforsikringene.

- I praksis vil den store  kostnadsposten være hjemreise utover vanlige reisemåter. Risikoen er stor for at det inntreffer ganske ofte, og da vil premien bli så høy at ingen kunder vil være interesserte, sier Haakonsen til Dagbladet.no.

Ingen har oversikt over hvor mange norske pasienter som søker alternative og eksperimentelle behandlingsformer ute i verden.

To av tre får ja

Men leder Harald Platou ved utenlandskontoret på Ullevål universitetssykehus har nøyaktige tall for hvor mange pasienter som blir behandlet i utlandet på det offentliges regning.

I fjor fikk to av tre pasienter som søkte, utenlandsbehandling på statens bekostning: Gjennomsnittpris: 185.000 kroner pr. pasient. 

DYR TRANSPORT:  
Ingen vil betale transporten hjem for pasienter som søker alternativ behandling i utlandet. Regningen kan bli stor. En Fredrikstad-familie Dagbladet.no skrev om tidligere i dag må selv betale 670 000 kroner. Arkivfoto: Scanpix.
DYR TRANSPORT: Ingen vil betale transporten hjem for pasienter som søker alternativ behandling i utlandet. Regningen kan bli stor. En Fredrikstad-familie Dagbladet.no skrev om tidligere i dag må selv betale 670 000 kroner. Arkivfoto: Scanpix. Vis mer

- Landsstatistikken fra helseforetakene viser at 277 av 418 søknader ble innvilget. Totalregningen var 51 millioner kroner. 41 av av pasientene som fikk nei, gikk videre til Klagenemnda for utenlandsbehandling. To av dem fikk medhold, sier Platou til Dagbladet.no.

Omfanget av utenlandsbehandling blir omtrent det samme i år.

Flere før

Tallet var mye høyere så kort tilbake som i 2003. Da ble 359 pasienter sendt til utenlandske sykehus som norsk helsevesen samarbeider med, hovedsaklig i Europa og USA. Forklaringen på nedgangen er grei.

- I 2003 ble mange pasienter sendt ut til avansert røntgenundersøkelse, såkalt PET. Slike undersøkelser kan vi nå gjøre selv på Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

- Er det noen sykdommer som dominerer blant utenlandspasientene?

- Pasientene som sendes til utlandet har sykdommer som Norge mangler kompetanse til å behandle eller vurdere, og det er veldig få like diagnoser som går igjen. Ingen sykdomsgrupper dominerer spesielt, men vi får flest søknader innen kreft, nevrokirurgi og hjerte.

-Sjekk prisen
Kreftforeningen får mange henvendelser fra pasienter som vil prøve alternernativ behandling utenfor det norske helsevesenet. Men foreningen gir aldri råd om hvor pasientene bør dra.

Her kan du lese Kreftforeningens råd.

- Vi ber alltid folk som spør oss om å rådføre seg med sin egen behandlende lege. Dessuten ber vi dem tenke på hva som er formålet med behandlingen og ikke minst sjekke nøye hva som blir totalkostnaden, sier spesialrådgiver Astrid Bismo.